Barça

Els mèrits de Rafa Márquez per ser una alternativa d'emergència a Xavi

El tècnic del Barça Atlètic, que va arribar la temporada 2022-23, és el favorit de Deco si el primer equip no reacciona

Pau Pedraza i Sopena
3 min
Joan Laporta amb Rafa Márquez al vestidor del camp del Palamós.

BarcelonaJuliano Belletti, l'heroi de la Champions que el Barça va aixecar a París el 2006 contra l'Arsenal, es va sumar fa uns dies a l'equip de treball de Rafa Márquez al Barça Atlètic. Procedent del Juvenil A, l'exlateral brasiler és l'únic home de confiança que ha pogut tenir el mexicà des que va assumir el càrrec la temporada passada, ja que es va adaptar a l'staff que hi havia. Belletti vol ser un revulsiu per a un equip que no està en el seu millor moment i viu a tres punts del play-off d'ascens a mitjan curs. Fa cinc partits que no guanya: des de finals de novembre contra el Cornellà (0-2).

El filial del Barça va baixar de Segona a la desapareguda Segona B el 2018 i encara no ha pogut recuperar la categoria. Márquez va tenir a prop l'objectiu en la seva primera temporada com a entrenador blaugrana, la 2022-23, en què va fer uns números força bons. Va situar l'equip en posicions de play-off i va jugar-ne les semifinals contra el Reial Madrid Castella de Raúl González, que va passar a la final després de remuntar un 4-2 en contra a Valdebebas (3-0). Arnau Tenas, avui tercer porter del PSG, no va jugar aquell duel decisiu perquè estava amb la sub-21.

Si el Barça Atlètic de Márquez va disputar la promoció d'ascens va ser perquè va sumar 61 punts després d'una sèrie de 13 partits sense perdre, la millor dels últims sis anys. Aquell va ser el principal mèrit del mexicà, que tot i acabar el curs amb un regust amarg va recordar que el seu objectiu al capdavant del filial "no és ascendir", sinó "desenvolupar futbolistes". El discurs és molt constructiu, però xoca amb la realitat d'un equip que ha deixat de ser una frontissa per desembarcar al primer equip, ja que la majoria de joves futbolistes que hi arriben procedeixen del juvenil, amb escassa o nul·la participació prèvia en la segona plantilla blaugrana. Gavi, Balde i Lamine Yamal són els exemples més recents d'aquesta tendència.

"El temps decidirà", va assegurar Rafa Márquez

Márquez, que en campanya electoral va mostrar suport explícit a Joan Laporta i té contracte amb el Barça fins a aquest 30 de juny, és l'única alternativa d'emergència a Xavi Hernández que el club es pot permetre. L'exdefensa mexicà, que també és molt pròxim al director esportiu blaugrana –Anderson Deco–, se sap a la pole si les coses no milloren al primer equip en les pròximes setmanes. De fet, unes declaracions seves en un acte de la Kings League van deixar-ho força clar: "El més important per a mi és preparar-me molt bé per seguir adquirint experiència. I quan es doni l'oportunitat [d'arribar al primer equip] intentaré estar a punt. Si no, tocarà seguir altres línies o anar per un altre costat". Traduït: l'exjugador decidirà el seu futur a les banquetes en funció del que el Barça pugui oferir-li. "El temps decidirà", va dir.

Poc més tard de pronunciar aquestes paraules tan sinceres, Márquez va defensar la tasca de Xavi: "Cal donar-li suport. Estem en bones mans. Esperem que els bons resultats arribin". La realitat, però, és que el Kàiser de Michoacán, que en temps de jugador formava part de la cartera de clients de Jorge Mendes, està activat per fer el salt si l'hi reclamen. Coneix la casa –va jugar-hi set cursos–, ha fet el que el president volia que Xavi fes abans d'agafar el primer equip –entrenar el filial– i està alineat amb les quatre persones amb pes real en l'àrea esportiva –Laporta, Deco, Yuste i Echevarría–. Ara bé, en cas d'acceptar el repte, serà amb l'experiència prèvia d'haver entrenat joves a l'Alcalà madrileny a banda del Barça Atlètic. Menys mili que Xavi, que abans de rellevar Koeman com a mínim havia entrenat jugadors professionals (i guanyat títols) a l'Al-Sadd qatarià.

stats