Futbol

El Barça paga a Deco per Raphinha a través d'un fons d'inversió

El director esportiu blaugrana ho ha explicat en una entrevista al 'Què t'hi jugues' de SER Catalunya

3 min
Deco durant la seva presentació com a director de futbol del Barça.

BarcelonaEn una entrevista al Què t'hi jugues de SER Catalunya, el director esportiu del Barça ha revelat que va cobrar –mitjançant un fons d'inversió– del club blaugrana pel traspàs de Raphinha que va tancar quan era el seu representant, l'estiu del 2022, un any abans d'entrar a ser director esportiu de l'entitat catalana.

Deco ha explicat que el juny passat, quan va rebre per part del president Joan Laporta l'encàrrec d'assumir la direcció esportiva que deixava vacant Mateu Alemany, va dir a Raphinha que "ja no podria seguir cuidant la seva carrera". El director esportiu defensa que la seva actual relació amb l'extrem brasiler és de "director esportiu i jugador".

"Vam rescindir el contracte que tenia amb ell. Em vaig donar de baixa de tots els estaments com a agent. No he robat a ningú, però tampoc deixaria de guanyar els diners durant els anys en què havia estat treballant amb la meva empresa", ha explicat Deco.

Anem a pams. Quan el Barça va fitxar Raphinha l'estiu del 2022, Deco n'era el representant. Per gestionar el traspàs, l'actual director esportiu tenia dret a dos tipus de comissions: un percentatge de la plusvàlua de la venda del Leeds al Barça i un altre percentatge corresponent al salari del jugador durant els anys de contracte que estigui a Barcelona.

Deco ha explicat que va renunciar a la comissió del traspàs del jugador (que era d'uns quatre milions d'euros) per tal de poder segellar l'operació, atesa la situació econòmica del club blaugrana. "Mai vaig oferir Raphinha al Barça. Qui va fer el primer pas va ser Jordi Cruyff i, després, vam reunir-nos amb el Mateu [Alemany] a Londres. Hi havia més ofertes. Principalment del Chelsea. També de l'Arsenal, però Raphinha volia jugar al Barça".

Respecte a l'altra comissió, el percentatge corresponent a cada any de contracte de Raphinha (estipulat entre un 5% i un 10% del sou del jugador), Deco l'ha cobrant mitjançant un fons d'inversió. "Pacto una comissió amb el Barça, com a representant i ja està. Un any després, jo entro a treballar amb el Barça. Vaig desfer el contracte. El vaig vendre a un fons d'inversió. El Barça ja no em paga a mi [per Raphinha]", ha dit Deco.

Però això és una veritat a mitges. L'executiu portuguès va cobrar el total corresponent aquest percentatge a partir d'un fons d'inversió, al qual paga el club blaugrana a terminis. És a dir, indirectament ha percebut aquestes comissions de l'entitat per a la qual treballa. Deco, de fet, es manté com a soci d'empreses que havia creat durant els gairebé deu anys que va estar treballant com a representant.

El Barça li permet a Deco tenir empreses actives

"No deixaré de cobrar tot el que tinc pendent de cobrar de tots els anys que he treballat abans d'entrar a treballar al Barça", ha defensat. Deco diu que manté aquestes empreses actives (de les quals és soci) perquè té coses pendents "per cobrar i pagar". "El compliance del Barça ho sap tot. No estic fent res il·legal".

El director esportiu blaugrana defensa que, mentre no faci operacions de representació durant el temps que sigui directiu esportiu del club, no està caient en cap incompatibilitat. No té intenció de tancar les seves empreses, ha defensat.

Deco també ha explicat per què va deixar de ser representant per entrar a ser un dels arquitectes esportius del Barça. "Em feia il·lusió i m'ho podia permetre. És una decisió personal", ha dit. "M'agrada més fer de director esportiu que de representant. Quan em vaig retirar de jugador tenia clar que volia treballar en un club, m'agrada la gestió. Però és una feina que implica treballar de dilluns a dilluns, i jo volia cuidar la meva família i els meus fills. Fent de representant ho podia compaginar. Ara tinc tres dels meus fills aquí a Barcelona i em puc dedicar plenament a aquesta feina".

stats