Barça femení
Esports Barça Femení 27/04/2023

Alexia: entre la il·lusió per tornar i els perills de córrer massa

La dues vegades Pilota d'Or ha rebut l'alta mèdica i ha entrat a la convocatòria per enfrontar-se al Chelsea en la tornada de les semifinals de la Champions League

4 min
Alexia Putellas ja entrena amb el grup

BarcelonaAlexia va rebre una passada de Claudia Pina a l'interior de l'àrea, amb el control es va desfer d'una defensa rival i amb el braçal de capitana posat va afusellar la portera per afegir-se a la llista de golejadores del Barça a la final de la Copa de la Reina guanyada a l'Sporting de Huelva el 29 de maig de l'any passat a Alcorcón. Era el minut 93, i va ser la seva última acció en aquell partit i amb la samarreta del Barça. Només feia una setmana que Alexia havia plorat a la gespa del Juventus Stadium de Torí després de perdre la final de la Champions League davant l'Olympique de Lió. Aleshores, ni ella ni ningú s'esperava que el pitjor encara havia d'arribar.

Alexia. El nom que il·lusiona l'afició del Barça, el nom que repeteixen incansablement els mitjans i atrau les marques. El nom que espera amb els braços oberts el futbol femení. Han passat gairebé nou mesos des d'aquell nefast matí a Anglaterra en què la molletana es va trencar el lligament encreuat anterior del genoll esquerre en un dels últims entrenaments de la selecció espanyola abans de l'inici de l'Eurocopa. Demà, la dues vegades Pilota d'Or tornarà a vestir-se de curt en un partit del Barça, 333 dies després, al rebre l'alta mèdica i entrar a la convocatòria per enfrontar-se al Chelsea (18.45 h / TV3 i DAZN) al Camp Nou en la tornada de les semifinals de la Champions League. El conjunt blaugrana hi arriba amb l'avantatge del 0-1 aconseguit dissabte a Stamford Bridge.

La previsió és que Alexia només retorni en un escenari ideal. És a dir, que el Barça tingui l'eliminatòria sentenciada quan faltin 10 minuts per al final del partit i la vallesana pugui saltar a la gespa per rebre l'homenatge de la seva afició en un context que no sigui de màxima exigència. Ella, els seus patrocinadors i el club es moren de ganes d'acabar amb el malson. Però en un retorn després d'una lesió de tanta gravetat qualsevol precaució és poca, i els primers que ho saben són els serveis mèdics del Barça, partidaris d'anar amb peus de plom. La migcampista ha reduït significativament el temps de baixa estipulat per aquesta lesió, que és de 10 a 12 mesos. No cal anar gaire lluny per comparar-ho amb altres casos, ja que desgraciadament hi ha tres jugadores blaugranes més que recentment han patit el mateix contratemps. Cap d'elles va aconseguir rebaixar l'any de baixa. Cata Coll va rebre l'alta mèdica 374 dies després de la lesió; Jana Fernández va tornar a jugar 386 dies més tard, i Bruna Vilamala va trigar-ne 389.

El perill de pressionar Alexia en el seu retorn

No és el mateix un Barça amb Alexia que sense. No és el mateix una selecció espanyola amb Alexia que sense. No és el mateix un Mundial amb Alexia que sense. I la llista es podria allargar per parlar del buit que ha deixat la futbolista durant tot aquest temps. "Alexia segueix sent una gran jugadora, però hem d'entendre que un any sense jugar partits té unes conseqüències que s'han de pal·liar amb el temps. Alexia no serà la mateixa que abans de la lesió en el primer partit que jugui", va dir Lluís Cortés, exentrenador blaugrana, en una entrevista recent amb l'ARA. I va afegir: "El que em fa por és que mediàticament i des de l'afició li carreguem una excessiva responsabilitat".

En canvi, l'autora del gol a Stamford Bridge, Caroline Graham Hansen, va explicar en el media day previ a l'enfrontament del Camp Nou que no creu que s'estigui posant "massa pressió en el retorn d'Alexia" i que "dins el club tothom està tranquil" en aquest sentit. Més prudent és Sandra Paños. "El més important és que ella tingui bones sensacions. Encara queda fins que arribi al seu màxim nivell. S'ha d'anar rodant a poc a poc. Hem de ser conscients de la gravetat de la lesió que ha tingut i posar-li més pressió no és correcte", va dir.

Durant el temps de baixa d'Alexia, la seva substituta en la posició d'interior esquerra en la majoria de partits ha estat Patri Guijarro, que té com a posició natural la de pivot. "El canvi no va ser còmode. Malgrat ser també al mig del camp és una posició totalment diferent. Però després de Nadal m'hi he trobat millor. A l'inici de la temporada vaig mirar vídeos d'Alexia perquè els moviments que fa són molt bons i em van ajudar per donar-me idees", va desvelar la mallorquina.

La influència d'Alexia a la selecció

Ara mateix, Alexia té cinc grans patrocinadors: els també patrocinadors del Barça Nike, Cupra i Allianz; la marca de rellotges Hublot, i Visa, que alhora és patrocinadora del Mundial femení que se celebrarà aquest estiu. Per tant, des del punt de vista comercial hi ha molts actors interessats que la marca Alexia torni a brillar en la seva màxima esplendor. "Més enllà del seu talent en el terreny de joc, és una persona que té presència i sap parlar en públic. A més, al darrere té professionals que han treballat molt bé el seu producte", explica a l'ARA una font pròxima a la jugadora.

La influència d'Alexia també pot servir per resoldre conflictes. Diverses fonts han explicat a aquest diari que, si es recupera adequadament de la seva lesió i està en un estat de forma òptim per disputar el Mundial, el retorn de la blaugrana a la selecció espanyola podria desencallar algunes situacions del conflicte entre la federació i les 15 jugadores que van firmar una carta demanant no ser convocades mentre no hi hagués millores en les condicions de les concentracions. Però la realitat a hores d'ara, segons informen les mateixes fonts, és que les implicades no han rebut cap novetat per part del màxim organisme del futbol espanyol i que cada cop està més a prop el dia que Jorge Vilda donarà la prellista per al Mundial.

stats