HANDBOL
Esports 01/06/2014

El Barça d'handbol supera al Veszprém i es penja el bronze europeu

L'equip blaugrana ha superat els hongaresos en el partit pel tercer i quart lloc de la Champions de Colònia

Gonzalo Romero
Kiril Lazarov, durant el partit per al tercer i quart lloc / AFP PHOTO

BarcelonaEl Barça ha aconseguit el bronze a la 'final four' de la Champions d'handbol de Colònia després de superar el Veszprém (26-25) en el partit pel tercer i quart lloc. El Barça i el Veszprém s'han enfrontat en la final de consolació d'aquesta 'final four' de la Champions d'handbol després de caure a les semifinals de la màxima competició europea. El repte de tots dos equips ha sigut fer un gran esforç per refer-se de la decepció de no poder lluitar pel títol continental a la gran final de la Lliga de Campions. A més, tots dos equips han encarat aquest partit amb les importants baixes dels pivots Sulic i Noddesbo per la banda del Veszprém i del Barça respectivament, fet que ha suposat tot un handicap.

El tècnic del Barça, Xavi Pascual, ha apostat per Juanín, Rutenka, Entrerríos, Gurbindo, Tomàs, Sorhaindo al pivot i Sterbik a la porteria. El Veszprém, per la seva banda, ha començat amb Ilic, Nagy –que s'ha retrobat amb el seu exequip després d'abandonar el club català ara fa dues temporades– i Ruesga a la primera línia. Ortega ha decidit reservar el central titular de l'equip, 'Chema' Martínez. El tècnic andalús, a més, ha decidit deixar a la banqueta el genial porter Alilovic i apostar per posar el veterà Fazekas a pista.

El partit ha començat amb un Veszprém molt seriós, on Nagy ha deixat clar al Barça que volia el bronze europeu. El lateral hongarès –amb dos gols– ha agafat la iniciativa a l'atac del conjunt d'Ortega, mentre que el veterà porter ha aturat fins a quatre llançaments dels homes de Xavi Pascual. La gran actuació de Sterbik –que només va participar a les semifinals a la tanda de penals– i de Fazekas, juntament amb les fortes i contundents defenses dels dos conjunts, han provocat que el marcador del Lanxess Arena mostrés un estrany 6-6 al minut 20 de partit.

El Barça, que s'ha trobat amb un conjunt hongarès molt dur, ha trobat en Rutenka la millor eina per trencar l'esquema defensiu dels d'Ortega. El bielorús ha assumit tota la responsabilitat ofensiva del Barça durant tota la primera meitat. El lateral esquerre, al minut 23 ha signat els sis gols que el conjunt blaugrana ha materialitzat.

Lazarov, després de transformar un contraatac, ha trencat aquesta dinàmica golejadora de Rutenka i ha posat el Barça per davant en l'electrònic, 7-6 al 24 del primer temps. Amb Chema a pista, però, el joc combinatiu del Veszprém ha anat millorant. Amb els seus elèctrics canvis de ritme, l'internacional espanyol ha reactivat els jugadors hongaresos i ha permès al Veszprém capgirar tímidament el marcador. Amb un ajustat i poc generós 9-10, s'ha arribat al final dels primers 30 minuts de joc.

L'inici de la segona meitat ha començat amb un contundent parcial de 3-0 del Veszprém. Dos gols de forma consecutiva de Gulyas, i dos més en joc posicional dels jugadors d'Ortega han obligat Xavi Pascual a demanar temps mort per mirar de contrarestar un conjunt hongarès que aconseguia el seu màxim avantatge. El Veszprém ha aconseguit anotar, en tant sols tres minuts, la meitat dels gols que ha transformat al primer temps del xoc (9-13 al minut 3 de partit).

La reacció del Barça no s'ha fet esperar. Dani Sarmiento, amb dos gols, ha esperonat el conjunt blaugrana, que ha aconseguit empatar el partit després d'un penal anotat per Rutenka (13-13 al minut 8). El Barça ha aconseguit trobar el seu lloc al partit, fent jugar els seus pivots i creant espais en la defensa hongaresa. Tot i això, el Veszprém ha seguit fent el seu joc vertical, amb un Chema i l'egipci Jamali molt inspirats.

Sterbik i Fazekas, per la seva banda, han evitat que cap dels dos equips poguessin obrir bretxa al marcador, tot i que el veterà porter ha abandonat el terreny de joc i ha entrat el croat Alilovic. La igualtat en el joc i el resultat s'ha mantingut al llarg dels 21 minuts del segon temps. En aquest moment, una exclusió de l'exblaugrana Nagy ha permès als homes de Pascual de fer un parcial de 2-0 i posar el 22 a 20 a falta de sis minuts per acabar la final de consolació europea.

Els darrers minuts del partit han suposat un intercanvi de gols entre tots dos conjunts. Chema, que ha signat una brillant actuació, ha agafat l'equip i ha intentat capgirar el partit. Tot i l'esforç de l'espanyol, el Barça ha aconseguit gestionar les últimes possessions de pilota –fet que no va saber fer a les semifinals davant del Flensburg– i guanyar el partit amb un gol final de Karabatic. D'aquesta manera, els blaugranes s'han penjat el bronze europeu en el darrer partit de Juanín com a jugador del Barça.