Barça

El Barça segueix tocant la butxaca del soci: Seient Lliure sense cobrar

Demana als abonats que no puguin anar al Camp Nou que cedeixin el seu seient en benefici del club

3 min
La graderia del Camp Nou altre cop amb gent.

BarcelonaOmplir el Camp Nou després de la pandèmia ha sigut el gran repte del Barça. Des que es van acabar les limitacions d'aforament, a principis de la temporada, que el club ha fet mans i mànigues per intentar persuadir els aficionats perquè tornessin a l'estadi. Però els esforços rarament han obtingut resultats. Al principi s'entenia que l'equip blaugrana no enganxava i que la irregularitat en el joc i en els resultats feia que molta gent preferís quedar-se a casa. Però ara que ha agafat velocitat de creuer, l'estadi segueix sense omplir-se del tot. El dia del Sevilla, per exemple, hi havia poc més de 76.000 espectadors; tres quarts d'entrada.

El problema no és que l'aficionat hagi perdut motivació. Al contrari: des de l'entitat detecten que els socis i simpatitzants tornen a sentir-se atrets per un Barça que ha recuperat l'autoestima, que juga bé a futbol i que es resisteix a tirar la tovallola a la Lliga, on ja és segon. A més, té opcions de guanyar l'Europa League, un títol que encara no és a les vitrines del museu. A més a més, en els partits del femení, les entrades per al Camp Nou s'esgoten amb facilitat. El problema és en un altre lloc, segons el club: assenyala tots aquells abonats que tenen reservada la seva localitat però que després no van a l'estadi.

No és res nou que els abonats es quedin a casa. Ha passat sempre. Històricament, cedien el carnet —fet que encara passa, amb freqüència—. Però ja fa uns anys, concretament des del 2001, que el Barça funciona amb el Seient Lliure, la fórmula perquè el club pugui disposar de les localitats d'aquells abonats que no vagin al Camp Nou en un partit oficial concret. El Barça pot vendre aquesta entrada i el soci es queda amb un percentatge de l'operació. Tothom hi sortia guanyant. El que passa és que aquesta temporada el Seient Lliure ha quedat anul·lat.

A l'octubre es va anunciar que es cancel·lava el Seient Lliure

La decisió es va fer oficial a finals d'octubre, pocs dies després que es recuperés el 100% de l'aforament al Camp Nou. L'ARA, que s'havia posat en contacte amb diferents departaments del club –com l'OAB–, va explicar que el Seient Lliure es recuperaria uns dies després. Però el 29 d'octubre el club emetia un comunicat on informava que aquesta opció quedava anul·lada durant la temporada. És a dir, que els abonats que havien mantingut el carnet –a l'estiu, 26.238 van agafar-se una excedència– no podien posar-lo a la venda i recuperar part dels diners pagats.

Aquest sistema servia, a la pràctica, perquè aquests aficionats poguessin renovar el seu seient pagant menys –el preu de l'abonament menys els diners recaptats en els partits on havien cedit la localitat–. La decisió va aixecar molta polseguera i nombrosos socis van protestar, però la directiva de Joan Laporta es va mantenir en ferm. Posteriorment, l'ARA va poder confirmar que aquesta decisió, la de suspendre el Seient Lliure durant tota la temporada, ja s'havia abordat durant l'estiu però s'havia mantingut en secret, fins i tot entre els treballadors de l'entitat. La conseqüència directa d'aquesta decisió és que a cada partit hi ha moltes localitats que queden buides, ja que difícilment els més de 57.000 abonats que conserven el seient poden anar sempre al camp.

El dia del Sevilla, el Barça va penjar el cartell de sold out a les taquilles. No hi havia entrades per vendre. És a dir que el club va esgotar els 42.000 tiquets que tenia disponibles, segons ha assegurat l'entitat. Però, tot i així, l'estadi no estava ple. És per això que la junta ha buscat una tercera via: reactivar el Seient Lliure però a mitges. Obrint la possibilitat que l'abonat pugui posar el carnet a la venda però sense cobrar res a canvi. Els diners de l'entrada, si s'acaba venent, aniran destinats íntegrament al club. El club ha fet una crida a tota la massa social perquè s'aculli a aquesta opció. Una crida que té una contraprestació: el Barça anuncia que sortejarà dues samarretes per partit entre tots aquests abonats que alliberin la seva localitat.

Una manera extra de capitalitzar-se

L'ARA s'ha posat en contacte amb el club, que de moment es remet al comunicat on fa la crida perquè els abonats cedeixin les localitats. Un text on expliquen, també, que ja s'han venut totes les entrades disponibles per al partit de dijous contra l'Eintracht de Frankfurt però que, en canvi, temen que l'estadi no presenti una bona entrada per culpa d'aquestes localitats que quedaran buides. En una entrevista a l'ARA a l'octubre, la vicepresidenta Elena Fort assegurava que "el soci no ha de pagar els plats trencats" en la recuperació econòmica de l'entitat. Ara bé, quinze dies després la directiva de Joan Laporta va matisar el discurs: que la situació econòmica és molt complexa i que el club necessita recaptar el màxim d'ingressos durant la temporada. Per això, sostenen, no es pot reactivar encara el Seient Lliure i demanen un esforç a l'abonat perquè cedeixi les localitats quan no les pugui fer servir. Una via per ajudar a capitalitzar el club malgrat que el soci no n'obtingui res a canvi.

stats