MOBILE WORLD CONGRESS
Microsites MWC 2016 26/02/2016

El Mobile no té sostre

El primer congrés de telefonia amb vaga de transports supera previsions i frega els 101.000 visitants

Júlia Manresa
3 min
El Mobile no té sostre

L’Hospitalet de LlobregatA John Hoffman, el conseller delegat de la GSMA, li ha passat el disgust. Després de deixar plantats mitjans i autoritats en la inauguració oficial del Mobile World Congress (MWC), que va arrencar amb vaga de transport públic, ahir Hoffman va fer públic amb satisfacció que l’onzena edició del congrés mundial de telefonia mòbil “ha sigut un èxit”. Dues de les entitats organitzadores d’aquest esdeveniment anual, l’associació d’empreses de telecomunicacions GSMA i Fira Barcelona, calculen que de dilluns a dijous van passar gairebé 101.000 visitants pel recinte firal de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta xifra suposa un 6% més d’assistents que a l’edició anterior i s’eleva molt per sobre de les previsions de l’organització fetes públiques setmanes abans de l’esdeveniment, que augurava superar el llindar dels 95.000 visitants. Per això, el pròxim MWC ja té data fixada -del 27 de febrer al 2 de març del 2017- i Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona, ha pogut acomiadar-se amb un “a reveure” del conseller delegat de la GSMA i també de tot el que representa que una fira com aquesta se celebri a la ciutat.

Però els conflictes de mobilitat, tema recurrent als esmorzars, cafès i dinars de molts dels assistents i expositors, han quedat clavats com una espina entre els organitzadors de l’acte, que, com va dir Constantí Serrallonga, director general de la Fira, n’hauran de parlar “de cara a la pròxima edició”. Per la seva banda, Hoffman no va fer ahir cap referència a les vagues dels treballadors dels serveis de metro i bus que han encallat el transport durant el congrés. Serrallonga va posar l’accent en la idea que “ha sigut una edició rècord en termes quantitatius i qualitatius”. Respecte a la polèmica sobre la possible fuga de l’esdeveniment de cara a l’any que ve (fins i tot a Madrid, tal com va dir Cristina Cifuentes, presidenta de la Comunitat de Madrid), Serrallonga va afirmar, contundent, que “la polèmica s’ha acabat quan la GSMA ha dit «Ens veiem el 2017»”.

Després de quatre dies de cues al metro, reunions, caminades amunt i avall dels 110.000 m que ocupen els vuit pavellons de la fira i unes quantes festes postcongrés, ahir es respirava satisfacció entre la majoria dels expositors. “L’internet de les coses s’està consolidant i hem vist molt més interès que en altres edicions”, deia ahir, mentre recollia, Josep Cerón, conseller delegat d’Intesis, una empresa dedicada a la connexió d’objectes.

Al cap i a la fi, l’objectiu últim del Mobile és fer negoci i en la majoria de casos l’oportunitat s’ha aprofitat. De fet, a la start-up de motosharing elèctric Cooltra, que inaugurarà el seu servei per a la ciutat de Barcelona aquest març, la vaga de transport públic li ha servit per impulsar encara més el negoci. “Els problemes per arribar a la fira han fet que suméssim molts usuaris durant aquests dies i que fins i tot alguns vinguessin amb les nostres motos elèctriques”, explica Timo Buetefisch, impulsor d’aquest projecte.

Albert Isern, conseller delegat de l’empresa dedicada a la intel·ligència artificial Bismart, deia satisfet que han tancat diversos acords: “Han vingut una empresa de telecomunicacions de la Xina, un banc sud-americà i moltes firmes de l’automoció interessades en el nostre projecte”. És el tercer any que Bismart és al MWC a l’estand de la Generalitat i Isern assegura que aquesta edició ha sigut la millor. De fet, la intel·ligència artificial, juntament amb la realitat augmentada, han sigut els dos grans hits del congrés.

En total, aquesta edició del MWC ha acollit més de 2.100 empreses de tot el món i 3.600 mitjans de comunicació i analistes. A més, s’han comptat delegacions de 137 països i 31 organitzacions internacionals. Val a dir que el 55% dels assistents eren alts càrrecs directius i només un 21% de tots els visitants eren dones.

Del laboratori a les empreses

Hi ha un sector, a més, que compta aquest MWC com el seu petit èxit personal: aquest ha sigut el primer any en què el congrés mundial de la telefonia mòbil ha comptat amb un pavelló dedicat al grafè, el primer material de dues dimensions i d’un sol àtom de gruix que preveu revolucionar la indústria tecnològica.

En l’última jornada del congrés, el premi Nobel de física Konstantin Novoselov va presentar-lo com un dels pocs materials que “determinenel nostre món”. Al pavelló del grafè entitats com l’Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya (ICFO) o el de Nanociència i Nanotecnologia han presentat a empreses de la talla de Samsung o Intel prototips de sensors transparents i flexibles que detecten el pols, o bateries que es recarreguen en cinc minuts. “Només ens falta això, passar del laboratori a les empreses, i el MWC ha sigut una gran oportunitat per fer-ho”, deia Achim Woessner, investigador de l’ICFO.

stats