Una Eurocopa amb rècord de detencions

Més de 1.000 aficionats han sigut detinguts des que el 10 de juny es va donar el tret de sortida la competició

Joan Aureli Raich
2 min
La batalla campal entre aficionats russos i anglesos de Marsella

BarcelonaMés de 1.000 detencions posen en evidència que alguna cosa ha fallat en el vessant organitzatiu de l'Eurocopa. La competició no ha arribat en el millor moment per a França. El país es trobava en estat d'alerta després dels atemptats jihadistes que van sembrar el caos pels carrers de París el novembre passat. La por de més atemptats va posar en alerta tot el mecanisme de defensa de l'estat. Aquesta prudència, però, va deixar massa descuidat un altre factor de risc que sempre acompanya els grans esdeveniments esportius: els 'hooligans'. L'arrencada de la competició venia marcada per un primer partit d'alt risc: a Marsella s'enfrontaven Anglaterra i Rússia.

Aquest primer enfrontament va anar molt més enllà de l'1 a 1 que va mostrar el marcador final. Un duel entre les dues aficions va convertir els carrers de la ciutat occitana en un vertader camp de batalla. La policia va intervenir en diverses ocasions, va utilitzar gasos lacrimògens i va detenir, ja d'entrada, més de trenta aficionats, la majoria russos. L'anàlisi de les imatges van donar a conèixer el perfil dels vàndals russos, grups organitzats que acudeixen a la competició per demostrar a la resta que són els més forts. La UEFA va amenaçar l'equip rus i anglès d'expulsar-los de la competició si es repetien els aldarulls, aquests es van reiterar però l'amenaça no es va complir. Els russos van repetir incidents, aquest cop a Lilla, en el partit que van perdre contra Eslovàquia i 36 aficionats més van ser detinguts.

L'eliminació de Rússia va calmar la violència inicial en l'Eurocopa, però abans d'arribar a casa, un altre grup d'aficionats encara va tenir temps d'agredir un grup de turistes espanyols a Colònia, ciutat des d'on tenien el vol de tornada a Moscou. A part, hi ha hagut altres incidents que han involucrat aficionats de seleccions com Croàcia, la República Txeca, Hongria, Bèlgica, Ucraïna, Alemanya o Portugal.

El ministre de l'Interior francès Bernard Cazeneuve ha informat que el recompte total de detinguts supera les 1.000 persones. Del total de detinguts, 600 han quedat arrestats i 54 ja han sigut condemnats. També s'han expulsat 34 persones de França. Bona part d'aquests corresponen als que van participar en els incidents de Marsella. A més, el ministre ha volgut defensar la feina i implicació de la seguretat francesa: "Hi ha més de 90.000 persones mobilitzades que efectuen una feina considerable per prevenir incidents".

stats