Esports 18/09/2015

El Barça perd el jugador número 12

Rafinha es trenca el lligament encreuat del genoll i haurà de passar pel quiròfan, una lesió que el farà estar de baixa gairebé tota la temporada

i
Albert Llimós
7 min
La dura entrada de Nainggolan sobre Rafinha l’obligarà a estar diversos mesos de baixa a causa d’un trencament del lligament encreuat del genoll.

BarcelonaEl doctor Ricard Pruna ho va percebre al moment, sobre la mateixa gespa de l’Olímpic de Roma. La primera exploració al genoll dret de Rafinha Alcántara no deixava cap dubte que el lligament estava trencat. Tot i que dimecres a la nit, abans que l’expedició volés cap a Barcelona, algunes informacions feien un pronòstic optimista, els serveis mèdics del club ja havien comunicat a Luis Enrique que perdria el brasiler durant gairebé tota la temporada.

Tot just acabats d’aterrar de Roma, Rafinha i els serveis mèdics van desplaçar-se a la Clínica Creu Blanca de Barcelona per rebre la confirmació del primer diagnòstic: trencament del lligament encreuat anterior del genoll dret. El migcampista haurà de passar pel quiròfan aquest dimarts i no podrà tornar als camps de futbol fins pràcticament a final de curs. L’encarregat d’operar-lo serà el doctor Ramon Cugat, a l’Hospital Quirón de Barcelona. Cugat, especialista en aquest tipus d’intervencions quirúrgiques, ja va operar el germà de Rafinha, Thiago, i va fer el seguiment de la recuperació del futbolista del Bayern Munic.

El Barça, doncs, va perdre molt més que dos punts a la ciutat eterna, va perdre el jugador número 12. Mazinho, present a les graderies de l’estadi romà, revivia un calvari recent. El 29 de març del 2014, l’altre fill, Thiago, abandonava el terreny de joc de l’Allianz Arena coixejant. Arrencava un malson que duraria 371 dies. Al jugador del Bayern Munic se li va diagnosticar un allargament parcial del lligament intern del genoll dret que l’havia d’apartar dels camps de futbol dos mesos. Al maig, però, va recaure, i Thiago es va perdre el Mundial del Brasil. A l’octubre, nou cop, encara més cruel. El migcampista va patir una recaiguda i es va confirmar el trencament parcial del lligament. Va ser molt dur per a Thiago. Per a Mazinho. Però també per a Rafinha, molt lligat al seu germà, amb qui manté una relació molt estreta. Durant aquells 371 dies, Rafinha va ser-hi sempre, aprofitant que una fase de la recuperació es va fer a Barcelona. El blaugrana fins i tot va acompanyar el seu germà en un parell d’entrenaments de recuperació per la carretera de les Aigües. Ara el suport haurà d’arribar des de Munic. Els papers s’han intercanviat i l’experiència emocional de Thiago durant la seva lesió ha d’ajudar Rafinha.

Sense recanvis

“L’objectiu: Rio 2016”, reconeixia una persona pròxima als Alcántara ahir. Malgrat que la recuperació pugui ser bona, sense els imprevistos que va patir Thiago, una lesió d’aquest tipus requereix sis mesos mínim, i recuperar el to físic i la forma portaria el jugador fins a pràcticament finals de temporada. El Barça el perd, doncs, tot l’any. Rafinha ja té al cap els Jocs Olímpics del proper estiu al Brasil, el seu país d’origen, i la selecció que, a diferència del seu germà, va decidir defensar. Rafinha, com a objectiu real si no hi ha complicacions, treballarà des de l’endemà mateix de la seva operació per defensar el combinat sud-americà als Jocs. No es tracta d’una falta de respecte al Barça, el club que el paga, sinó d’un objectiu real tenint en compte la gravetat de la seva lesió.

Luis Enrique es queda sense el quart davanter. Rafinha, amb molt protagonisme aquest inici de curs, s’havia convertit en el primer i gairebé únic recanvi dels tres cracs, Messi, Luis Suárez i Neymar. A partir d’ara, i després de la marxa de Pedro al Chelsea, quan l’asturià miri a la banqueta, només hi trobarà els joves Munir El Haddadi i Sandro Ramírez. Andrés Iniesta, puntualment, també pot jugar en posicions d’atac i donar un relleu a la tripleta sud-americana.

Al mig del camp, la situació està una mica millor (pel que fa al nombre d’efectius), però no gaire. Luis Enrique ha perdut un perfil que no té recanvi dins de la plantilla blaugrana. El brasiler és un interior amb desequilibri, molta mobilitat, esforç incansable i arribada a l’àrea contrària. Al triangle titular format per Rakitic, Iniesta i Busquets només s’hi podrà afegir Sergi Roberto, que s’ha consolidat al lateral dret per la baixa de Dani Alves, i Javier Mascherano, habitual parella de Gerard Piqué a l’eix de la defensa.

La FIFA segueix inflexible

Fins al 4 de gener, el Barça no podrà inscriure cap jugador. Malgrat que la normativa espanyola (no pas a la Champions) permet substituir un futbolista lesionat de llarga durada -com és el cas de Rafinha-, tant el Barça com la mateixa FIFA van confirmar a l’ARA que la sanció pel cas La Masia impedeix als blaugranes fer cap nova incorporació abans d’acabar l’any. Si el Barça finalment decideix acudir al mercat, no hi haurà substitut de Rafinha fins al gener, ja que no podrà ser inscrit fins al 2016. Llavors, l’equip de Luis Enrique ja podrà comptar amb els dos jugadors fitxats aquest estiu passat, el turc Arda Turan i el català Aleix Vidal.

La FIFA és inflexible i no permetrà que les inscripcions es puguin fer abans que s’obri el mercat d’hivern de fitxatges. D’aquesta manera, Luis Enrique es queda amb un jugador menys durant, com a mínim, 22 partits: 14 de Lliga, 5 de Lliga de Campions, 2 de Copa i 1 del Mundial de Clubs del Japó, que es podria convertir en 2 partits si el Barça supera les semifinals. Com que el primer dia feiner del 2016 és el dia 4, el Barça no podrà comptar amb cap de les noves incorporacions contra l’Espanyol, un derbi que es disputarà el 2 o 3 de gener.

La lesió de Rafinha se suma a les baixes de Douglas, Vermaelen, Bravo i Alves. En total, durant aquest inici de curs, el Barça ha patit 11 lesions i dues baixes per malaltia. Uns registres molt diferents dels de la temporada passada, quan l’equip va mantenir un to físic excel·lent sense pràcticament tenir baixes importants. La nota positiva, l’immediat retorn d’Alves, que permetrà recuperar Sergi Roberto per a la medul·lar i donar més variables tàctiques al tècnic asturià. Ara mateix, el Barça només compta amb 15 jugadors de camp, als quals s’ha de restar Gerard Piqué, que serà baixa contra el Llevant per sanció.

Bon moment i renovació

La baixa de Rafinha arriba en un moment dolç de la seva carrera. En el primer any al Camp Nou després del seu pas per Vigo va tenir un rendiment irregular, sense poder explotar el seu talent pel pes dels tres jugadors titulars -Iniesta, Rakitic i Busquets- i la presència de Xavi com a primera peça de recanvi. La marxa de l’egarenc i la impossibilitat d’inscriure cap jugador fins al 2016 feien de Rafinha un home fonamental aquest inici de curs. 56 segons després de trepitjar la gespa de l’Olímpic de Roma, totes les expectatives es van truncar.

Luis Enrique, que el va tenir al Celta i el va convertir en la seva extensió sobre el terreny de joc, confia moltíssim en el talent del petit dels Alcántara. Aquest curs havia arrencat com a peça important dins l’esquema de joc, sent titular a la final de la Supercopa d’Europa contra el Sevilla per davant de Pedro, que uns dies més tard va marxar amb destí Londres.

Rafinha, a més, amb 22 anys, havia acabat de complir un dels seus somnis, debutant amb la selecció absoluta del Brasil en un amistós disputat als Estats Units. L’exblaugrana José Edmílson, ajudant del seleccionador Dunga, va explicar que Rafinha els havia convençut, i que continuaria gaudint de la confiança de Dunga. La temporada arrencava de cara en tots els aspectes. Oportunitats amb l’absoluta i minuts de qualitat al Barça. També fora dels terrenys de joc les notícies eren bones. Rafinha i el Barça estaven a punt de tancar la renovació per a les pròximes cinc temporades.

El dolor de Roma no suposarà un fre a les negociacions. Al contrari. El Barça va reaccionar ràpidament a la lesió del brasiler i va explicar que s’arribarà “en breu” a un acord amb el jugador per renovar, ja que acaba contracte el juny vinent. Tot i així, fonts coneixedores de les converses, sense voler treure importància al gest de l’entitat amb Rafinha, admetien que l’acord estava pràcticament segellat abans de la lesió.

Disculpa i afecte

Pocs minuts després que es fes pública la baixa de Rafinha, Radja Nainggolan, el jugador del Roma que el va lesionar, va disculpar-se a través de Twitter. “Hola, Rafinha, em sap greu la mala notícia, no va ser la meva intenció fer-te mal. Espero veure’t aviat al camp. Una forta abraçada!”, va escriure el belga. Els missatges de suport al brasiler dels seus companys de vestidor, que ja s’havien traduït en gestos d’afecte a Roma, van proliferar durant tota la jornada. “Recupera’t aviat, segur que tornaràs més fort”, va publicar Messi. “Tot el meu suport i estima! Estic segur que tornaràs molt més fort. Una abraçada amic”, s’hi va sumar Rakitic, un dels molts que va acompanyar el seu missatge amb una fotografia on apareix amb Rafinha. “És difícil dir res en aquest moment”, va comentar Neymar, que li va desitjar “molta paciència i força” per capgirar la situació.

Qui va ser company seu al filial i també ho és ara al primer equip, Marc Bartra, va destacar del seu company “l’alegria i treball que sempre portes dins”. Un altre que el coneix de fa temps, Sergi Roberto, afegir que “tornaràs més fort que mai! Ja queda un dia menys”. Un altre migcampista, Arda Turan, també li va enviar un missatge a través de les xarxes socials. “Recupera’t aviat, germà. Tornaràs més fort que mai”, va escriure el turc, un dels molts que li va enviar ànims.

El malson de Rafinha acaba de començar, el segon consecutiu a casa dels Alcántara. L’avantatge per al blaugrana, que el seu germà ja sap el camí per despertar-se del malson i tornar a sentir-se futbolista.

Mirar al planter per buscar solucions

Luis Enrique podria tirar de planter per suplir la baixa de Rafinha. Al filial que dirigeix Gerard López destaca Sergi Samper, que no ha comptat gaire fins ara per a l’asturià. A més, Samper, tot i ser un jugador de característiques ofensives, acostuma a jugar de pivot defensiu. Fins ara, i així ho ha demostrat en les convocatòries, el tècnic ha preferit Gerard Gumbau, un perfil més físic tot i tenir molt bon toc.

stats