Microsites MWC 2016 26/02/2016

L’anàlisi de dades arriba a pagesos i ramaders

L’empresa catalana Hemav ha presentat al Mobile World Congress un dron que sobrevola els camps de sembra, en recull milers de dades i en fa mapes

G.f.
2 min
L’empresa Ubikwa Systems ha creat un dispositiu per controlar el pinso de les sitges.

BarcelonaL’empresa catalana Hemav ha presentat al Mobile World Congress un dron que sobrevola els camps de sembra, en recull milers de dades i en fa mapes. “Després les envia al GPS del tractor del pagès, perquè només adobi els centímetres de terra on realment fa falta”, explica Xavi Alba, director de màrqueting de la companyia.

En aquesta edició del Mobile, s’han presentat moltes innovacions per al camp. L’empresa gironina Ubikwa Systems hi ha portat l’Insylo, un dispositiu de la mida d’una rajola de carrer que es col·loca al capdamunt d’una sitja i indica al pagès la quantitat de pinso que hi ha a l’interior i les condicions (humitat, qualitat, etc.) del producte.

El dispositiu envia aquesta informació directament al mòbil del ramader, que “si detecta que li falta producte pot fer la comanda amb un simple clic”, explica Jaume Gelada, conseller delegat de l’empresa.

Per la seva banda, Senso Wave ha desenvolupat un rellotge intel·ligent per a les vaques. És un gadget que els animals porten al coll i que els monitoritza. L’smartwatch boví envia informació en temps real a l’ordinador o al mòbil de l’agricultor, que pot controlar en tot moment el seu ramat. Com en el cas dels rellotges intel·ligents que compten les calories que cremem, aquest dispositiu mesura la distància que ha recorregut la vaca. Si detecta inactivitat de l’animal durant molt de temps, envia una alerta al ramader. “Es calcula que, de mitjana, els pagesos poden perdre fins al 10% del seu bestiar i ara el poden tenir molt més ben controlat”, explica Carlos Callejero, soci fundador de la companyia.

Deu anys de bateria

Aquests petits dispositius que permeten seguir la traçabilitat dels animals s’anomenen trackers i són tecnologies de baixa potència i d’un abast molt ampli. Tenen una autonomia de fins a 10 anys i un cost al voltant dels 10 euros. També es poden aplicar a les mercaderies per poder fer el seguiment des que surten de la fàbrica fins que ens arriben per terra, mar o aire.

stats