Alpinisme
Esports 26/05/2023

Una allau frustra Kilian Jornet de tornar a coronar l'Everest en solitari

El ceretà narra la seva vivència al corredor Hornbein, una via per la qual només setze alpinistes han arribat al cim

ARA
2 min
KIlian Jornet en el seu intent frustrat de coronar l'Everest

BarcelonaKilian Jornet torna a escena. Aquest cop, però, s'ha quedat amb la mel als llavis. En una publicació a Instagram, l'atleta ceretà explica com el seu intent de coronar l'Everest per la cresta oest ha acabat sense èxit per culpa d'una allau. Ell mateix relata la seva experiència en solitari afrontant el conegut com a corredor Hornbein, una via per la qual només setze alpinistes en tota la història han arribat al cim més alt del planeta. El 22 de maig del 1963 dos nord-americans, Tom Hornbein i Willi Unsoeld, van obrir una ruta actualment coneguda com una de les grans gestes de l'himalaisme. No s'ha fet mai en solitari i només un cop sense oxigen, l'any 1986. Jornet, d'aquesta manera, ha intentat reeditar un repte que tenia al cap l'alpinista Ueli Steck, que va morir el 2017 quan preparava un nou rècord d'escalada a l'Everest.

L'atleta català explica com les condicions meteorològiques han frustrat l'èxit d'una expedició en què ha pogut "encaixar totes les peces menys una: el cim". El relat, escrit ja des de Khumbu, al Nepal, impacta. Primer, el gel blau i el fort vent el van obligar a protegir-se en una cornisa. Quan després d'aproximadament tres hores el temps va millorar, va reprendre la ruta, però una allau el va arrossegar fins a 50 metres. Això va fer decidir Jornet de fer mitja volta, en un descens en què encara quedaven per superar les fortes nevades de tornada.

Ara la pròxima fita del ceretà està prevista per a l'estiu. A l'agost Jornet té programat participar en la Sierre-Zinal (31 quilòmetres i 2.200 metres de desnivell positiu acumulat), per treure's l'espina de l'any passat, en què va acabar cinquè en un primer moment i quart, finalment, per la desqualificació de Marc Kangogo per dopatge. Tres dies després, donava positiu per coronavirus. Aquest any vol completar-la en plenitud de condicions.

Després de la Sierre-Zinal va anunciar que farà un "repte de llarga distància". De moment, s'ha quedat sense poder coronar l'Everest per culpa de les condicions meteoròlogues. Aquest és el sisè intent al cim del món de Jornet després dels seus intents frustrats el 2021 i el 2019, també per culpa del temps. Abans, el 2017, va completar dues ascensions a l'Everest (amb el descens corresponent) en una sola setmana. En tots dos casos va prescindir de l'oxigen. El 2015 i el 2016 havia anul·lat dos intents previs de coronar-lo.

stats