BÀSQUET
Esports 13/02/2018

La Penya s’està quedant sense temps

La reunió amb l’Ajuntament acaba sense acord i el club s’acosta a la liquidació per falta de diners

Martí Molina
3 min
L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, amb el president de la Penya, Juanan Morales, durant l’acte d’ahir.

BarcelonaEl Club Joventut de Badalona està entre l’espasa i la paret. L’entitat necessita urgentment diners per afrontar els pagaments immediats o estarà condemnada a desaparèixer. La situació, fins ara alarmant, ha passat a ser crítica i més després que la reunió d’ahir a l’Ajuntament acabés sense acord. Demà hi haurà una nova trobada per mirar de desencallar el pagament del patrocini que el consistori deu al club, però que està frenat després que la fiscalia obrís una investigació a la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet per esbrinar si, fa uns anys, amb Xavier García Albiol com a alcalde, s’havia fet servir per ajudar el club badaloní de manera fraudulenta.

“Serà la reunió definitiva”, deien fonts del club badaloní, referint-se a la trobada de demà entre la Fundació i l’Ajuntament. Si no hi ha fumata blanca, és a dir, si no es desencalla el pagament immediat del patrocini, el consell d’administració pot decidir demà mateix convocar una junta d’accionistes per proposar la liquidació del club per falta de viabilitat econòmica. A la Penya creuen els dits mentre esgoten totes les opcions possibles per evitar que l’entitat acabi desapareixent.

La situació és complexa i arrenca pels nombrosos deutes històrics del club verd-i-negre, que ja van estar a punt de forçar la desaparició de la Penya ara fa uns mesos. Però l’entitat, que havia estat dos anys en concurs de creditors, finalment va aconseguir quadrar els números. Entre altres accions, perquè va refinançar el deute amb Hisenda, va vendre uns terrenys al Pomar i va acordar un patrocini amb l’Ajuntament de Badalona que permetien la viabilitat d’un dels clubs històrics del bàsquet català. En aquest últim pacte, el Joventut havia d’ingressar 3,2 milions en quatre anys, 800.000 euros per temporada.

Però la situació ha fet un gir en les últimes setmanes, després que el consistori paralitzés el pagament del patrocini que s’havia de fer al gener. El punt de conflicte està en la Fundació, que va rebre el 2014 i el 2015 uns ingressos per valor de 900.000 euros per al manteniment del Pavelló Olímpic de Badalona, a raó de 450.000 euros anuals. Ara l’Ajuntament demana que el club justifiqui que aquests diners es van fer servir realment per a aquest ús i que no va ser una manera encoberta de subvencionar el Joventut.

L’Ajuntament no aclareix terminis

Ahir l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, aclaria que el govern municipal “no s’ha fet enrere” i que el patrocini “segueix actiu i s’està executant”, però justificava que es paralitzés el pagament per aquestes investigacions de la fiscalia a la Fundació. En altres paraules, Sabater assegurava que el Joventut acabaria cobrant els diners, però no podia precisar els terminis. I, precisament, si alguna cosa no té el club verd-i-negre és temps: en el termini màxim d’un mes, el club que presideix Juanan Morales ha de recaptar, aproximadament, un milió d’euros per afrontar els pagaments immediats i urgents. I és que, entre altres coses, l’entitat no ha pogut abonar encara les nòmines de l’últim mes.

Dolors Sabater feia aquestes declaracions després de la reunió entre l’Ajuntament i la Fundació, mentre que els representants del club verd-i-negre que hi eren presents marxaven sense atendre els mitjans. Unes hores més tard, a mitja tarda, el club verd-i-negre emetia un comunicat en què reconeixia que “no es van produir els fets rellevants esperats” i s’emplaçava a la reunió de demà. “Posteriorment, el consell d’administració del club es reunirà per adoptar les mesures pertinents i informarà de les decisions preses”.

Mentrestant, deia el text, la Penya “segueix buscant molt activament vies alternatives per intentar revocar la situació econòmica i donar una solució al problema que pateix l’entitat badalonina”. Al club creuen els dits. La situació és més crítica que mai.

stats