El Barça toca la butxaca dels abonats: adeu al Seient Lliure

El club no reactivarà el sistema fins al curs vinent, al·legant que ja hi ha moltes entrades per vendre

3 min
El Camp Nou abans d’un partit de la Lliga de Campions.

BarcelonaEls 57.000 socis abonats que té el Barça han rebut aquest divendres una gerra d'aigua freda. El club ha comunicat que aquesta temporada no es reactivarà el Seient Lliure, al·legant que ja té moltes entrades a la venda, precisament perquè molts abonats s'han agafat una excedència. D'aquesta manera, els dies que hi hagi partit a l'estadi però que aquests abonats no puguin anar-hi mantindran igualment la localitat i no la podran cedir al club perquè la revengui.

El problema és bàsicament econòmic. El Barça té al voltant de 83.500 socis abonats al Camp Nou. Per tant, abans de la pandèmia, tenia unes 16.000 entrades disponibles per a cada dia de partit. D'aquestes, una part es venien a les taquilles i les altres anaven a compromisos de l'entitat. Com que normalment hi havia més demanda, el Seient Lliure permetia que els socis alliberessin el carnet. Era un win win de manual. El club disposava d'una localitat extra que podia vendre –i la cobrava més cara que la part proporcional de l'abonament–, amb la qual cosa feia calaix. I el soci també rebia una compensació econòmica. Uns diners que se li descomptaven de l'abonament de la temporada següent. Així, un seient de tribuna que val gairebé 1.200 euros, a la pràctica acabava costant-li molts menys diners. En una part notable dels casos, el descompte arribava a ser de més del 50%.

Però amb la pandèmia el Barça va donar l'opció que aquells abonats que ho volguessin podien agafar-se una excedència: cedien el seient al club i recuperaven aquella localitat el curs següent. Ja es va fer la temporada 2020-21, quan es van disputar tots els partits a porta tancada, i s'ha repetit aquesta. L'any passat van ser més de 18.000 i aquesta vegada s'hi han acollit 26.238 socis. Per tant, ara l'entitat té molta més oferta de seients. Aquesta és la justificació que ha donat el club per no reactivar el Seient Lliure. Com que el curs vinent (2022-23) ja començarà sense limitacions d'aforament, el Barça no oferirà la possibilitat que els abonats s'agafin una excedència i llavors ja es reactivarà el servei.

El soci, agafat per sorpresa

Ara bé, molts abonats desconeixien les intencions del club quan van decidir renovar el carnet a l'estiu. De fet, el Barça havia explicat als socis obertament que el Seient Lliure tornaria a estar operatiu quan s'acabessin les restriccions de públic. Ho va poder constatar l'ARA fent la consulta directa a l'Oficina d'Atenció al Barcelonista (OAB). De fet, aquesta mateixa setmana l'OAB informava que el servei s'estava "intentant posar en marxa per al partit contra l'Alabès" i que si per timing no s'arribava a temps, "ja estarà operatiu segur per al partit següent", el derbi contra l'Espanyol.

Des del club, però, ho atribueixen a “un malentès” i expliquen que la directiva no havia pres encara cap decisió al respecte. Les mateixes fonts admeten que hi va haver un error de comunicació i comprenen el malestar que hagi pogut generar en part dels aficionats.

Més enllà d'estalviar-se uns diners amb l'abonament del curs següent, el Seient Lliure també havia ajudat a minimitzar la venda de carnets entre particulars, una pràctica prohibida pels estatuts del club, en què s'indica que "se'n prohibeix la cessió onerosa". És a dir, que legalment un soci pot deixar el seu carnet però sense cobrar. Aquesta pràctica és molt habitual, i en un petit percentatge també hi ha una compensació econòmica. "Per més que estigués prohibit, sabem que molta gent es venia els carnets. Ha passat i passarà sempre. Ara, sense Seient Lliure, hi ha el risc que s'incrementi", apunta una de les fonts consultades.

Pujarà la facturació de 'ticketing'

Amb el Seient Lliure el Barça feia diners venent més entrades, però els beneficis no eren nets perquè una part servia per compensar l'abonat. Aquest curs, en canvi, tots els beneficis se n'aniran a l'entitat. Ara bé, des de l'àrea social recorden que les excedències han suposat un perjudici econòmic notable en els ingressos de la temporada: tan sols s'han recaptat 29,16 milions en abonaments, menys de la meitat dels 60,88 que va cobrar l'últim curs abans de la pandèmia. El Barça preveia 67,61 milions d'ingressos amb les taquilles, però comptant que el Camp Nou tindria un 60% de capacitat al febrer. Ara l'estadi ja es pot omplir del tot. Per tant, entre una cosa i l'altra, la facturació superarà de llarg les previsions pressupostades. Només el dia del clàssic es van ingressar 4,5 milions en entrades. A més, i com informava l'ARA, el club ha obert la porta a l'opció que algun dels abonats amb excedència pugui recuperar el seu seient. Una mesura "excepcional" i que, segons creuen a les oficines, no sembla que serà massiva.

stats