Vargas Llosa, als 'papers de Panamà'

L'escriptor peruà amb residència a Espanya apareix com a propietària d'una empresa a les illes Verges britàniques, de la qual s'hauria desvinculat poc abans de guanyar el Nobel de Literatura

Ara
2 min
L'escriptor Vargas Llosa investit doctor 'honoris causa' a Lisboa / EFE

BarcelonaMario Vargas Llosa, l'escriptor peruà Nobel de Literatura afincat a Madrid, apareix a la llista dels anomenats 'papers de Panamà', segons avança aquest dimecres el diari 'El Confidencial', col·laborador de la investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació.

Segons la filtració periodística, el setembre de 2010 l'escriptor hauria comprar a través del bufet d'advocats Mossack Fonseca la companyia Talome Services Corp. amb la qui va ser la seva dona fins l'any passat, Patricia Llosa. L'empresa tenia la seu social a les illes Verges britàniques, considerades per la hisenda espanyola un paradís fiscal, i va ser adquirida per un testaferro, Dave Marriner.

'El Confidencial' destaca que la companyia va estar poc temps en mans dels Llosa, ja que el Marriner va desvincular ràpidament el matrimoni de la mateixa pocs dies abans que Vargas Llosa guanyés el premi Nobel de Literatura (7 d'octubre de 2010).

En declaracions a 'El Confidencial', l'entorn de Vargas Llosa ha negat la major: "Ens estranya moltíssim aquesta informació. Només es pot atribuir al fet que algun assessor d'inversions o intermediari, sense el consentiment dels senyors Vargas Llosa, reservés aquesta societat per a la realització d'alguna inversió que s'estava estudiant, sense que, finalment, es materialitzés en cap acció concreta".

Els 'papers de Panamà' són la filtració periodística més gran de la història. La investigació ha posat a la llum 11,5 milions de documents que vinculen polítics, dirigents i personalitats de diferents àmbits de tot el món amb empreses opaques per ocultar patrimonis milionaris. De moment, l'escàndol ja ha suposat la caiguda del primer ministre islandès, que apareix a les llistes.

stats