BARÇA
Esports 20/08/2020

Messi dubta que valgui la pena seguir al Barça

L'argentí es reuneix amb Koeman per explicar-li que no veu clar el seu futur al club

i
Toni Padilla
4 min
Lionel Messi trist durant la segona part del partit contra el Bayern de la  setmana passada a l’estadi Da Luz.

BarcelonaLa vida al Barça continua després de la desfeta de Lisboa. Però els incendis no paren i el primer dia sencer de feina de Ronald Koeman com a tècnic blaugrana va estar marcat per una reunió fora de Barcelona amb Lionel Messi, que li va fer saber que ara mateix no creu que tingui sentit continuar al club. Al club, però, tothom dona per fet que l’argentí serà el capità del primer projecte de Koeman, tot i que preocupa més que els dubtes de Messi es tradueixin en una negativa a negociar la seva renovació. I si no renova, el gener ja podrà negociar amb qualsevol club sense demanar permís a un Barça que el perdria gratuïtament l’estiu del 2021.

El primer repte de Koeman, doncs, serà anar convencent Messi. Hi ha temps. El neerlandès va passar el matí a la Ciutat Esportiva, però abans de dinar va marxar per trobar-se amb el capità, que estava passant les vacances a la Cerdanya. Després dels fets de Lisboa, Josep Maria Bartomeu va parlar amb el pare de Messi, Jorge, per intentar valorar la situació. Jorge Messi li va comunicar a Bartomeu que el seu fill no tindria cap problema per trobar-se amb Koeman aquests dies, i la reunió es va organitzar ràpidament, tot i que no va acabar d’anar com el Barça volia. Messi va manifestar obertament els seus dubtes a Koeman. I l’entrenador va començar el seu lent procés de seducció, per explicar-li que el projecte podria ser guanyador malgrat tot el que ha passat últimament. De moment, el nou tècnic ja sap que el millor futbolista de la història està trist i dubta sobre la capacitat del club de canviar la dinàmica i recuperar un projecte guanyador aviat. Però, segons expliquen a l’ARA, Messi no ha manifestat mai la seva voluntat de marxar aquest estiu. El problema és que no vol renovar ara mateix.

Durant els últims anys els gols de Messi mantenien unit un club cada cop més inestable. Un Barça amb canvis de rumb i càrrecs que duraven poc a l’àrea esportiva. Ni Robert Fernàndez, ni Pep Segura ni Éric Abidal van aconseguir guanyar-se la confiança del nucli dur d’una plantilla molt crítica amb la gestió de la directiva. I als despatxos cada cop s’ha vist pitjor la independència d’uns futbolistes que aguantaven el projecte amb els seus títols, encara que no arribés la Champions. Però la primera temporada en blanc en 12 anys, sumada al 2-8 de Lisboa, ha fet esclatar la caixa dels trons. I Messi, que ja s’ho havia pensat més d’un cop, ha perdut la fe en poder veure un Barça que aspiri a la Champions. I per primer cop valora marxar, tot i que sap que no seria aquest any perquè, amb una clàusula de rescissió de 700 milions d’euros, sembla impossible que algú pugui presentar una oferta que sedueixi l’argentí, acompanyada d’aquesta xifra de diners. De fet, els clubs que somien en Messi segueixen més pendents de saber si renova, perquè al gener podrien tancar un contracte amb ell sense pagar.

El Barça transmet calma

Fonts del club expliquen a l’ARA que Messi es posarà a les ordres de Koeman d’aquí dues setmanes, quan l’equip començarà a entrenar-se. El club no està disposat a negociar cap operació aquest any. I, de fet, saben que és gairebé impossible que un club pagui 700 milions ara per un jugador que podria quedar lliure d’aquí sis mesos. Sis mesos per al final d’un any 2020 en què Messi, amb els seus silencis en públic i les seves converses en privat, ha evidenciat la falta de confiança en els gestors del club.

“En les pròximes hores es veurà què passa, però és normal que el capità de l’equip, el millor jugador del món, sigui el primer a trobar-se amb Koeman. Sabíem que aquesta reunió es faria. Són trobades privades i entenem que volem construir l’equip al voltant de Lionel Messi”, va dir el nou secretari tècnic del club, Ramon Planes, durant la presentació del canari Pedri, el jove talent que va desitjar poder aprendre coses de Messi, esperant que no marxi just quan ell arriba: “Hem estat moltes hores treballant amb Koeman per saber què vol. Els pròxims dies en veurem els resultats però, per respecte, no podem fer públic tot el que es diu internament”, va afegir Planes. I Koeman ja va deixar clar a la presentació que vol treballar amb Messi. Tot i que també va dir que només vol treballar amb jugadors que vulguin estar al Barça.

Koeman i Bartomeu posant amb la samarreta del Barça.

Messi, conscient que alguns dels jugadors amb els quals ha creat més complicitats, tant dins com fora de la gespa, poden marxar aquest any, especialment Luis Suárez, seguirà meditant la seva decisió els pròxims dies. L’any 2020 s’ha convertit en un infern per al capità, que no va pair gaire bé la manera com el club va gestionar el comiat d’Ernesto Valverde després de la derrota a la Supercopa del gener. Llavors va alçar la veu a les xarxes socials contra Éric Abidal, quan el francès va afirmar que “els jugadors no treballaven gaire” amb Valverde. Amb Setién no hi va tenir mai química, i encara menys amb el seu ajudant Eder Sarabia, amb qui va tenir més d’una topada en els entrenaments perquè el capità no portava gaire bé la manera de parlar del basc, tot caràcter.

Per a Messi han sigut anys de decepcions. Cinc anys sense guanyar la Champions i la sensació que, amb 33 anys, s’acaba el temps per seguir omplint el seu palmarès en un club que no ha encertat les decisions des que va marxar Neymar, amb qui Messi s’entenia a la gespa. Els Coutinho, Dembélé, Griezmann o Setién l’han fet dubtar encara més. Ara Ronald Koeman haurà d’aconseguir que el capità recuperi la fe en un projecte que, per al tècnic, és un inici. I per a Bartomeu, un final.

stats