NATACIÓ

Esther Núñez Morera: “La federació no em dóna suport i m’he de pagar els viatges i el material”

Campiona mundial de la FINA d’aigües obertes el 2007 i el 2012, Esther Núñez (Sabadell, 1981) viu i s’entrena mig any a l’Argentina i mig any a Catalunya. La nedadora reclama més suport, econòmic i moral, per part de la Federació Espanyola de Natació (RFEN).

L’entrenament en aigües obertes és complicat per diferents situacions mediambientals. ¿Sempre entrenes en piscina?

Normalment sí. Pots seguir un entrenament més constant, no hi ha corrents ni canvis de temperatura. Va millor entrenar en piscina que fer-ho al mar o al riu.

Quant trigues a recuperar-te després d’una cursa maratoniana per poder tornar a competir?

L’edat ja no perdona [riu] i cada vegada em costa més. Pot ser que siguin dues setmanes el temps que necessito per estar al màxim una altra vegada.

¿Has viscut algun moment delicat dins l’aigua?

No és que m’hagi passat gaire sovint: les puc comptar, dues o tres vegades. Però sí que ho he passat malament a l’aigua i he hagut de parar. Aquest esport et porta al límit.

També has tastat l’altre cantó. Què se sent quan has dedicat tota la vida a un objectiu (ser campiona del món) i l’assoleixes?

Al principi va anar tot molt ràpid, vaig començar l’any 2004 i el 2007 vaig ser campiona. Aleshores vaig tenir la sensació de “I ara què?” Ho disfrutes moltíssim però tenia la sensació que en volia més. Després de molt lluitar i perseguir-ho, el 2012 vaig tornar a ser campiona. Per a mi el procés del 2007 al 2012... de lluita, d’entrenament... és el que m’omple, no el resultat final.

Com que és un esport poc mediàtic, és difícil rebre ajudes. ¿Notes el suport de la Federació Espanyola de Natació (RFEN)?

Doncs no. No em donen suport. A la RFEN només li interessen els 10 km d’aigües obertes. No m’ajuden ni en l’aspecte moral ni en l’econòmic. Fa anys que viatjo sola, m’he de pagar els viatges, el físio, les vitamines, el material, etc. Un té menys preocupacions si sap que té els viatges coberts. Així només m’hauria de centrar a entrenar-me bé.

Això fa que aconseguir espònsors sigui més complicat...

Exacte. És molt difícil aconseguir espònsors si la teva federació no aposta per tu. De tota manera, he de donar les gràcies al CN Sabadell, a l’OSPAT (Obra Social del Personal de l’Activitat del Turf), a Sailfish, a Disseny Sport i a GU Energy Spain perquè m’han ajudat amb finançament i material. Gràcies a coses d’aquestes puc dedicar-me exclusivament a l’esport.

Més continguts de