Esports 28/07/2012

La Supercopa de Catalunya, suspesa

La Federació Catalana ha anul·lat la Supercopa i la Copa de Catalunya de dimarts perquè el Barça pensava jugar-la amb el filial. El Barça diu que no vol córrer riscos de lesions i l'Espanyol està molest.

A. Solé / J. Mestre
3 min
La Supercopa de Catalunya, suspesa

BARCELONALes finals de la Copa i la Supercopa de Catalunya han quedat suspeses. La Federació Catalana de Futbol (FCF) ha anul·lat els dos partits -Nàstic-Manlleu i Barça-Espanyol-, que s'havien de disputar dimarts, 31 de juliol, a Montjuïc perquè el Barça va anunciar que no hi aniria amb els jugadors del primer equip que té disponibles, entre els quals hi ha Leo Messi. El club blaugrana va comunicar ahir al migdia als responsables de la Federació que jugaria aquest partit amb el filial, i veient que d'aquesta manera la Supercopa perdria importància i podien perdre molts diners si no omplien prou l'Estadi Olímpic, el president Andreu Subies va decidir tirar pel dret i va prendre la decisió de suspendre-ho tot.

Josep Maria Bartomeu, el vicepresident esportiu del Barça, va desgranar a Barça TV els motius de la seva decisió: "L'agenda tan atapeïda de partits del nostre primer equip, així com la no disponibilitat dels jugadors internacionals i, sobretot, el risc de lesions, com ha passat amb Marc Muniesa". Bartomeu també va comentar per què avisaven quatre dies abans del partit: "Hem preferit comunicar-ho amb aquesta antelació, abans de la convocatòria de jugadors, per evitar la possible decepció d'alguns aficionats". Fonts del club també van recordar que el Barça no es pot negar a jugar els amistosos programats perquè són ingressos per al club, cosa que no passa amb la Supercopa de Catalunya. L'11 de juliol, en la presentació de la Supercopa al Palau de la Generalitat, el president del Barça, Sandro Rosell, al costat del president del Govern, Artur Mas, va assegurar: "El Barça sempre estarà al costat de Catalunya i de la Federació", i va garantir que portaria els millors jugadors al partit, "encara que el calendari no hi ajuda", va dir.

L'Espanyol, "emprenyat" i solidari

El rival del Barça en aquesta nova Supercopa de Catalunya havia de ser l'Espanyol, i el seu conseller delegat, Joan Collet, es va mostrar molt decebut amb el club blaugrana: "La decisió del Barça és una falta de respecte a l'Espanyol i al futbol català". Per això va assegurar que la directiva espanyolista estava "sorpresa, trista i emprenyada". Collet sap que l'organització d'aquesta Supercopa havia costat molt i s'havien fet molts sacrificis per rellançar una competició que cada cop estava més desprestigiada. Havia costat molt trobar les dates. Un cop confirmada la suspensió de la Copa i la Supercopa, l'Espanyol i el Nàstic es van posar d'acord per jugar el partit de presentació del conjunt tarragoní al Nou Estadi el mateix dimarts 31 de juliol a les 19 h. A més, el club blanc-i-blau va oferir al Nàstic i al Manlleu que juguin la final de la Copa Catalunya a Cornellà-el Prat el 3 d'agost, just abans del partit entre l'Espanyol i el Montpeller, el 38è trofeu Ciutat de Barcelona.

Un vestit a mida per al Barça

Qui no va voler fer declaracions ahir en calent sobre la suspensió de la Supercopa va ser l'organitzador, la Federació Catalana de Futbol, que es van limitar a un comunicat escrit que informava de la suspensió: "Lamentem profundament que no es pugui tirar endavant aquest il·lusionant projecte, alhora que demanem disculpes a totes les persones i entitats que es puguin veure afectades per aquesta decisió". Dilluns sí que oferiran una roda de premsa.

El malestar a la Federació Catalana és evident, i més quan havien canviat el format de la competició precisament perquè el Barça hi pogués anar amb el primer equip. El Barça feia anys que no trobava forats en el seu calendari atapeït, i la disputa de les semifinals i la final de l'antiga Copa de Catalunya es demorava en el temps per trobar el dia que el Barça tingués lliure. Tot i això, més d'una vegada el Barça havia acabat enviant el filial igualment per jugar la Copa Catalunya. Per evitar-ho, que treia prestigi a la competició, l'actual president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, va recollir una proposta de la junta anterior -la de Jordi Casals- que plantejava separar la Copa de Catalunya entre els equips de Primera i la resta. Els equips de Primera jugarien un partit únic que s'anomenaria Supercopa de Catalunya, i la resta seguiria jugant la Copa de Catalunya. Aquest nou model no va agradar a tothom, però era la manera de fer que el Barça només hagués de buscar un forat al calendari, i no dos (per a les semifinals i la final). A més, la Federació va donar l'oportunitat al Barça que triés la data, el 31 de juliol, amb el consens de l'Espanyol i TV3, per fer encaixar el partit en la seva pretemporada.

stats