BIOGRAFIA
Especials 05/12/2013

De la cadena perpètua a la presidència de Sud-àfrica: els sis moments clau de la vida de Nelson Mandela

El poble sud-africà perd el pare protector d'una pàtria interracial, unida i democràtica

Ara
3 min

BarcelonaAmb la mort de Nelson Mandela, Sud-àfrica perd el pare protector d'una societat interracial, igualitària i democràtica. De ser el presoner més antic del terrible govern de l'apartheid, a convertir-se en el primer president negre de la Sud-àfrica democràtica. De premi Nobel de la Pau a monstre icònic en la lluita contra la pobresa i per la defensa dels drets humans. Mandela s'havia retirat de l'escena pública en els darrers anys pels seus problemes de salut. La seva última compareixença pública va ser durant la final del Mundial del 2010, ja molt envellit.

1.- D'estudiant polèmic a líder d'un grup armat

Va néixer l'any 1918 al poble de Thembu, un petit llogaret del Cap Oriental de Sud-àfrica. El seu pare, un conseller de la família real, va morir quan Nelson Mandela tenia nou anys i el regent interí de Thembu se'n va fer càrrec fins que va anar a estudiar dret a la Universitat de Fort Hare. De seguida va despuntar com a estudiant inquiet i revolucionari. I va ser a Fort Hare on va conèixer el seu mentor: Walter Sisulu, líder del Congrés Nacional Africà (CNA).

Es va unir a l'ANC el 1944 i va començar una campanya contra l'apartheid, el sistema liderat pel Partit Nacional per a blancs que oprimia la gran majoria negra. L'ANC va ser prohibit l'any 1960, però Mandela va seguir obrant clandestinament. Dos anys més tard, i ja conegut amb el sobrenom de Pimpinela Negra –per l'habilitat d'amagar-se de la policia– va advocar per la lluita armada amb el grup La Llança de la Nació.

2.- 27 anys entre reixes, el presoner més antic de l'apartheid

Com a vicepresident de la CNA, va llençar una campanya contra el sabotatge econòmic. Finalment va ser detingut i acusat de sabotatge i d'atemptar contra el govern. Mandela va utilitzar l'estrada per dir què pensava de la democràcia, la llibertat i la igualtat, en la famosa defensa al judici de Rivonia. L'hivern del 1964 va ser condemnat a cadena perpètua.

Mentre Mandela era a la presó, en només 12 mesos –entre el 1968 i 1969–, van morir la seva mare i el seu fill gran, en un accident de cotxe. I no va poder assistir als enterraments.

3.- Llibertat i transició

L'any 1980, Tambo, des de l'exili, va llençar una campanya internacional per alliberar Mandela. La pressió va ser prou efectiva, i l'any 1990 el president FW de Klerk va aixecar la prohibició de la CNA i Mandela va poder sortir de la presó –després de passar-hi 27 anys– i començar unes negociacions per formar una nova democràcia multiracial.

4.- Nobel de la Pau i presidència

El 1993 Mandela i Klerk van ser guardonats amb el Nobel de la Pau. Cinc mesos més tard i per primera vegada en la història de Sud-àfrica, tant blancs com negres van votar en unes eleccions democràtiques i Mandela en va ser escollit president.

El problema més important que Mandela va tenir durant la seva presidència va ser la falta d'habitatges per als pobres. Tot i això, però, li va confiar al seu adjunt el dia a dia del govern, mentre que ell es va encarregar de la construcció d'una nova imatge internacional de Sud-àfrica.

5.- Després de la política, el llegat d'una vida personal convulsa

Mandela va continuar viatjant pel món, reunint-se amb líders, assistint a conferències i recollint premis després que dimitís com a president. Després de retirar-se oficialment, les seves aparicions públiques van anar estretament lligades amb la Fundació Mandela, un fons de caritat que ell mateix va fundar. Possiblement, la intervenció més notable dels últims anys va ser el 2005, quan va anunciar que el seu fill havia mort de SIDA. En aquell moment encara hi havia tabús al voltant d'aquesta malaltia.

Es va casar amb la seva primera esposa, Evelyn Mase, l'any 1944. La parella es va divorciar l'any 1958 després d'haver tingut quatre fills. L'any 1958, Mandela es va casar amb Winnie Mdikizela. L'any 1992, després de sortir de la presó, Mandela es va divorciar de la seva dona, amb el pretext que ella havia comès adulteri. També va ser condemnada i acusada de còmplice en un assalt. Mandela es va tornar a casar als 80 anys amb Graça Machel.

6.- Vellesa i problemes de salut

Mandela, diagnosticat de càncer de pròstata el 2001, també va participar en les negociacions de pau a la República Democràtica del Congo, Burundi i altres països de l'Àfrica, entre d'altres. A poc a poc, les seves aparicions públiques van anar minvant i es va retirar de la vida pública el 2004.

El 8 de desembre va ingressar a l'hospital de Johannesburg per una infecció pulmonar. Seria l'inici d'un llarg declivi. La societat sud-africana va seguir amb un ai al cor els darrers i múltiples ingressos hospitalaris, l'últim, aquest mes de març, tement el moment en què quedaria òrfena.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats