POLÍTICA
Especials 22/05/2012

Ni el PP té arguments jurídics per justificar el vot dels 'exiliats' d'Euskadi

Després que el mateix portaveu dels populars del Congrés admetés que la reforma legal té "dificultats tècniques", quatre experts consultats per l'Ara avisen del risc que el govern espanyol vulgui alterar el cens per frenar l'ascens de l'esquerra abertzale

M.colomer
1 min
TOT EL SUPORT A BASAGOITI  Antonio Basagoiti, que ha fet un gir espanyolista amb el PP basc per desgastar el PSE i ocupar-ne l'espai, ahir amb Rajoy a Bilbao.

BarcelonaEuskadi té molt viu el record de les eleccions del 2009. L'exclusió de l'esquerra abertzale de les institucions va permetre que per primera vegada, el front "constitucionalista" superés el PNB i arrabassés als nacionalistes bascos la Lehendakaritza. Tres anys després, les circumstàncies al País basc han fet un gir de 180 graus. En aquest context, el front "constitucionalista" veu allunyar-se la possibilitat de mantenir el control de les institucions basques. Sempre, això sí, que no canviïn les regles del joc, en forma de modificació de la llei electoral perquè els que es van "exiliar" forçats per l'amenaça d'ETA puguin votar a Euskadi encara que no hi visquin.

Després que el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, admetés ahir les "dificultats tècniques" de la reforma legal, quatre experts consultats per l'Ara –els catedràtics en dret constitucional Joaquim Ferret, Ferran Requejo i Francisco Balaguer, i l'advocat i sociòleg Txema Montero– advertien davant el risc que el govern espanyol estigui pensant en una alteració del cens al País Basc per perpetuar una majoria parlamentària fictícia.

Podeu llegir el reportatge sencer a l'Ara Premium.

stats