Barça

El Barça tanca l'exercici econòmic (però el més calent és a l'aigüera)

Encara no ha oficialitzat els acords necessaris per no tenir pèrdues relacionats amb Barça Media, Nike i la venda de jugadors

3 min
Imatge del terreny de joc del Lluís Companys abans d’un partit del Barça d’aquesta temporada.

BarcelonaLa campana del tancament de l'exercici econòmic 2023-2024 del Barça va sonar ahir a mitjanit, però la junta de Joan Laporta disposa d'una pròrroga condicionada per incloure-hi les operacions de Nike, Barça Vision i una possible venda de jugadors –la de Mika Faye al Porto és la més factible– que encara no ha oficialitzat el club malgrat que les té avançades. El condicionant és clar: s'ha de demostrar una predisposició clara de les dues parts per acabar de tancar l'operació en qüestió de poc temps que quedi detallada als ulls de l'auditor del Barça, que des de fa dos estius és Grant Thornton. Abans qui fiscalitzava els números de la institució era Ernst & Young, una de les big four.

La renovació del contracte amb Nike és clau per tancar amb números verds perquè, excepte que hi hagi un gir de guió, el club rebria una bonificació d'uns 100 milions d'euros que inclouria a l'exercici 2023-2024. Però aquesta voluntat té un altre condicionant. Si es tracta d'una simple prima per signar el contracte, que en principi seria per deu anys, des del punt de vista comptable el Barça hauria de dividir el total percebut per cadascun dels exercicis del contracte. És a dir, que en cas que la bonificació sigui finalment de 100 milions i la durada de deu anys, el club blaugrana només es podria computar 10 milions per aquest concepte per cada any del contracte. Començant per l'exercici 2023-2024.

En canvi, si la junta de Laporta inclou íntegrament aquesta bonificació a l'exercici econòmic tancat aquest 30 de juny, només pot fer-ho en cas que l'operació comporti que el Barça cedeixi a Nike alguna de les línies de negoci del contracte. Per exemple, la venda de productes en línia o algun dels actius de Barcelona Licensing & Merchandising (BLM). La pretensió inicial del Barça era precisament disposar de tot el comerç electrònic del club a partir de la firma del nou contracte. Actualment, Nike explota la venda de productes del Barça per internet fora d'Europa. Serà clau saber la lletra petita de les noves clàusules amb la multinacional nord-americana, que encara no ha fet públic el disseny de la samarreta oficial del curs que ve.

La incertesa constant de Barça Media

Més enllà de Nike i de les operacions de venda de jugadors, si hi ha una qüestió incerta relacionada amb els números del Barça és el tractament comptable de Barça Studios, una divisió de negoci rebatejada com a Barça Media en el marc d'una estratègia per treure-la a la borsa nord-americana amb la intenció de capitalitzar-la. Menys d'un any després d'aquest moviment, que va ser anunciat a bombo i platerets per l'entitat, l'empresa que havia de dur-lo a terme –Mountain & Co– va informar fa un parell de dies a la Comissió de Valors i Borsa dels Estats Units (SEC) que el Barça renuncia a sortir al Nasdaq.

En paral·lel, el club negocia amb inversors que eixuguin el forat que ha deixat l'impagament de Libero a Barça Vision –la part de Barça Media dedicada als NFT i el metavers, entre altres– i que, d'aquesta manera, l'actiu del club no perdi els 408 milions de valor comptable que van plasmar-se en el tancament de l'exercici 2022-2023. Una empresa nord-americana, segons va informar RAC1, seria la que més a prop estaria d'entrar a l'operació per col·locar els 40 milions que falten de Libero del 2023. Més endavant, sense les presses del tancament de l'exercici, buscarà un altre inversor que posi els 60 milions de Barça Vision programats per aquest 2024.

És important recordar que els famosos 40 milions de Libero en cap cas poden fer-se servir per corregir els ingressos ordinaris de l'exercici 2023-24, que estan afectats per desviacions relacionades amb l'exili a Montjuïc. Són diners que haurien d'haver entrat a la caixa el 2023 i això no només suposa un problema pel que fa al balanç, sinó que també compromet la capacitat d'inscripció del Barça a efectes de fair play financer. La Lliga té bloquejada aquesta xifra des de fa mesos i això lliga de mans i peus la direcció esportiva, que no té marge ni tan sols per renovar Sergi Roberto, agent lliure des d'aquest 1 de juliol. Només quan l'entitat posi al dia Barça Vision i confirmi als ulls de la patronal que ha tancat l'exercici 2023-24 sense pèrdues, podrà alliberar-se de l'excés de massa salarial a l'hora de registrar futbolistes.

stats