Barça

El Barça es prepara per a l'eventual relleu de Gerard Piqué

El club emparaula Azpilicueta i Christensen a l'espera de saber els plans de futur del central català

4 min
Piqué i Azpilicueta pugnant per una pilota en un entrenament de la selecció espanyola.

BarcelonaEl Barça de Xavi Hernández il·lusiona. L'equip ha encadenat tres triomfs per primera vegada aquesta temporada. Tres victòries convincents (València, Nàpols i Athletic) en què s'ha posat de manifest l'impacte del retorn de Pedri després de la lesió, el bon funcionament dels quatre fitxatges d'hivern i, el més important, la cristal·lització del manual d'estil del nou tècnic. Mentre a la gespa s'acumulen els missatges en positiu, la feina als despatxos no s'atura, ja que la planificació esportiva dels pròxims mesos passa per la suma de nous ingressos que s'estan negociant en aquests moments.

La via Spotify porta més d'un mes pendent de firma, però al club s'esforcen per normalitzar la demora: "Forma part d'un procés d'aquesta magnitud [un màxim de 75 milions l'any]". En paral·lel a les converses amb els suecs, s'acceleren els tràmits per sumar el Barça al projecte LaLiga Impulso, que es finança amb els milions de CVC. Com ja va explicar l'ARA, l'acord amb el fons britànic passa perquè la quantitat, d'entre 250 i 300 milions, computi com a injecció de capital i no com a deute. Goldman Sachs, principal creditor de l'entitat, beneeix que CVC es quedi amb el 10% dels drets televisius blaugranes, condició indispensable perquè els diners no s'hagin de retornar. "Fa mesos que estem coordinant-nos amb auditors i fiscalistes per trobar l'encaix", asseguren a aquest diari fonts d'una negociació que està en el tram decisiu.

Els objectius d'aquests dos grans moviments són complir el pressupost d'ingressos aprovat a l'assemblea i seguir construint projecte esportiu, amb Erling Haaland com a principal anhel de Joan Laporta. Però més enllà del noruec, que protagonitzarà un dels culebrons en clau de mercat, el Barça s'està movent de valent per canviar el decorat de la línia defensiva del primer equip. En aquest sentit, l'àrea esportiva ja ha emparaulat dos fitxatges a cost zero, César Azpilicueta i Andreas Christensen, i busca un lateral esquerre per oxigenar Jordi Alba. Amb la plantilla actual de defenses a la mà, només el de l'Hospitalet i Eric Garcia tenen garantida al 100% la continuïtat a l'equip de cara al curs que ve. La resta tenen algun asterisc de més o menys importància.

Com que hi haurà com a mínim tres altes a curt termini, el Barça té clar que haurà de repartir baixes per alliberar massa salarial i respectar el fair play. A la pole de prescindibles hi ha Samuel Umtiti, a qui es va renovar per poder inscriure Ferran Torres, i Clément Lenglet, que ha passat de ser titular a jugar només un 20% dels minuts. Amb Òscar Mingueza es buscarà a l'estiu la cessió que no es va poder tancar a l'hivern. I amb Sergiño Dest, que ha ocupat la vacant d'Alves els últims partits amb força solvència, es mirarà de fer caixa amb un traspàs que deixi beneficis.

En una altra esfera hi ha jugadors que entren als plans de Xavi però que, per diferents motius, encara no han refermat la seva continuïtat. La llista l'encapçala Gerard Piqué. El central barceloní, posseïdor de la fitxa més elevada de la defensa, segueix sent indiscutible, però a l'àrea esportiva esperen que comuniqui clarament quins són els seus plans de futur, ja que té 35 anys, contracte fins al 2024 (en virtut d'un diferiment) i el que decideixi afectarà en matèria salarial. Un altre veterà, Dani Alves, acaba contracte el 30 de juny, però allargarà el seu compromís un any més "en un 95% de les possibilitats", segons apunten des de l'entitat. Més guerra donarà la renovació de Ronald Araujo, que acaba contracte el 2023 i té ofertes importants de la Premier. Ell vol quedar-se, si bé demana un esforç extra per rubricar al 100% l'acord. Si no hi ha fumata blanca amb l'uruguaià, el Barça intentarà vendre'l aquest estiu per generar una plusvàlua. Finalment, Sergi Roberto continua esperant una trucada del club per allargar el seu contracte, que venç el 30 de juny. Si hi ha oferta, serà molt a la baixa. Per això el reusenc ja ha demanat als seus agents que li busquin equip.

Dest pugnant amb Gayà en un partit d'aquesta temporada.

Alemany alimenta els dubtes de Gayà

Pel que fa a les altes, Azpilicueta i Christensen abandonaran el Chelsea lliures de traspàs i, si res no es torça, aterraran al Camp Nou. Al basc, de 32 anys, se'l veu més com a lateral dret que no pas com a central. Les negociacions amb el seu entorn venen de lluny, d'abans que Xavi arribés a la banqueta. Azpi creu que la seva etapa al Chelsea s'ha acabat, té ganes de tornar a Espanya després de 10 anys a Anglaterra i albira que la seva adaptació serà ràpida. D'aquí que les converses per pactar el contracte per tres temporades hagin sigut senzilles. Amb el danès, en canvi, s'ha hagut de lluitar contra la lògica subhastadora del seu representant. Tant, que ha calgut que Mateu Alemany viatgés a Londres per avançar en l'assumpte. Més verda està l'operació per fitxar Noussair Mazraoui, lateral dret de l'Ajax que també acaba contracte. La seva arribada estaria relacionada amb la de Haaland, ja que comparteixen representant: Mino Raiola. El 2009 va passar el mateix amb Ibrahimovic i Maxwell.

Quant al lateral, Alemany és partidari de la carta José Luis Gayà. El coneix bé del València i li ha demanat que no renovi (acaba contracte el 2023). Com que el jugador té dubtes i el club xe no vol posar facilitats per desprendre's del seu capità, el Barça explora altres vies, com ara la d'Álex Grimaldo, que també acaba contracte l'estiu que ve amb el Benfica i, per tant, pot sortir en uns mesos a canvi d'una quantitat assequible. Xavi coneix bé l'exblaugrana i està convençut que pot treure'n partit més enllà del caràcter complicat que va derivar en la seva sortida prematura del club el 2015.

stats