Barça
Esports Barça 03/12/2021

El Barça, lluny de la paritat, ultima el seu pla d’igualtat

Entre els 1.289 treballadors del club hi ha 966 homes i 386 dones

3 min
La junta directiva de Laporta el dia de la presa de possessió.

BarcelonaL’última memòria del Barça exposa que a 30 de juny del 2021 el club tenia 1.289 treballadors (123 menys que un any abans), 966 homes i 386 dones, una xifra molt allunyada de les pretensions de la llei d’igualtat de la Generalitat de Catalunya del 2015, que estableix específicament el deure d'aprovar i aplicar plans d'igualtat a les empreses de més de 250 empleats. Fonts de la directiva del Barça han informat l’ARA que s’està treballant en la instauració d’un pla d’igualtat al club, però que avui dia encara no en té. D’altra banda, Maria Teixidor, directiva de la junta de Josep Maria Bartomeu fins a la seva dimissió l'abril del 2020, explica que en l’última part del mandat el pla d’igualtat ja estava en curs d’instaurar-se. “Quan vaig marxar ja estava redactat i s’havia de presentar al comitè d’empresa perquè el negociés amb l’empresa i l'aprovés. Estava a punt per implantar-se”, assegura. Des del comitè d’empresa del Barça s’admet que ja hi havia un pla fet i que ara el nou pla està en fase de diagnosi i es va fent per part de la comissió d’igualtat del club per tal de complir els mandats de la llei catalana.

“La dona s’ha incorporat fa molt temps al mercat laboral i no pot ser que costi tant canviar la situació. S’ha de fer des del compromís i des de la responsabilitat, i sobretot amb la voluntat de fer-ho”, considera l’exdirectiva del Barça i advocada Maria Teixidor. “I els plans d’igualtat, a banda de fer-se, s’han d’implantar”, afegeix.

Les dades mencionades al principi del reportatge indiquen que el 74,9% dels treballadors del Barça són homes. Aquesta xifra, però, varia significativament segons la tasca que realitzen. Hi ha contrastos, com per exemple que entre el personal esportiu professional hi ha 594 homes i només 68 dones i, en canvi, entre el personal d’instal·lacions –com les botigues del club– es compleix la paritat amb 89 homes i 88 dones. Pel que fa al personal dels serveis administratius, hi ha 274 homes i 228 dones. Així, des del club es vol remarcar que només comptant la plantilla corporativa, en el curs 2020-2021 el percentatge d’homes era del 56,3%, i el de dones, del 43,7%.

La paritat està molt lluny en l’estructura executiva

La gran pedra a la sabata segueix sent la cúpula del club. És a dir, l’estructura executiva, formada per la junta directiva i el comitè de direcció. De les 35 persones que la formen actualment només 6 són dones (el 17,1%). L’excepció són la vicepresidenta institucional i portaveu, Maria Elena Fort; la cap del gabinet de presidència, Manana Giorgiadze; la presidenta de la Fundació, Marta Segú; la responsable de l’àrea corporativa, Maribel Meléndez; l’encarregada de l’àrea social, Anna Aznar, i l’assistent del director general, Gemma Pons. En aquest sentit, el Barça s’haurà de posar les piles més d’hora que tard perquè la nova llei de l’esport exigirà als clubs que a les juntes directives sempre hi hagi entre un 40% i un 60% d’homes i dones. Ara mateix, Fort és l’única directiva dels 19 integrants de la presidida per Joan Laporta, una presència de la dona que tan sols és del 5,3%.

En paral·lel, aquesta setmana l'ARA explicava que les cinc membres del Grup Edelmira Calvetó, que defensa el paper de la dona al Barça, van presentar la seva dimissió. El motiu, que no havien despertat l'interès del president blaugrana per fer-se veure i, tipes d'esperar, van decidir plegar.

El Barça no és un cas aïllat

Evidentment, la situació del Barça no és un cas aïllat en el panorama esportiu català. Segons dades del 2015 (les més recents) de l’Observatori Català de l’Esport, la presència de la dona entre el personal dels clubs era d’un 17,3% en la gerència, d’un 23,2% en la direcció tècnica, d’un 22% en la delegació dels equips i d’un 25,8% en els tècnics esportius. Pel que fa a la composició de les juntes directives, la presidència estava formada per només un 11,3% de dones, un 17,4% en la vicepresidència, un 32,9% en el secretariat, un 31,1% en la tresoreria, i un 26,4% en la vocalia. Tot i això, el gènere tan sols suposava un 1,5% entre els reptes més importants que els clubs aleshores consideraven que havien d’afrontar. Una dada que escenifica molt bé la problemàtica que hi ha específicament en el món del futbol és que avui en dia no hi ha cap dona entre els 30 integrants de la junta directiva de la Federació Catalana de Futbol, presidida per Joan Soteras.

stats