PRIMERA DIVISIÓ
Esports 09/02/2014

El Barça recupera el liderat sense acabar d'esvair tots els dubtes (1-4)

L'equip de Martino juga 30 minuts horribles però aixeca el marcador amb accions puntuals d'un Messi decisiu

Toni Padilla
Messi felicita Alexis pel seu gol al Sánchez Pizjuán

Sevilla (enviat especial)Una setmana més tard, el Barça recupera el liderat que ha estat seu durant tant mesos. L'equip torna de Sevilla amb la feina feta, però també amb certs dubtes en el joc. L'equip de Martino va jugar un primer temps dolent, va tornar al partit gràcies a instants de màgia puntuals i després va saber administrar el resultat. Un guió que ja s'ha vist altres cops, jugant amb foc fora de casa i acabant somrient. Com els jugadors professionals que sempre acaben guanyant les apostes, però un dia es poden picar els dits. El monòleg blaugrana final, amb un Iniesta crescut, poc ha tingut a veure amb els primers minuts.

Conscient que un triomf significava el liderat, Martino s'ha trobat amb un dilema: prioritzar el partit de Sevilla o el de dimecres, una semifinal de Copa. I ha semblat preferir el partit de Sant Sebastià en deixar fora de l'equip Busquets, Cesc i Alves. Els dos primers, especialment, pilars de l'equip darrerament. Amb Song a la gespa, l'equip ha estat superat per intensitat durant bona part del matx. De nou, com ja ha passat tants cops darrerament, ha tocat remuntar.

Sobre una gespa xopa després del diluvi que ha caigut sobre Sevilla, el Barça ha intentat trepitja fort, ocupar espais i tancar sobre si mateix als deixebles d'Emery. El duel d'estils, per moment, es podia reduir a dues línies: una de vertical definint el joc local i una d'horitzontal per definir el joc d'un Barça que ha patit per convertir el domini territorial en ocasions.

El Barça però, sembla un lleó vell. Amb planta, poderós, però sense dents. Li costa mossegar, per moments és un equip estèril i li costa Déu i ajuda xutar a porteria. El Sevilla, sense la necessitat de ser fidel a un estil, amb tres tocs en fa prou per deixar-te les dents marcades. Una pèrdua de Song en els primers minuts ja ha donat feina a Piqué, i als 14 minuts l'elèctric Bacca ha descosit la defensa catalana, jugada que ha acabat amb el gol d'Alberto Moreno. Xut desviat per una defensa massa estàtica.

El Barça, ben situat, no estava intens. Els primers 30 minuts han estat un preocupant monòleg andalús. El Sevilla ha imposat la seva llei per convicció. Per intensitat. Per agressivitat. Ni tant sols sabent abans del partit que Rakitic posa les faltes con els àngels, el Barça ha defensat bé aquestes jugades.

Sobre els 30 minuts de joc el Barça ha reaccionat. Montoya ha entrat per la dreta com un punyal en dues ocasions, però Alexis ha fet un misto en la millor ocasió per empatar. Misto que ha provocat una contra en que Bacca ha superat Piqué i Rakitic ha perdonat el 2-0. En una contra en que el Barça ha baixat a defensar sense esma. Pedro, tot cor, donava la cara com podia, però per empatar ha calgut un cop de sort. Messi, desaparegut, ha tret una falta i Alexis, en clar fora de joc, ha rematat. El Sevilla, amb raó, ha protestat. Just abans del descans, quan la pluja i el vent han tornat amb força, una contra blaugrana ha acabat amb un bonic gol de Messi. En 45 minuts, l'argentí havia fet dues coses bé: una assistència i un gol. Coses de genis. Dos detalls per aixecar un partit que el Barça no mereixia guanyar.

Amb un cel apocalíptic i l'afició local crucificant l'àrbitre, el Barça ha intentat sentenciar un partit esbojarrat en que els dos porters han tingut feina. I just després d'una doble aturada de Valdés magnífica, Messi ha sentenciat amb el seu segon gol. Un cop directe a la línia de flotació sevillista. Cansat i derrotat, el Sevilla ha passat a ser marejat per un Barça segur de si mateix. Iniesta i Xavi han protegit la pilota sobre la gespa, pesada per la pluja, i el Barça va acabar fent festa amb un darrer gol preciós de Cesc. El maresmenc, que havia entrat a la segona part, va picar la pilota sobre Beto entrant pel mig d'una defensa derrotada.

El Barça ha passat de patir a gaudir, a diferència de fa set dies contra el València. Al final, s'ha anat sentit còmode a mesura que era conscient que una setmana després, ja és líder de nou. Ara, ho és empatat a punts amb el Madrid i l'Atlètic en una lliga frenètica en que inicis de partit com el del Pizjuán poder costar car. El Barça però, té a Messi. I Messi, absent, necessita tres jugades per decidir els partits.