Barça

El Barça no té clar com inscriure Lewandowski

El club prioritza la venda de Frenkie de Jong però busca un pla B per si l'holandès no vol marxar

3 min
Robert Lewandowski

BarcelonaEl futbol és un estat d'ànim i ara mateix el Barça viu amb la moral pels núvols. Després de salvar els comptes de la temporada anterior i d'encarrilar el pressupost d'aquest curs, el club es veia amb les butxaques plenes. D'un dia per l'altre, passava de no poder gastar a tenir prou tresoreria per anar al mercat i reforçar l'equip de cara a un curs on, ara sí, confien optar als títols grossos. Al Camp Nou no s'estan de res. Ja s'han fet quatre fitxatges –Kessie, Christensen, Raphinha i Lewandowski–. Cinc, si es compta Dembélé, que tècnicament estava sense equip. Ara ha començat l'ofensiva per fer-ne, almenys, tres més. Mentre a la secretaria tècnica és època de vaques grasses, a l'entorn –i entre els competidors– tothom es pregunta: "I això, com es podrà inscriure?"

Passades aquelles setmanes de nervis, sobretot els mesos de maig i juny, al Barça es respira un ambient molt més relaxat. Un optimisme prepandèmic, malgrat tots els condicionants i les incerteses de la situació actual. "Aquest estiu més d'un s'emportarà una sorpresa", apuntaven des de la llotja, just abans de començar la gira pels Estats Units. El club ha agafat el toro per les banyes i s'ha llançat al mercat, a comprar. Per contra, són molts els que assenyalen la normativa del límit salarial de la Lliga i recorden que el Barça, ara mateix, no té marge per fitxar ni tan sols els futbolistes que havien arribat a cost zero. La gran diferència, respecte de dies enrere, és que aquest cop Javier Tebas, el president de la Lliga, no ha fet cap declaració incendiària de les seves. "Ara mateix l'única cosa clara és que el Barça no pot inscriure. Però seria estrany que un club com aquest es llancés a la piscina sense tenir alguna cosa lligada", apunta una de les fonts consultades, de la patronal.

Activada la primera palanca, la venda del 10% dels drets televisius, el club té previst activar-ne una segona, que correspon a la venda d'un 15% addicional –el club té permís dels socis per vendre fins al 25% dels diners que rebi pels drets de la Lliga–. Als despatxos nobles ja es dona per feta l'operació, tot i que encara no s'ha signat la paperassa. Amb aquestes dues vendes i unes plusvàlues totals que superen els 650 milions, el club pot revertir el patrimoni net negatiu i, per tant, deixar d'estar amb números vermells en el famós còmput del límit salarial. Però això no vol dir que tingui marge: cal fer una venda addicional –sigui d'actius o sigui de jugadors– per tenir marge i inscriure totes les noves incorporacions. "La idea és guanyar aquest marge venent futbolistes. Fins al 14 d'agost tenim temps. Si no, caldrà recórrer a un pla B", apunta una de les fonts consultades, pròximes al president.

Vendre Barça Studios, l'alternativa per si no vol marxar De Jong

De totes les vendes possibles, la de Frenkie de Jong és la més esperada. El Barça ha insistit, públicament, que no es tracta d'una necessitat imperiosa sinó, únicament, una via per aconseguir aquest fair play necessari. Amb De Jong es guanyaria un marge de 42 milions. Però, de moment, el futbolista holandès no vol marxar i és a la gira nord-americana, amb la resta dels companys. Així que alguns ja comencen a pensar "en el pla B". L'alternativa que té més punts és la de Barça Studios, tal com ha avançat Mundo Deportivo i ha pogut confirmar l'ARA.

La venda de fins al 49,9% d'aquest negoci ja havia estat aprovat per l'assemblea de compromissaris a l'octubre. De fet, al pressupost del curs 2021/22 hi havia una partida d'ingressos per valor de 50 milions on figurava aquest concepte. Finalment, no es va dur a terme. Més endavant va créixer l'interès per BLM i pels drets televisius i Barça Studios va quedar en un segon terme. "Que no se'n parlés no vol dir que ens n'oblidéssim", adverteixen des del Camp Nou. De totes maneres, al club reconeixen que les ofertes eren "inferiors" al que desitjaven.

Vendre Barça Studios seria només una alternativa, ja que la prioritat continua sent fer calaix buidant el vestidor. En qualsevol cas, i com va avançar el portal 2Playbook, el negoci per la venda d'aquest actiu podria generar una plusvàlua d'uns 100 milions d'euros. Un marge suficient per fitxar i inscriure sense problemes. Aquest any, almenys.

stats