Els catalans a l'estranger denuncien que l'actual legislació electoral vulnera el sufragi universal i demanen que es derogui

El Catalan Institute of America protesta pel retard "inacceptable" en la tramesa de la documentació necessària perquè els catalans als Estats Units puguin votar

Ara
2 min
Dos joves votant a les eleccions municipals. Votar per primer cop és una litúrgia laica difícil d'oblidar.

BarcelonaMoltes paperetes demanades per catalans residents als Estats Units no han arribat als sol·licitants a causa del 'Sandy'. El Govern ha demanat a la Junta Electoral Central que ampliï el termini per al vot per correu als EUA, però la vicepresidenta del Govern ja va alertar aquest dimecres que l'executiu espanyol no ha tingut una actitud "proactiva" ni "receptiva" envers els problemes de molts ciutadans per votar per correu.

Davant aquesta situació, el Catalan Institute of America ha emès un comunicat de premsa en què mostra el seu enuig per la vulneració del dret a vot de molts catalans que són als Estats Units. Protesten pel retard "inacceptable" en la tramesa de la documentació necessària perquè els residents als Estats Units, i especialment els que es troben a Nova York, puguin votar. Denuncien que, a dia 20 de novembre, l'institut no tenia constància que "cap" dels catalans residents als Estats Units inscrits al cens electoral de residents absents a l'estranger (CERA) i que havien superat el primer tràmit de la sol·licitud de vot, hagin rebut la documentació necessària per votar. Això significa que els votants que només podien votar per correu, perquè viuen lluny d'un consolat, ja no podran exercir el seu dret a vot.

En el seu comunicat, l'entitat també denúncia que l'extensió de 24 hores per al vot per correu aprovada per la Junta Electoral Central no soluciona res, perquè aquest dijous és el dia d'Acció de Gràcies, festiu als Estats Units, i no hi haurà servei postal.

Divendres és l'últim dia per votar presencialment al consolats, i si no es reben les paperetes al matí, se sumaran uns centenars més de vots perduts. Davant la ineficàcia del sistema de vot actual, l'institut "exigeix" que es derogui "immediatament i sense més dilació" la legislació actual i se n'implementi una de nova, "molt més democràtica". Lamenten que l'actual norma, aprovada el 2011 pel govern espanyol, posi traves al sufragi universal i presenti un "greuge" clar per als residents a l'estranger, ja que multiplica "innecessàriament" els tràmits per votar.

stats