MUNDIAL DE FUTBOL
Esports 17/10/2015

Alemanya, acusada de suborns per organitzar el Mundial 2006

‘Der Spiegel’ destapa que Beckenbauer estava al corrent del cas de corrupció

Isaac Lluch
2 min
El president Joseph Blatter en el moment d’anunciar el triomf de la candidatura alemanya.

MunicLa controvertida gestió d’Angela Merkel en la crisi de refugiats, l’escàndol de Volkswagen, la flamant aprovació de la qüestionada llei d’emmagatzematge de dades a Berlín... Cap d’aquests temes que sacsegen l’opinió pública alemanya va obrir les edicions digitals dels diaris ni el telenotícies més vist al canal públic ARD. No. Va ser la notícia que Alemanya va aconseguir ser l’amfitriona del Mundial de futbol del 2006 després d’una suposada compra de vots la que va provocar tremolors en tots els mitjans del país.

Hi ha indicis que l’adjudicació de tornejos de la FIFA com França 1998, Sud-àfrica 2010, Rússia 2018 o Qatar 2022 no va ser clara. Però que el futbol alemany estigui ara a les portes de la seva pitjor crisi de corrupció era més difícil de preveure. Segons va avançar ahir Der Spiegel, el comitè alemany per a la sol·licitud del Mundial del 2006 va subornar votants asiàtics representats al comitè executiu de la FIFA amb diner negre provinents d’un fons que hauria finançat el 2000 l’excap d’Adidas, Robert Louis-Dreyfus. Es tractaria de 6,7 milions d’euros. Franz Beckenbauer, com a president del comitè organitzador del Mundial del 2006, i l’actual president de la Federació Alemanya de Futbol (DFB), Wolfgang Niersbach, haurien estat al corrent del suborn.

Dreyfus hauria posat a disposició una suma de 10,3 milions de francs suïssos que no hauria aparegut ni als pressupostos del comitè de sol·licitud del Mundial ni als de l’organitzador. El que va passar en la votació del sis de juliol del 2000 és conegut: Alemanya va guanyar 12-11 Sud-àfrica. Quatre vots d’Àsia van fer possible la victòria després que les federacions d’Amèrica del Nord i del Sud donessin suport a la candidatura sud-africana i les europees a Alemanya. En l’última ronda de votacions un representant de Nova Zelanda es va abstenir.

Adidas, implicat

El cap d’Adidas, que també va aparèixer en el cas d’evasió fiscal d’Uli Hoeness com una de les persones que va facilitar capital a l’expresident del Bayern, va reclamar els seus diners després del Mundial del 2006. Dreyfus, que va morir el 2009, va veure com li tornaven el seu préstec de manera dubtosa. Els 6,7 milions d’euros van ser ingressats en un compte de la FIFA a Ginebra com a aportació alemanya al Mundial i d’allà van ser transferits a un compte del dirigent d’Adidas. Aquesta marca va ser l’únic patrocinador occidental de la FIFA que no va reclamar la dimissió de Joseph Blatter el mes passat.

La DFB, suposadament pressionada ja per la imminència de la publicació de la notícia a Der Spiegel, va comunicar ahir inicialment que 6,7 milions d’euros van anar a parar a la FIFA i que “possiblement no amb la finalitat corresponent precisada”, que hauria sigut una aportació en principi destinada a un programa cultural del màxim organisme futbolístic internacional.

La Federació Alemanya de Futbol va desmentir “categòricament” que el Mundial del 2006 estigués “comprat” i va anunciar que es reserva procedir contra Der Spiegel. La FIFA, per la seva banda, va anunciar ahir una investigació sobre el cas.

stats