PAPERS DE PANAMÀ

Els 'papers de Panamà' esquitxen Infantino

El president de la FIFA hauria signat un contracte amb dos empresaris acusats de corrupció

Toni Padilla
3 min
Gianni Infantino

BarcelonaLa policia suïssa ha entrat a la seu de la UEFA, a Nyon, per endur-se proves com a conseqüència de la filtració dels coneguts com a ‘papers de Panamà’. Concretament, s’investiguen contractes per vendre els drets televisius de competicions europees. “Pels precedents i els moviments de diners investigats, hi ha base per creure que podria amagar-se una operació il·legal”, ha dit el portaveu de la policia suïssa, qui afegeix que “les informacions periodístiques han reforçat algunes línies d’investigació”. I tot, amb un nom al centre del cas: el nou president de la FIFA, Gianni Infantino.

“Estem col·laborant amb les autoritats. El president Infantino està en estat de xoc, només de pensar que algú pugui sospitar de la seva integritat”, ha defensat el departament de comunicació de la UEFA, l’organisme que controla el futbol europeu. De fet, la policia entrava a les oficines de Nyon, però el focus d’atenció era a uns 250 quilòmetres, a Zuric, a la seu de la FIFA, on es troba Infantino, qui dimarts va descobrir que el seu nom també apareix als ‘papers de Panamà’. És la primera taca a la seva gestió, que va començar al febrer després de guanyar les eleccions amb la promesa de netejar el nom del futbol i lluitar contra la corrupció.

Els documents filtrats a la premsa demostren com l’any 2006 Infantino, llavors com a responsable de serveis legals de la UEFA, va signar un contracte relatiu a drets televisius amb dos empresaris argentins que, amb el temps, han estat acusats de corrupció. Infantino i la UEFA en general havien negat haver firmat mai operacions amb aquestes persones, però els documents demostrarien exactament el contrari. “Podem confirmar que la policia volia consultar documentació relativa al contracte entre la UEFA i les empreses Cross Trading i Teleamazonas”, ha admès la UEFA. De ha fet arribar els contractes a mitjans de comunicació per demostrar que no va existir delicte, però la filtració ha esquitxat Infantino ja que queda demostrat que si va fer negocis amb acusats de corrupció. Malgrat que aquesta operació fos legal.

Els contractes en qüestió eren per vendre els drets televisius de la Lliga de Campions, la Copa de la UEFA i la Supercopa d’Europa a l’Equador. Infantino va posar una de les firmes en nom de la UEFA al mateix contracte que els empresaris Hugo Jinkis i Mariano Jinkis, pare i fill, que ara es troben en arrest domiciliari a l’Argentina després de ser acusats de corrupció, suborns i de formar part d’una xarxa il·legal per comprar drets televisius per part de l'FBI nord-americà. Els Jinkis, propietaris de l’empresa Cross Trading, van trigar pocs dies a revendre els drets a una televisió, Teleamazones, per tres vegades el preu que havien pagat a la UEFA. Malgrat que aquestes operacions no constitueixen delicte, els documents filtrats demostrarien que la UEFA i Infantino van mentir, ja que van afirmar no haver fet mai negocis amb una llista de 14 empresaris acusats per l’FBI el 2015. “No tenim raons per pensar que es va produir res d'il·legal. Aquestes operacions són normals i les porta una empresa en nom de la UEFA, que gestiona les vendes dels drets televisius en un procés en què la millor oferta guanya”, diu la UEFA, que admet, però, l’existència de la firma d’Infantino als documents. “Es firmen centenars de contractes i la UEFA no va negociar amb ells, potser hauria calgut estudiar cada cas amb més calma fa uns mesos”, defensa el portuguès Pedro Pinto, portaveu de la UEFA.

La investigació de l'FBI estudia, entre altres denúncies, empreses que van pagar suborns a directius de la FIFA o la UEFA per poder guanyar els concursos relatius als drets televisius. En el cas dels Jinkis, la seva empresa Cross Trading està registrada al paradís fiscal de Niue –una illa que disposa d’autogovern, malgrat dependre de Nova Zelanda–. Van pagar uns 111.000 dòlars, i després van cobrar uns 311.170 en revendre els drets a Teleamazonas

stats