Barça

The Best: Aitana Bonmatí es confirma com la millor futbolista del món

La jugadora de Sant Pere de Ribes suma aquest guardó al de la Pilota d'Or i completa un brillant 2023

3 min

BarcelonaEl Barça femení no acostuma a deixar escapar els trens llaminers que li passen per davant. Els atura i hi puja amb una convicció ferma que ara mateix només té aquest equip del club. Ja van tres premis The Best blaugranes consecutius a la millor jugadora del món després dels dos d'Alexia Putellas i l'aconseguit avui a Londres per Aitana Bonmatí, que ha donat una alegria a una entitat que no va gens sobrada en aquest sentit durant els últims temps. El meravellós 2023 amb el Barça de la de Sant Pere de Ribes, que va viure el punt àlgid el 3 de juny a Eindhoven amb la consecució de la segona Champions League, ha estat incontestable a l'hora d'atorgar-li el guardó.

L'altre argument que tenia Aitana per abraçar el The Best és el seu excel·lent Mundial que va portar fins al títol a la selecció espanyola. "Fa dues setmanes em va entrar nostàlgia del 2023. Ha estat un any excepcional, únic, que recordaré tota la vida", ha dit la futbolista catalana, que ja va aixecar la Pilota d'Or a l'octubre, a dalt de l'escenari de l'auditori Eventim Apollo de Londres en un discurs en català, castellà i anglès. "Aquest premi el dec als equips que pertanyo, el Barça i la selecció. Em sento orgullosa de ser part d'aquesta generació de dones que estem canviant el món", ha afegit Aitana, que s'ha imposat a Jennifer Hermoso, companya de selecció i excompanya al Barça, i a Linda Caicedo, futbolista colombiana del Reial Madrid.

La decepció de Jonatan Giráldez

La nit hauria pogut ser més rodona en clau Barça si al The Best d'Aitana se li hagués sumat el The Best de Jonatan Giráldez com a millor entrenador d'un equip femení. Els pronòstics gairebé donaven per fet que el tècnic de 32 anys s'emportaria el trofeu, però, finalment, la guanyadora ha estat Sarina Wiegman, que va portar Anglaterra fins a la final del Mundial. D'aquesta manera, Wiegman revalida el seu The Best de l'any passat i suma el quart de la seva carrera. De fet, Giráldez no ha estat ni segon. Aquest lloc del podi l'ha ocupat l'entrenadora del Chelsea, Emma Hayes.

S'ha repetit el guió del 2021, quan l'aleshores entrenador del Barça Lluís Cortés també es va quedar amb la mel als llavis malgrat vèncer la Champions League amb l'entitat blaugrana. En aquella edició, Alexia va guanyar el seu primer guardó, Jennifer Hermoso (que encara estava a les files del Barça) va ser tercera i Cortés va quedar segon darrere de Hayes. A banda dels tres The Best que sumen entre Alexia Putellas i Aitana Bonmatí, hi ha dues jugadores que també van aconseguir aquest premi abans de vestir la samarreta del Barça. Lieke Martens el va guanyar el 2017 quan jugava al Rosengard i Lucy Bronze el 2020 quan estava a l'Olimpique de Lió. 

Laporta no ha viatjat a Londres

La gran absència a la capital anglesa ha estat la del president del Barça, Joan Laporta, que s'ha quedat a Barcelona després d'assistir ahir a la nit a Riad a la desfeta de l'equip masculí davant el Reial Madrid. Així, l'expedició blaugrana ha estat encapçalada per la vicepresidenta institucional, Maria Elena Fort, i el directiu responsable del futbol femení, Xavi Puig, que 24 hores abans estava a l'Aràbia Saudita. D'altra banda, també han viatjat Cata Coll, finalista a millor portera, i Lucy Bronze i Keira Walsh, que han format part del millor onze del 2023 juntament amb Aitana.

Guardiola i Messi, guardonats

Si en la categoria femenina el Barça ha estat el gran protagonista de la gala, en la categoria masculina només ha tingut a Gündogan com a nominat al millor onze (sense premi) gràcies a la seva temporada passada al Manchester City. Però, de totes maneres, hi ha hagut una alegria catalana: Pep Guardiola ha guanyat el premi a millor entrenador de futbol masculí després d'emportar-se el triplet, precisament, amb el conjunt citizen. Entre els premis del triplet, la primera Champions League del club anglès.

"El Barça és el club de la meva vida, si he arribat fins aquí és gràcies al Barça, a La Masia", ha dit Guardiola durant el seu discurs d'agraïment. Abans, durant la catifa verda de la gala, també ha mostrat el seu "suport incondicional" a Xavi Hernández després de la derrota davant el Reial Madrid a la final de la Supercopa d'Espanya i ha demanat "un pas endavant" dels jugadors. La mateixa collita de títols de Guardiola, en canvi, no ha servit perquè Erling Haaland hagi estat guardonat com a millor jugador. El vencedor ha estat Leo Messi, que no ha viatjat a Londres. L'exblaugrana ha revalidat el seu The Best de l'any passat i ha sumat el seu tercer en total. Messi ha guanyat malgrat empatar a punts amb Haaland gràcies al fet que els capitans de les seleccions que han votat li han donat més vegades cinc punts (la màxima puntuació) a ell.

stats