El Barça, a punt de tancar una gira per Israel i Alemanya

Les negociacions per anar a territori israelià van començar molt abans que esclatés el nou conflicte a la franja de Gaza

3 min
El primer equip del Barça tornant de la seva última gira d'estiu.

BarcelonaEl Barça tornarà a fer una gira de pretemporada aquest estiu després de l'aturada obligada del 2020 per la pandèmia del coronavirus. La proposta amb més opcions ara mateix és viatjar a Alemanya i Israel per disputar-hi alguns partits a principis del mes d'agost, quan faltin poques setmanes per a l'inici de la Lliga. Així ho han explicat fonts del club a l’ARA, les quals deixen clar que les negociacions, que encara no estan del tot tancades, van començar molt abans que esclatés el nou conflicte a la franja de Gaza entre Israel i les milícies palestines, que ha durat onze dies abans de l'alto al foc d'aquest dijous. Encara no s’han concretat els partits que es disputarien a Alemanya, però en el cas d’Israel la idea és que el Barça, de moment, n'hi jugui només un. Així es va acordar en una reunió del departament comercial abans-d'ahir.

Des d'aquest departament expliquen que la doble parada a Alemanya i Israel és la millor proposta que ha arribat de cara a un estiu en què les restriccions per la pandèmia del covid dificultaran els habituals desplaçaments transoceànics. Tot i això, el destí israelià desperta algunes reticències internes al club per la inestable situació del país.

Les últimes gires d'estiu van ser el 2019. Primer, l'expedició va viatjar al Japó per acontentar el patrocinador principal, Rakuten, i posteriorment va volar als Estats Units, on l'equip va jugar dos partits contra el mateix rival: el Nàpols. Per al 2020 estava previst que el Barça jugués partits amistosos a Europa per no forçar massa la màquina en un estiu amb Eurocopa, Copa Amèrica i Jocs Olímpics. Les tres cites i els plans de pretemporada se'n van anar en orris per culpa de la pandèmia.

Si finalment cristal·litza la idea d'aquest estiu, serà la primera vegada que el Barça jugarà un partit promocional de preparació a Israel. El 2013 el conjunt blaugrana ja va visitar el país com a part de l'anomenat Tour de la Pau, però no hi va disputar cap duel. Només va participar en una visita institucional en què hi va haver actes tant amb Mahmud Abbas, president de Palestina, com amb Shimon Peres, llavors primer ministre d’Israel. Aquell estiu els partits de pretemporada es van disputar posteriorment a Tailàndia i Malàisia, sota la direcció de Gerardo Martino, que acabava d'aterrar al club per substituir Tito Vilanova.

Leo Messi introduint el seu desig al Mur de les Lamentacions el 2013.
Benjamin Netanyahu i Shimon Peres a la recepció amb el Barça al Tour per la Pau del 2013.

Amb Francesc Miró-Sans a la presidència del club blaugrana, va existir una primera possibilitat d'anar a jugar partits amistosos a Israel, però a l'acta de la reunió de la junta directiva del 12 de maig del 1955 es va descartar l'opció per incompatibilitat amb el calendari de l’equip català. Sis anys més tard, a principis del 1961, el Barça va tornar a tenir l'opció de visitar Israel per disputar-hi diversos enfrontaments. Llavors, segons va informar la premsa de l'època, la negativa va ser per un motiu ben clar: la dictadura de Francisco Franco no ho va creure convenient.

Només un partit oficial

Així, l'únic partit –tant oficial com amistós– que el Barça de futbol ha disputat a Israel en tota la seva història va ser el 12 de setembre del 1995, quan es va enfrontar a l'Hapoel Beer Sheva en l'anada dels 1/32 de final de la Copa de la UEFA. Es va imposar per 0-7. Roger Garcia va fer un hat trick, Luis Figo va ser l'autor de dos gols i Òscar Garcia i Iván de la Peña van marcar les dues dianes restants. En el partit de tornada, els blaugranes, entrenats per Johan Cruyff, van tornar a golejar al Camp Nou (5-0). A diferència de l'equip de futbol, la secció de bàsquet habitualment visita el territori israelià per jugar competició europea contra el Maccabi Tel Aviv.

Si les negociacions acaben a bon port, el segon partit del primer equip del Barça a Israel també seria el primer de Leo Messi al país. El davanter argentí va estar a punt de disputar-n'hi un amb la seva selecció abans de jugar el Mundial de Rússia (2018), però finalment es va acabar anul·lant com a conseqüència de les protestes palestines contra la iniciativa, que volia commemorar el 70è aniversari de l'estat israelià.

stats