Eleccions a la UPC
Especials 12/05/2021

Next Generation: una oportunitat de renovació i progrés

Article del candidat a rector de la UPC Daniel Crespo Artiaga

2 min
Dani Crespo Artiaga

És quan hi ha foc que es percep la necessitat de mantenir una flota de bombers. La crisi sanitària del darrer any i la ràpida aparició de les vacunes han posat de manifest que la recerca és un actiu imprescindible pel benestar social. Malauradament, la inversió en recerca sol tenir un retorn a mitjà i llarg termini. L’impacte de la pandèmia està essent tan devastador que finalment Brussel·les s’ha vist en la necessitat de reactivar l’economia i donar un paper més predominant a la recerca per fer front als reptes de la nostra societat i del planeta.

D’aquí neixen els fons Next Generation, en els que Espanya hi participa amb el pla España puede, els famosos 140.000 M€. El pla de recuperació, transformació i resiliència presentat per l’Estat a la Comissió Europea, l’octubre de 2020, presenta quatre grans línies d’actuació: l’agenda urbana, les infraestructures i ecosistemes resilients, la transició energètica justa i inclusiva i l’administració per al segle XXI.

Aquests fons obren una oportunitat per estimular la recerca i l’anhelat relleu generacional a la universitat després d’un llarg període, des de la crisi del 2008, on s’ha vist sotmesa a unes restriccions de contractació que l’han abocada a un envelliment que en fa la supervivència gairebé insostenible.

Per tal de revertir l’envelliment, caldrà consensuar una política d’incorporació de joves investigadors/es al teixit de la recerca universitària, que condueixi al rejoveniment de les plantilles i assegurin el relleu del professorat que es jubilarà en els pròxims quinze anys, més del 50%. Un altre dels aspectes on aquests fons poden contribuir de forma determinant per afrontar els reptes de futur és en la creació d’ecosistemes interdisciplinaris on participin complementàriament les empreses innovadores i les universitats. En paral·lel, els fons haurien de permetre incrementar el nombre d’empreses amb capacitat d’innovar, cosa que es pot aconseguir amb la incorporació del talent que sorgeix de les universitats als departaments de R+D+i de les empreses. Algunes actuacions indispensables serien incrementar el nombre i la dotació dels doctorats industrials i els ajuts a empreses per a la incorporació de nous doctors. Facilitar la incorporació de talent a l’empresa permetria revertir la fuga actual de talent format a Catalunya.

Un 17,6% dels fons Next Generation es dediquen a la política tractora d’educació, coneixement, formació continua i desenvolupament de capacitats. Això hauria de permetre renovar i millorar substancialment els laboratoris de les universitats, per tal de seguir formant amb excel·lència les generacions properes (Next Generation).

És fonamental que les universitats, en aquest cas la UPC, siguin un instrument clau per preparar l’ecosistema innovador empresarial de la segona meitat del segle XXI, que s’extregui el màxim rendiment dels fons i que posicionin l’economia catalana al capdavant d’aquest món tan competitiu on es desenvoluparà la Next Generation.

Dani Crespo Artiaga

Candidat a Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya

@equipdanicrespo

stats