DESASTRE AL JAPÓ
Especials 17/03/2011

Els japonesos afronten amb tranquil·litat la seva pitjor crisi en dècades

La població intenta passar la tragèdia procurant, primer de tot, per l'estat de salut de les persones

Agències
2 min
Ciutadans passejant per Tokio

BarcelonaEls japonesos afronten els problemes d'abastament i subministrament elèctric amb fermesa i civisme. La tercera economia mundial té per davant dies, setmanes i potser fins mesos complicats, partint d'un present de fàbriques paralitzades, apagades de llum i escassetat d'aliments i begudes a la franja del seu territori més castigada pel sisme de divendres.

L'empresa TEPCO, operadora d'una planta nuclear a Fukushima que té en alerta al món, ha començat a tallar la llum entre tres i sis hores en una àmplia zona que inclou Tòquio i les províncies properes, i preveu mantenir fins a finals d'abril uns apagades que poden afectar fins a 45 milions de persones.

A les zones més devastades pel sisme fins ara no s'ha patit ni un sol saqueig. Hi ha ordre en les llargues files davant botigues i gasolineres, i la contenció és la norma entre els damnificats d'àrees on han desaparegut milers de persones. Akiko Kato és una administrativa originària de Kesennuma, una de les localitats més destruïdes de la província de Miyagi (nord-est del Japó). Explica a Efe que no ha pogut convèncer als seus pares perquè es traslladin a Tòquio i abandonin la zona: "els meus pares s'han quedat a la zona per responsabilitat, perquè volen saber de la resta dels meus parents, que viuen a la costa", ha apuntat.

A més d'una gran educació ciutadana, el poble japonès té un fort sentit de pertinença a una comunitat i, davant d'un desastre d'aquestes proporcions, la reacció és buscar la unió. Han rebut aquesta educació des de la infància. Així, les declaracions de les autoritats polítiques, socials i econòmiques han coincidit a destacar que Japó serà capaç de superar aquesta catàstrofe mitjançant la unió dels seus habitants.

stats