Microsites UVIC - UCC 13/09/2021

La UVic-UCC entra amb força al prestigiós rànquing Times Higher Education

Amb només 25 anys i una ferma aposta per la recerca, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya és la 4a universitat catalana i la 6a de l’Estat entre les primeres 500 de tot el món

3 min
Imatge de l'interior de la seu principal de la UVic-UCC

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha entrat per primera vegada al rànquing mundial THE World University Ranking (WUR) de Times Higher Education, i amb bona nota. Concretament, hi ha accedit situant-se en la franja de la posició 401 a la 500 d’un total de 1.662 universitats públiques i privades de 99 països. Alhora, s’ha situat com a quarta universitat catalana i sisena de l’estat espanyol, amb un total de 52 universitats representades. Ha estat la primera vegada que el nom de la UVic-UCC s’ha pogut llegir a la prestigiosa llista, després de superar el requisit d’haver publicat almenys 150 articles acadèmics cada curs i, en total, un mínim de mil durant els darrers cinc anys.

El rànquing THE WUR és un dels més prestigiosos a escala mundial i es basa en l’anàlisi de 13 indicadors, agrupats a través de quatre grans àrees: docència, recerca, transferència de coneixement i internacionalització. D’entre aquestes àrees, la UVic-UCC ha obtingut una elevada puntuació en l’àmbit de la recerca i, més concretament, en el de citacions en revistes indexades, en el qual s’ha situat en la posició número 146. 

“La nostra és una universitat jove però que, en poc temps, ha fet un camí molt llarg –valora Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC–. Fa poc més d’una dècada es va posar en marxa una aposta decidida per la recerca i ara els resultats avalen que va ser una decisió més que encertada, que el camí és del tot correcte i que cal continuar treballant-hi”. 

Precisament, durant els darrers deu anys les activitats de recerca, transferència de coneixement i divulgació científica que duu a terme la UVic-UCC han crescut i s’han consolidat. “Fins ara el finançament basal d’aquestes activitats s’ha fet a través de recursos interns”, explica Baños.

La recerca és un dels punts forts de la UVic-UCC

“Les xifres ho avalen i els rànquings també, però no és un tema purament quantitatiu, sinó d’aportació de valor”, matisa Baños, que reconeix l’esforç de totes les persones que hi han contribuït. Per al rector, assolir aquest lloc al rànquing “posiciona la UVic-UCC a escala internacional, la reconeix com una institució sòlida i li obre noves portes de futur”. Precisament quan es compleixen els 25 anys del seu reconeixement com a universitat.

També a l’Impact Ranking 2021

No és la primera vegada que la UVic-UCC apareix en un rànquing de Times Higher Education. El mes d’abril passat, sense anar més lluny, la UVic-UCC ja va ser inclosa a l’Impact Ranking 2021, que avalua les universitats pel que fa a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que hi ha fixats a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Arran d’aquests bons resultats, el rector de la UVic-UCC ha destacat: “Són molts els fets que indiquen que el món universitari es troba en un moment de canvi de paradigma, en què la recerca guanya pes, cosa que és essencial per assolir l’excel·lència en docència”. 

Així, segons Baños, la UVic-UCC continuarà treballant “per la docència i la recerca de qualitat” com a elements d’identitat, mentre aprofundeix en l’atenció integral als seus estudiants i en el compromís amb tot el territori català. “Dotem de serveis universitaris, entesos com a formació, recerca i transferència de coneixement, una àmplia zona: la Catalunya Central, però també la resta del país, i tot plegat sense perdre de vista la internacionalització”, afegeix.

La UVic-UCC disposa de trenta grups de recerca
La recerca, el punt fort de la UVic-UCC

Durant l’última dècada la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha incrementat els esforços en el camp de la recerca i la investigació científica. Actualment disposa de més de trenta grups de recerca, repartits entre les tasques de recerca bàsica, recerca aplicada, transferència de coneixement col·laborativa i divulgació científica. “La recerca competitiva de la UVic-UCC ha experimentat un creixement exponencial en aquest temps”, ratifica Josep Eladi Baños, que és el rector de la universitat. 

Un exemple que demostra aquesta aposta de la UVic-UCC per la recerca és la Facultat de Medicina. “No només compta amb un mètode docent innovador i singular, sinó que també disposa d’un claustre de professorat que fa recerca puntera en àmbits com les malalties infeccioses, el sistema immunitari i l’oncologia”, detalla.

El centre BETA

Al mateix temps, el rector atribueix una part de l’èxit en l’àrea de la recerca a l’aposta decidida pel Centre Tecnològic BETA, que va entrar en funcionament l’any 2014. “El Centre Tecnològic BETA pot fer grans contribucions en el desenvolupament sostenible de les societats de l’àmbit rural, gràcies a la promoció de la transició cap a la bioeconomia circular i ajudant a equilibrar la seva relació amb el món rural”, assegura. 

stats