Microsites 25/05/2014

La Junta Electoral Central ordena als Mossos retirar totes les parades del multireferèndum

La petició del ministeri de l'Interior ha fet efecte i la policia dialoga ara amb els organitzadors perquè es retirin voluntàriament. Si no hi accedeixen, els agents retiraran les urnes

Sílvia Barroso / Maria Ortega
2 min
Els Mossos retiren una urna del multireferèndum a la plaça Llucmajor de Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaS'han acabat les contemplacions. Aquest és el missatge de la Junta Electoral Central, que a primera hora d'aquesta tarda ha ordenat explícitament als Mossos d'Esquadra que facin desmuntar totes les parades del multireferèndum.

Fins ara, la policia catalana comunicava als responsables de les meses que la consulta havia estat prohibida i si no volien retirar la mesa n'aixecava acta. En algunes poblacions, però, arran de denúncies presentades pel PP i Vox, el nou partit d'Aleix Vidal-Quadras, els jutges ja havien obligat els agents a ser més expeditius. Finalment, però, ha arribat una ordre general de la JEC a petició del ministeri de l'Interior.

Els agents, per tant, estan obligats a desmuntar les parades, una per una. La policia intentarà convèncer els organitzadors perquè les retirin, però, si no ho fan, els Mossos hauran d'endur-se les urnes. En alguns llocs ja ho estan fent, com es veu en la imatge que teniu sobre aquestes línies, presa a la plaça Llucmajor de Barcelona.

Al barri de Sant Andreu, també a Barcelona, s'ha enregistrat aquest vídeo –difós per la CUP– mentre els Mossos s'enduien les urnes.

Els organitzadors del multireferèndum confirmen que, des de primera hora d'aquesta tarda, els Mossos s'estan personant a les diferents meses per desmuntar-les, sobretot a les ciutats grans, com explica Mar Grau. La consigna dels organitzadors, en aquest cas, és la d'intentar mantenir la calma, perquè la prioritat, asseguren, és que no se'ls retirin els vots que ja tenen a les urnes. Remarquen l'alta participació del matí. Si s'amenaça amb multes o detencions, expliquen, el que fan és desmuntar "tranquil·lament" la mesa. En alguns punts, com ara Reus, les diferents meses s'han reagrupat en un altre punt, d'on, de moment, no se les ha expulsat.

stats