BARÇA
Esports Barça 23/03/2015

El fiscal demana 7 anys i mig de presó per a Rosell i 2 anys i 3 mesos per a Bartomeu

La multa que demana José Perals per al club blaugrana és de 22 milions i 11 més que hauran de fer front solidàriament el club i els dos presidents

A.l. / A. V.
3 min
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu seran jutjats en el cas que estudia un possible frau en el fitxatge de Neymar.

Barcelona / MadridEl fiscal José Perals ja ha fet arribat al jutge Pablo Ruz la seva petició d'acusació sobre el cas Neymar. Després que el magistrat decidís processar Josep Maria Bartomeu i l'expresident Sandro Rosell, el fiscal ha demanat 7 anys i mig de presó per a Rosell, 2 anys i 3 mesos per a Josep Maria Bartomeu i una multa de 22,1 milions per al Barça. La petició del fiscal, que ha fet aquest matí a l'Audiència Nacional, arriba abans que el Barça hagi presentat el recurs contra la decisió del jutge Ruz.

Segons l'escrit de la fiscalia al qual ha tingut accés l'ARA, Perals demana per a Rosell tres penes de presó: 3,3 anys per un delicte contra la Hisenda Pública, 3,6 per un segon i 9 mesos per un delicte societari. En total, 7 anys i mig i una multa de 25,1 milions per a l'expresident. A més, a Bartomeu se li demana una multa de 3,8 milions.

No és l'única quantitat que reclama Perals. La fiscalia reclama una indemnització de 2,6 milions, derivats del delicte fiscal de l'exercici 2011, per a Rosell i el Barça, que hauran de respondre conjuntament de manera solidària, i 6,8 milions més de l'exercici 2013. A més, a Bartomeu i al club els reclama també 2 milions per un delicte contra la Hisenda Pública del 2014, derivat de l'últim pagament al brasiler, del 31 de gener de 2014. En total, la petició d'acusació supera els 62 milions. Ara falta per veure si el jutge Ruz exigeix que les parts abonin aquestes quantitats.

Ocultació de Rosell

Segons l'escrit, el 2013 Rosell i Bartomeu van prendre la decisió de "comú acord" amb l'entrenador d'avançar un any el fitxatge de Neymar, previst per al 2014. Ho van fer "sense comptar amb l'autorització de la junta directiva", segons detalla Perals, ja que la junta havia decidit el 14 de maig de 2013, que no se superarien els 70 milions destinats a fitxatges. El llavors president va mantenir públicament i també de cara als seus companys de junta que el fitxatge de Neymar ascendia a 57 milions. Finalment, però, "el cost real del jugador acabaria sent molt superior, ocasionant un perjudici a la societat que seguia un pla estratègic de control de despeses per reduir el deute". "Rosell va decidir abonar unes quantitats superiors" a Neymar i el Santos, "quantitats que no es van fer constar als comptes anuals que es van presentar l'any 2013". Per Perals, "per a portar a terme aquest pla i amb la intenció d'ocultar el cost real del jugador", Rosell va idear fragmentar el pagament en diverses partides, utilitzant diferents companyies del pare del jugador i quatre contractes amb el Santos per arribar a la quantitat total (83 milions) i poder mantenir públicament que el jugador havia costat 57. A més, el fiscal considera que Rosell va idear l'operació perquè el Barça "eludís" el seu pagament a Hisenda.

Perals considera que el Barça, en la declaració complementària presentada el 24 de febrer de 2014, va ingressar una quota inferior (10,3 milions) a la que havia d'ingressar per fer front a les quotes defraudades a la Hisenda Pública (12,3 milions). Aquell pagament el club el va fer per mitigar les conseqüències del cas Neymar i que no hi hagués cap tipus de responsabilitat penal, només quatre dies després que l'entitat barcelonista sabés que era imputada per un delicte contra la Hisenda Pública. El pagament d'aquesta complementària sí que ha servit, segons remarca Perals, per atenuar la responsabilitat criminal de l'actual president.

En un escrit que es va fer públic el passat dia 13 de març, el jutge de l'Audiència Nacional va proposar jutjar Bartomeu, Rosell i el Barça per un presumpte delicte de frau fiscal en el fitxatge de Neymar. El magistrat va considerar que són responsables d'evadir més de 13 milions d'euros amb contractes simulats i operacions fraudulentes. A més, Ruz va xifrar en 83.371.000 euros el cost real del fitxatge del jugador. A través d'un comunicat, el Barça va denunciar "l'anormal celeritat" amb què s'estan "executant els tràmits" judicials del cas, ja que, segons l'escrit del club blaugrana, "no respecta ni els ritmes processals, ni les garanties de les parts". El Barça lamentava que no ha pogut declarar encara el seu representant legal.

stats