Barça

Així espera el Barça driblar la ruïna en dues setmanes

Els "brots verds" proclamats per Joan Laporta depenen d'operacions que encara estan al forn

3 min
Imatge d'arxiu de les oficines del Barça

BarcelonaSetmana decisiva perquè el Barça comenci a executar solucions que garanteixin la seva viabilitat en el curt termini. Encara que el president executiu blaugrana, Joan Laporta, proclami que l'entitat podrà tancar el seu primer exercici econòmic amb beneficis ordinaris des d'abans de la pandèmia (2018-2019), falta veure com i quan s'activaran els mecanismes que serveixin per compensar el forat milionari fruit de l'exili del primer equip a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. El primer curs sencer a Montjuïc ha deixat força menys diners dels que s'esperaven. Per això la institució necessita operacions alternatives per situar-se sobre els 859 milions que es van aprovar al pressupost d'ingressos 23-24 en la passada assemblea. L'exercici es tanca d'aquí a 14 dies. El compte enrere fa dies que funciona.

En aquest sentit, una de les mesures urgents que es treballen als despatxos és tancar un acord de renovació amb Nike fins al 2038, deu anys més enllà del que estipula l'acord vigent. Les presses per actualitzar el clausulat amb la multinacional tèxtil nord-americana no estan tan relacionades amb la naturalesa d'una aliança que ha generat tensions en els últims temps com amb la necessitat de percebre un avançament que ajudi a tapar forats ordinaris. La xifra del bonus per la firma d'un nou contracte rondarà els 100 milions i, de facto, serà com una palanca, perquè inclourà ingressos futurs. Tot i això, a les oficines blaugranes assumeixen que no hi ha solucions millors (ni menys traumàtiques). "És això o malvendre abans del 30 de juny, que és quan els compradors saben que vas més forçat", diu a l'ARA una de les fonts consultades.

Més enllà de l'avançament en forma de prima de renovació, l'acord amb Nike suposarà entre 100 i 120 milions per temporada, una gran xifra en l'actualitat que, en funció de com vagi el negoci en el pròxim lustre, pot quedar ràpidament desfasada. En paral·lel a les negociacions amb la companyia de Portland, el Barça està en converses avançades per obtenir els famosos 40 milions que Libero Football Finance ha deixat de pagar en el marc de l'operació per externalitzar una part de Barça Vision. Segons va informar RAC1 i ha pogut confirmar l'ARA, la via per ingressar aquests diners abans del 30 de juny és tornar a comptar amb el múscul d'un dels proveïdors que ja han participat en el repartiment accionarial. Arribats a aquest punt, són faves comptades: només Vestigia Holdings o Jaume Roures a través d'alguna de les seves companyies podrien tapar l'impagament, perquè Socios.com ha negat diverses vegades a aquest diari que vulgui augmentar la seva implicació en el projecte.

Si els 100 milions de Nike són vitals per tancar els comptes en positiu, els 40 pendents de Barça Vision tenen una derivada encara més greu: el balanç patrimonial del club. Si no s'ingressa aquesta quantitat abans del 30 de juny, l'auditor es veuria obligat a actualitzar a la baixa el valor de Barça Media, que actualment és de 408 milions gràcies al principi d'equivalència. A més, aquesta anomalia suposa un enorme inconvenient a l'hora de planificar el futur esportiu de l'entitat, ja que la Lliga bloqueja des de fa mesos el límit salarial per aquest motiu. Hansi Flick i Anderson Deco poden anar preparant la plantilla de la pròxima temporada, però la realitat sense els 40 milions de Libero és que no es pot fer absolutament res. Ni tan sols inscriure la renovació de Sergi Roberto, que ara que Xavi Hernández ha marxat ja no té tants suports interns com fa unes setmanes.

Asteriscos a 30 de juny: un escenari més que probable

A banda d'aquests 40 milions endarrerits de Barça Vision, el club n'havia d'ingressar 60 més abans del tancament de l'exercici corresponents a la mateixa palanca. Tanmateix, als despatxos barcelonistes veuen que serà impossible complir el termini i l'han posposat fins al 15 de setembre, quan el mercat ja haurà tancat. La prioritat ara és sortir de la situació de bloqueig percebent els primers 40 milions i així poder operar, encara que sigui fora de la regla 1-1. Per sortir del límit salarial excedit i, per tant, tornar a inscriure amb normalitat, caldria ingressar els 40+60 milions per Barça Vision i firmar el nou contracte amb Nike, però aquest és un escenari poc probable avui en dia. Per això les possibilitats d'anar al mercat a buscar objectius de primer nivell demanen fer vendes importants de jugadors com Ronald Araújo, que segueix donant allargues amb la renovació i té mercat de sobres per generar una bombolla d'oxigen preciosa a les arques.

Mentrestant, a 30 de juny, que és quan tanca l'exercici, el Barça pretén tenir lligats els remeis per tornar a driblar la ruïna econòmica que viu, de forma cronificada, des que va esclatar la pandèmia de la covid. Tanmateix, tot apunta que el detall de les operacions no se sabrà fins a la pròxima assemblea, quan la junta de Laporta estarà obligada per estatuts a ser transparent. Fins llavors, els asteriscos dominaran el dia a dia a les oficines del Camp Nou, als fulls de càlcul de l'auditor i també als despatxos esportius, on s'ha passat de parlar de fitxatges a parlar d'inscripcions.

stats