Barça

Canvi i cop de timó per reconduir el Barça B

El club rescindeix el contracte de Gerard López i promociona García Pimienta, que puja del juvenil amb la convicció d’apostar per l’estil i els jugadors de la casa

“Pimi és el millor formador que tenim a la casa. Aquesta és una gran notícia per a la Ciutat Esportiva”. Així rebien a Sant Joan Despí la notícia del canvi d’entrenador al Barça B. Abans de les deu del matí el club blaugrana va confirmar les informacions que ja s’havien filtrat de matinada i va comunicar que rescindia el contracte de Gerard López i que promocionava, del juvenil A al filial, Francisco Javier García Pimienta.

El flamant tècnic, campió de la Youth League, va ser presentat ahir com “l’home de la casa” que ha de complir la missió d’evitar el descens de categoria del Barça B, enfonsat a la cua de la classificació de Segona després de 9 jornades sense guanyar (i cinc derrotes consecutives). Dissabte, a Almeria, el filial blaugrana es jugarà tres punts decisius en les seves aspiracions de mantenir-se a la Lliga 1/2/3. És vintè amb 37 punts i el conjunt andalús marca la permanència amb 39. “El repte és majúscul, però el meu repte de debò és preparar els jugadors perquè, quan els necessiti el primer equip, estiguin preparats”, va dir.

La mirada de García Pimienta no va desviar-se ni un segon del que ell entén que és l’objectiu principal de l’entrenador del segon equip del Barça: “formar jugadors” dins d’una sensibilitat futbolística molt concreta. “Porto molts anys al Barça i crec molt en aquesta idea de joc. Els jugadors que tenim s’associen molt bé, busquen superioritats, intenten arribar a dalt des de la pilota. Si volem canviar això, serà molt difícil, perquè no tenim jugadors per fer cap altra cosa que no sigui aquesta. No tenim un davanter per enviar-li una pilota directa, el tenim per fer-li arribar en les millors condicions possibles perquè la remati. Hem de ser fidels a aquest estil”. García Pimienta dirigirà els sis partits que queden i seguirà a la banqueta del filial les pròximes dues temporades, tant si es conserva la categoria com si s’acaba baixant.

Reparar l’ascensor

La decisió ha començat a generar una cadena de bones sensacions a la Ciutat Esportiva. La generació del 1999/2000, definida a La Masia com “una de les millors tongades que ha tingut un juvenil recentment”, confia que García Pimienta destapi el bloqueig que s’estava produint al Miniestadi, on la incorporació de 34 futbolistes en dos anys i mig -i cinc fitxatges en aquest mercat d’hivern- estava desanimant el talent de casa i alimentant la seva fugida a la recerca de minuts a l’elit europea.

Ahir José Mari Bakero i Guillermo Amor van justificar els fitxatges des de la “necessitat de reforçar l’equip” per fer-lo “competitiu” en unes categories “tan dures” com Segona B i Segona. “L’essència de la nostra feina és protegir els nostres jugadors, per això hem de fitxar. En determinats moments, ens calen jugadors amb més experiència per competir millor”, va defensar el secretari tècnic del futbol formatiu. Al seu costat, Amor, responsable de relacions institucionals i esportives, també va defensar l’aposta per La Masia que s’està fent amb l’actual directiva i va parlar de “creure-hi i confiar-hi”. Però es va espolsar una part de la responsabilitat, derivant-la, d’una banda, al mateix jugador “que és qui ha de decidir, quan arriba el moment, si vol apostar o no pel Barça” i, de l’altra, a l’entrenador del primer equip, “que és qui ha d’acabar de fer-lo pujar”. L’altre argument del club segueixen sent les ofertes econòmiques que reben els joves futbolistes en un mercat que, cada cop, “té més pressa per fer-los arribar”, deia Amor.

Als camps de Sant Joan Despí, però, els diners estan en un segon o tercer pla i només es vol parlar d’itinerari futbolístic. D’aposta real pel talent de La Masia. S’espera que el filial, amb aquest “retorn a l’essència”, com es valora la tria de Pimienta, sigui un bon lloc perquè Cucurella, Oriol Busquets, Abel Ruiz, Monchu, Miranda, Mateu Morey, Peña o Riqui Puig -per citar alguns dels noms més destacats- acabin d’explotar i reclamin el pas al Camp Nou. “Per nivell, dos o tres haurien d’acabar al primer equip, i prop d’una desena haurien d’estar consolidats al Barça B”, diuen els habituals del futbol base blaugrana.

Tothom en parla bé

Les derivades de l’ascens de García Pimienta al filial no només tindrà afectacions a l’ascensor de futbolistes, sinó que generarà un moviment de peces a les banquetes del club. Ahir encara no es va confirmar cap moviment.

“És amable i molt bon tècnic”. “Els jugadors en parlen molt bé”. “És un tio excepcional, de tracte molt fàcil”. Són les opinions que ha recollit la figura de García Pimienta al futbol català. L’anècdota del tècnic és que quan dirigeix els partits -excepte a la Youth League- porta les botes de futbol posades. Potser és una mena de metàfora del que vol dels seus equips i del que, ara, haurà d’intentar desplegar al Mini.

Canvis a les banquetes del Juvenil A i B

Després del nomenament de García Pimienta com a nou entrenador del Barça B, el Barça ha hagut de reestructurar el cos tècnic d'alguns dels equips del futbol formatiu professional. Denis Silva, fins ara entrenador del Juvenil B, ha estat nomenat tècnic del Juvenil A i Franc Artiga, fins ara al Cadet A, passa a ser el primer entrenador del Juvenil B.

Més continguts de