09/07/2016

El Barça vol tracte d’infanta per a Messi

3 min
Bartomeu, a la imatge amb Messi, va defensar el jugador argentí a les xarxes socials.

BarcelonaEl Barça va apujar el to. I molt. Dos dies després que Leo Messi fos condemnat a 21 mesos de presó per tres delictes fiscals, el club blaugrana va encendre tots els altaveus que té per declarar el seu amor incondicional a l’argentí i la seva innocència absoluta en aquest cas. El Barça sap que és moment de cuidar la seva estrella. Ho va fer Josep Maria Bartomeu a través de les xarxes socials, pregonant als quatre vents, i en tots els idiomes necessaris, que el club remarà al costat de l’argentí. “Leo, qui t’ataca a tu ataca el Barça i la seva història. Ens defensarem fins al final. Sempre junts”.

En la mateixa línia es va expressar el cap dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti. Per primera vegada, després de moltes referències velades, el club va comparar el que ha passat amb Messi i el que ha passat amb la infanta Cristina i el cas Nóos. La ignorància té nivells diferents de culpabilitat. Ahir, tot i que després d’una pregunta directa d’un periodista, el Barça va verbalitzar per primer cop les semblances entre els dos processos. “És estrany que el criteri que ha adoptat l’Advocacia de l’Estat en el cas Messi i el cas Nóos sigui diferent, hi ha un tracte desigual”, va dir Gómez Ponti. A Palma, va prosseguir, l’Advocacia de l’Estat va dir que «Hisenda som tots» era només un eslògan publicitari, “i aquí s’ho han pres amb més interès”.

En la mateixa línia es va expressar el portaveu, Josep Vives, l’encarregat de refermar la posició del club: “Anirem fins al final, fins on calgui. Defensem la seva innocència, amb ells s’han utilitzat uns criteris que amb altres persones no s’han fet servir”. Una defensa del Barça que arribava unes hores després que Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional, trenqués una llança a favor de l’argentí. “No és un delinqüent”, va afirmar. Per al dirigent es tracta d’una qüestió interpretativa, ja que Messi va confiar en uns assessors i unes estructures fiscals “arriscades”, però en cap cas va tenir intenció de defraudar. “Jo me’l crec quan diu que no en sabia res”, va assegurar Tebas, abans de recordar que el davanter ha aportat durant els últims anys més de 160 milions a les arques públiques. Això sí, malgrat defensar a capa i espasa el jugador, va negar que el Barça sigui objecte d’una “persecució” quan les coses li van bé: “No hi ha una mà negra”.

El cas Messi va ser una de les carpetes que el club va posar sobre de la taula en una roda de premsa per valorar les últimes notícies judicials. Carpetes que al Camp Nou es volen “anar tancant” per “desjudicialitzar” l’entitat. En una setmana s’ha girat full al cas d’espionatge de Método 3 -amb el pagament de Joan Oliver i Xavier Martorell al club-, el jutge no ha permès que Joan Laporta -a qui Gómez Ponti va titllar d’“oportunista”- es personi en el cas Neymar per evitar el pacte de conformitat amb la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, i ahir es va confirmar que el jutge José de la Mata arxiva la querella que hi havia a l’Audiència Nacional del fons d’inversió DIS pel cas Neymar. “És un moment molt important”, va assumir el portaveu: “Tanquem un capítol que ens ha portat molts maldecaps”.

DIS, que tenia un 40% dels drets del jugador brasiler quan estava al Santos, va presentar una querella que va tirar endavant el fiscal José Perals. El jutge, però, en un escrit de 45 pàgines en què critica la “conducta ètica” del club, va acordar el sobreseïment del cas, una decisió que el fons d’inversió pot recórrer.

Les carpetes s’acumulaven damunt la taula. Quedava l’explicació dels serveis jurídics sobre el pagament de 47 milions a la immobiliària Mar pels terrenys de Can Rigalt, una recompra que va dictaminar un laude arbitral i que suposen un greu problema per a la tresoreria de l’entitat. Gómez Ponti va obrir la possibilitat a buscar un acord amb la immobiliària, tenint en compte que el Barça té més metres quadrats a la zona o, fins i tot, reformular els comptes de l’exercici 2004-2005, quan es va produir la venda dels terrenys que ara s’ha anul·lat: “Tècnicament és possible”. Si hi hagués canvis comptables, va dir l’advocat, no afectaria, en principi, l’acció de responsabilitat contra Laporta i la seva junta, tot i que el Barça ho podria intentar.

stats