20/06/2024

Una cantarella insuportable

2 min
João Félix, durant un amistós de preparació de l'Eurocopa amb Portugal

Fa un any, el nom de João Félix ja planava amb força a les portades dels diaris esportius perquè el president del Barça, Joan Laporta, n’estava enamorat. Després, durant la gira del Barça pels Estats Units, els missatges eren contradictoris: mentre que el cos tècnic el descartava i deixava clar que Xavi no el volia a l’equip, l’entorn més pròxim del president n’alimentava l’arribada. A l’agost, la cantarella ja era insuportable amb una frase que es repetia com l’all: “João Félix ha d’entrar com sigui”. Els minions de les calculadores del fair play no sabien què fer per quadrar tantes exigències. Va ser la primera incorporació que el Barça va inscriure i va passar per davant de la resta, incloent-hi Íñigo Martínez, a qui només es va poder vincular a la Lliga per un any. Es van fer equilibris impossibles i Laporta i el tresorer Ferran Olivé van haver de tornar a avalar. 

El juny del 2024, el davanter portuguès continua sent una prioritat inalterable malgrat haver protagonitzat un curs irregular –com tot l’equip– i haver ofert el seu repertori de defectes fins al final: males cares a l’hora de ser substituït, poca solidaritat amb els companys quan s’ha de pressionar i guspires d’un talent individual especial evident que no sempre sorgeix quan més es necessita. Tant és que els minuts jugats donessin la raó a Xavi: João Félix s’ha de quedar perquè així ho va pactar Laporta amb el superagent Jorge Mendes. Convé recordar que a partir d’aquí s’explica una de les esquerdes que, sumant Lewandowski a l’equació, van fer esclatar la relació del ja exentrenador amb el president. De moment, a l’Eurocopa, Bob Martínez no hi ha confiat en el primer partit de la selecció portuguesa. Allà no cal que jugui per decret: que el davanter arrufi el nas no fa emprenyar ningú de la llotja.

De fet, com menys protagonisme tingui João Félix amb Portugal, millor per als interessos de Laporta. Jugador, agent i president estan d’acord en tot, però el club blaugrana només es pot permetre una nova cessió i l’Atlètic de Madrid se’l vol treure de sobre d’una vegada per totes com si fos un malson. Si João Félix llueix a l’Eurocopa, es converteix en determinant i li apareixen pretendents amb més diners que el Barça a la butxaca, repetir una operació low cost com la de fa un any es pot complicar. Mentrestant, encara no sabem què en pensa, de tot plegat, l’absent Hansi Flick, a qui no se li ha pogut preguntar res de res. Però intuïm que, si no comptés amb João Félix, no seria el nou entrenador del Barça.

stats