Màsters i Postgraus

Les formacions verdes entren en escena

El patrimoni natural, la transició socioecològica, la sostenibilitat o la gestió de l’aigua, entre les opcions

2 min
Jardins de Santa Clotilde a Tarragona.

BarcelonaLa Universitat de Girona (UdG) presenta aquest any una oferta d’una cinquantena de màsters de tots els àmbits d’especialització. L’àrea de Medi Ambient i Química proposa dues novetats que tenen a veure amb les anomenades “ocupacions verdes”: els màsters oficials en Patrimoni Natural i Canvi Ambiental i Transició Socioecològica.

El màster en Patrimoni Natural: Valorització i Gestió pretén formar professionals amb una visió integrada i interdisciplinària de la conservació del patrimoni natural, que puguin abordar la valorització i gestió del mateix des d'un enfocament holístic. Els graduats d’aquest màster estaran capacitats per exercir una àmplia varietat de rols relacionats amb el coneixement i reconeixement del patrimoni natural i la gestió i la conservació dels recursos naturals, la preservació de la biodiversitat i la geodiversitat i l’educació ambiental. El perfil professional dels titulats permetrà treballar en diferents entitats, tant de l’administració pública relacionada amb el medi ambient o la gestió territorial, com en consultories ambientals, museus d’història natural, parcs naturals o espais protegits, centres de recerca ambiental, entitats de custòdia del territori, fundacions per a la protecció de la natura, centres d’educació ambiental i centres d’interpretació, etc.

El màster en Canvi Ambiental i Transició Socioecològica, per la seva banda, intenta donar resposta a les conseqüències ecològiques dràstiques com l'emergència climàtica i l'esgotament i deteriorament dels ecosistemes i recursos bàsics per a la vida, cosa que al seu torn té de manera inevitable importants efectes econòmics i socials que afecten el conjunt de la societat. En aquest context es fa urgent la necessitat d'un canvi que permeti avançar cap a una veritable transició socioecològica respectuosa amb el medi ambient i la societat. Una de les novetats de la UdG és la possibilitat de matricular-se en un màster de forma condicionada abans d’haver finalitzat els estudis de grau.

L'economia verda creix

L’Organització Internacional del Treball (OIT) estima que la transició cap a una economia verda podria generar 60 milions de llocs de treball durant els pròxims 15 anys. El màster universitari de Ciència i Gestió Integral de l'Aigua de la Universitat de Barcelona (UB) ofereix una formació multidisciplinària i especialitzada en matèries com el cicle de l'aigua, els usos i aprofitaments de l'aigua, el tractament d'aigües i recursos no convencionals i la gestió dels recursos hídrics. A més, el màster en Hidrogeologia i Modelació és un títol propi que té l'objectiu principal de proporcionar una formació com a especialista en el camp de la hidrogeologia i la modelació numèrica d'aqüífers.

El màster universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és un programa acadèmic compromès amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU i que té com a objectiu proporcionar una formació interdisciplinària i avançada que faciliti la comprensió de les interaccions entre societat, economia i medi natural, així com de les opcions i les tendències científiques i tècniques que permeten abordar els principals reptes del desenvolupament sostenible dels sistemes socioambientals actuals.

stats