Barça
Esports Barça 30/08/2022

El Barça preveu que l'exili a Montjuïc duri més d'una temporada

El club no ho descarta i l’Ajuntament diu que no hi hauria cap impediment

3 min
Estadi Lluís Companys a Montjuïc

BarcelonaEl moment clau de la remodelació del Camp Nou cada vegada és més a prop. Quan s'acabi aquesta temporada el Barça haurà de fer les maletes per anar a jugar a l’Estadi Olímpic de Montjuïc amb l’objectiu de realitzar amb seguretat i com més ràpidament millor les obres de més envergadura del feu blaugrana, centrades en la tercera graderia, que s’enderrocarà i es tornarà a construir. De fet, una part de la tercera graderia, situada al gol sud, ja s’enderrocarà aprofitant l’aturada dels partits de clubs que hi haurà pel Mundial de Qatar, que es disputarà entre el novembre i el desembre. Però aquesta primera obra no impedirà que el Barça pugui continuar jugant al seu estadi el que resta de temporada. Això sí, amb un aforament reduït.

Però el principal inconvenient arribarà el curs 2023-2024, quan el primer equip masculí anirà a jugar a Montjuïc, un estadi amb capacitat per a uns 56.000 espectadors. La junta directiva de Joan Laporta i l’Ajuntament de Barcelona d’Ada Colau van arribar a un acord per a la cessió d’aquest estadi municipal durant una temporada, abans de la qual el Barça s’haurà de gastar uns 20 milions d’euros per adequar-lo a les exigències de la Lliga i la UEFA. De totes maneres, en l’àmbit de les grans construccions els terminis de les obres no sempre es compleixen amb exactitud a causa dels imprevistos que poden sorgir. Per aquest motiu, el club blaugrana, tot i que manté la intenció inicial de només haver de jugar una temporada a Montjuïc, té damunt la taula l’escenari que calgui estar-se més temps fora del Camp Nou. 

“Està pensat algun temps més del que tocaria per a una temporada. Però no una segona de sencera”, expliquen a l'ARA des de la planta noble culer. Si aquest escenari es fes realitat, l’Ajuntament de Barcelona no hi posaria entrebancs. “No hi hauria cap problema per jugar-hi més d’un any”, apunten a aquest diari. Caldrà veure com es gestiona el fet que l’equip hi jugui tenint en compte els esdeveniments que habitualment s'hi celebren. Ara mateix, el més llunyà en el temps que apareix a l’agenda de l’Estadi Olímpic és el concert de Harry Styles del 12 de juliol del 2023, quan encara no hi haurà començat a jugar el Barça.

La clau: l’excavació 

Segons un expert en construccions esportives de primer nivell i un altre en càlcul estructural consultats per l’ARA, allò que marcarà el temps que finalment haurà d’estar-se el Barça fora del Camp Nou serà l’excavació per construir la nova tercera graderia. “L’excavació és clau perquè no saps què t’hi pots trobar. Fins que no s’hagi fet l’excavació i la cimentació de la tercera graderia no se sabrà quant de temps duraran les obres”, assegura el primer. “Per molt exhaustiu que sigui l’estudi geotècnic previ, segons les característiques que tingui el sòl sempre hi pot haver sorpreses”, diu el segon, que afegeix que “un sòl decent ha d’aguantar, com a mínim, dos quilograms per centímetre quadrat”. En cas que la xifra sigui inferior, hi ha dues solucions possibles: “Incrementar la grandària de les sabates, cosa que comporta un encariment del cost del projecte, o anar-se’n fins a més profunditat mitjançant columnes de formigó”. 

D’altra banda, l’especialista en càlcul estructural exposa un altre exemple d’imprevist que pot retardar les obres: “Que t’entri aigua a l’estructura a conseqüència de les pluges”. En canvi, l’expert en construccions esportives considera que l’enderrocament de la tercera graderia actual, una altra de les obres que es realitzaran mentre el Barça jugui a Montjuïc, “no hauria de comportar molt de temps, pot estar fet en tres o quatre mesos”. Els imprevistos possibles, en aquest cas, són inferiors. A totes aquestes situacions s’haurà d’enfrontar la junta de Laporta per dur a terme el projecte de futur més important del Barça. L’objectiu del directiu és inaugurar la remodelació del Camp Nou abans que s'acabi el seu mandat, el 2026.

stats