BARÇA

El Barça, Neymar i Bartomeu, a un pas del judici

L’Audiència Nacional, que al juliol va arxivar el cas, proposa jutjar els blaugranes per estafa i corrupció

Josep Maria Bartomeu, Neymar i el mateix Barça són a un pas d’anar a judici. Una setmana després de superar plàcidament l’assemblea, i cinc mesos després que el club reconegués dos delictes fiscals en el fitxatge del brasiler, el cas retorna amb força. El jutge de l ’Audiència Nacional José de la Mata va proposar la setmana passada que es jutgi el president del Barça, l’expresident Sandro Rosell, Neymar, el seu pare i el mateix Barça per estafa i corrupció entre particulars.

Una decisió que arriba després que el magistrat arxivés el cas al juliol, i que un òrgan superior, la sala penal de l’Audiència Nacional, n’ordenés la reobertura al setembre.

El cas no s’havia tancat?

La decisió arriba cinc mesos després de reconèixer dos delictes fiscals

La decisió de De la Mata arrenca per la querella que va presentar el fons d’inversió DIS, propietari del 40% dels drets del futbolista quan jugava al Santos. Els brasilers van rebre 6,8 milions dels 17 que el Barça va pactar amb el Santos pel traspàs de Neymar. Quan es van saber els detalls de l’operació, DIS va presentar una querella que inicialment no va ser admesa a tràmit, però que posteriorment va entrar a l’Audiència Nacional. Aquest segon cas ha avançat al mateix temps que el procediment que va acabar als jutjats de Barcelona, i pel qual el Barça va admetre dos delictes fiscals, pagant 5,5 milions d’euros i deixant-ne fora tant Bartomeu com Rosell.

Fonts jurídiques vinculades als dos procediments continuen afirmant que aquest segon cas és “ incompatible” amb el que es va pactar amb la fiscalia: no hauria de prosseguir, ja que llavors es va resoldre que els 40 milions pagats a l’empresa N&N, propietat del pare i la mare del jugador, eren sou i no traspàs.

Els antecedents ho agreugen?

L’admissió del Barça, com a persona jurídica, de dos delictes no hi influirà

El primer cas que es va resoldre a la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet és tributari, mentre que aquesta segona branca fa referència a estafa i corrupció. Per tant, segons el doctor en dret Marc Molins es tracta de dos casos de “naturalesa” diferent, i els antecedents que ara té el Barça pels dos delictes fiscals no es poden tenir en compte perquè hi hagi “reincidència”. Això sí, puntualitza l’expert, el club com a persona jurídica ja no és un “delinqüent primari”.

Després que De la Mata posés el punt final a la fase d’instrucció, les parts tenen 10 dies per sol·licitar l’obertura del judici oral formulant l’escrit d’acusacions o el sobreseïment de la causa, com farà el Barça, tal com va anunciar el portaveu Josep Vives ahir.

Els arguments del jutge

La decisió arriba cinc mesos després de reconèixer dos delictes fiscals

El principal argument del jutge per justificar el delicte de corrupció és que els 40 milions que el Barça va pagar a l’empresa N&N haurien “alterat el lliure mercat de fitxatges de futbolistes, en impedir que el jugador entrés al mercat d’acord amb les regles de la lliure competència”. En aquest sentit, es fa referència a l’oferta de 36 milions que va fer el Reial Madrid al Santos, “més del doble que la quantitat que oferia el Barça” i que el conjunt brasiler va haver de rebutjar.

Segons el magistrat, l’actuació de Rosell i Bartomeu seria responsable d’aquesta conducta, que van dur a terme sense informar-ne ni la junta ni el Santos ni DIS. De fet, es remarca en l’escrit que qualsevol contracte firmat pel Barça aquell 2011 necessitava la firma dels responsables de l’àmbit esportiu, legal, financer i del director general, però en el cas de Neymar “no consta” cap d’aquestes firmes per validar-lo.

El delicte d’estafa deriva del 2013, quan es va anticipar la contractació del jugador i es van firmar una sèrie de contractes paral·lels –dret preferencial sobre tres jugadors del Santos a raó de 7,9 milions i un amistós que si no se celebra li costarà al Barça 4,5 milions. Aquests contractes van ser considerats per la sala penal com una “ simulació conscient i teixida per a la comissió d’estafa”. Segons el magistrat, Bartomeu i Rosell van articular un seguit de contractes per ocultar l’import real del fitxatge.

El jutge va rebutjar, a més, la petició del fiscal d’arxivar la causa contra Bartomeu, perquè considera que l’actual president, llavors vicepresident esportiu, tenia “perfecte coneixement” de tots els elements que sustenten el delicte i era conscient que el “contracte il·lícit” infringia “els reglaments de la FIFA”, a més de contribuir a “mantenir el Santos i DIS en la ignorància absoluta” de l’existència de l’acord. “Tots dos van participar d’aquest procés, i si bé va poder ser Rosell qui va dur a terme les negociacions, tots dos van prendre la decisió de firmar el contracte”, diu l’escrit.

Segons De la Mata, el Barça no va “prendre les precaucions per comprovar” que la societat N&N tingués “activitat real”, i això que s’estava subscrivint un contracte de 40 milions d’euros. De la Mata defineix N&N com una societat " instrumental”, una façana en mans del pare i la mare de Neymar.

Canvis de criteri

La sala penal de l’Audiència Nacional va abocar el jutge a la decisió

A principis de juliol, just després d’assumir els dos delictes fiscals, De la Mata va arxivar la branca DIS. Al Camp Nou donaven per acabat el procediment que s’havia iniciat tres anys abans per una querella del soci Jordi Cases, però al setembre la sala penal de l’Audiència Nacional va ordenar a De la Mata que es reobrís la causa. “No ha tingut altre remei” que fer-ho, asseguren fonts jurídiques del Barça per explicar la decisió del magistrat, empès pels seus superiors a situar el Barça novament a un pas del judici. Aquest cop a Madrid.