Barça
Esports 07/06/2021

Caos organitzatiu en l'assemblea del Barça més important dels últims anys

El club justifica el canvi de dates a correcuita per evitar incomplir el contracte amb la Superlliga

4 min
Votació dels socis compromisaris durant una assemblea del F. C Barcelona

BarcelonaLa primera assemblea de compromissaris de l'era Laporta va camí de ser una de les més controvertides dels últims anys. Si ja es preveu calenta de per si, perquè s'hauran d'aprovar els comptes –en negatiu– que va deixar la directiva de Bartomeu en el seu últim any, el ball de dates ha marejat els socis i ha generat un debat molt tens a les oficines del Camp Nou. Inicialment s'havia de celebrar el 20 de juny. Després la directiva va apostar pel 4 de juliol. I divendres a la nit, a correcuita, tornaven a la data inicial. La interpretació del decret de la Generalitat que regulava la celebració de les assemblees durant la pandèmia i, sobretot, evitar malentesos amb la Superlliga són els principals motius que expliquen el caos dels últims dies per decidir-se. Unes presses que, de retruc, han impedit –per una qüestió de terminis– que es pugui votar el punt referent a la modificació dels estatuts.

Tot estava empantanegat per l'estat d'alarma i pendent de l'evolució de la pandèmia. Bartomeu i la junta van dimitir sense haver celebrat l'assemblea. Tampoc la va poder fer el president de la junta gestora, Carles Tusquets. Quedava en mans de la nova directiva, que no tenia pressa per celebrar-la i estava disposada a allargar els terminis al màxim, bàsicament per tenir temps d'encabir-hi propostes com la del punt 4, l'aprovació d'operacions de refinançament per un màxim de 525 milions.

La directiva de Joan Laporta

Com més tard, millor

Agafant com a referència el decret llei 31/2020 de la Generalitat, tenien temps fins al 30 de juny. Volien fer-la al Camp Nou, el millor espai per garantir distàncies de seguretat. I buscaven un diumenge, per afavorir al màxim la participació. Van descartar el 27, perquè aquell cap de setmana coincideix amb el pont de Sant Joan i bona part de la directiva no podia assistir-hi. Així que van agafar el diumenge anterior, el 20.

Però quan ja estava tot previst, van rellegir el decret del Govern i van veure que, a la lletra petita, tenien un marge de fins a 60 dies des que s'acabessin les restriccions excepcionals per la pandèmia vinculades a l'estat d'alarma. Així que guanyaven una bala extra: el 4 de juliol. La directiva va escollir aquesta data, que tenia com a avantatge que el nou CEO, Ferran Reverter, ja haurà entrat en plantilla –ho fa el dia 1 de juliol– i podria participar a l'assemblea sense cometre cap incompatibilitat amb la seva feina actual, a MediaMarkt. Així ho anunciava la portaveu, Elena Fort, dijous passat, dia que la directiva també ratificava la continuïtat de Ronald Koeman.

Pendents de la Superlliga

L'endemà, divendres 4, era un dia d'allò més tranquil fins que Laporta va rebre l'avís que fent l'assemblea al juliol podia incomplir el contracte amb la Superlliga. A partir d'aquell moment tot van ser corredisses, trucades i reunions entre el nucli dur de la directiva i els serveis jurídics. El cas és que, en el document de la Superlliga, el Barça havia condicionat la seva participació a la ratificació o no de l'assemblea. I s'havia compromès, també, a donar una resposta abans del 30 de juny. Als despatxos s'imposava la tesi que, ja que l'assemblea es feia més tard per motius legals, aquestes mateixes raons servien per a la Superlliga, però no n'estaven del tot segurs. "Es va optar per la fórmula conservadora, la de retornar al dia 20. Al capdavall, ja s'havia parlat inicialment de fer l'assemblea en aquesta data. Així s'evitaven males interpretacions que donessin pas a possibles querelles", justifica una veu pròxima al president Laporta.

La decisió final arribava divendres a la nit i el club n'informava a través d'un comunicat enviat a les 23.35 h. Vint-i-cinc minuts abans de mitjanit, just a temps per complir amb el que marquen els estatuts, que indiquen un mínim de 15 dies per informar els socis –per exemple, a través dels mitjans electrònics– que s'ha convocat una assemblea.

Un error de càlcul

Ara bé, la història no es va acabar aquí. "Vam córrer tant que no vam caure que, per al punt 7, el de modificar els estatuts, necessitàvem 20 dies de marge", apunten des de l'entorn de la directiva. Laporta pretenia esmenar-los per incloure-hi la possibilitat que els socis poguessin donar-se d'alta amb la firma digital, i no només presencialment, com fins ara. "Clarament, va ser un error", afegeixen. En qualsevol cas, des de la junta qualifiquen aquest fet com "una cosa menor" que "no corre pressa" i que proposaran a la pròxima assemblea. Fins i tot, expliquen, no descarten revisar els estatuts de dalt a baix i proposar alguna altra modificació.

Així doncs, l'assemblea, de les més importants dels últims anys, servirà per aprovar els comptes que va deixar tancats la directiva de Bartomeu –tant els de la temporada 19/20 com el pressupost 20/21–, aprovar el refinançament per un valor màxim de 525 milions d'euros, ratificar els membres de la directiva –com el vicepresident Eduard Romeu– que es van incorporar després de les eleccions, ratificar els membres de la comissió econòmica i aprovar o no la participació a la Superlliga.

Va anar de molt poc que la primera assemblea de l'era Laporta no acaba en tragèdia. Va anar de 25 minuts.

stats