Barça

Sense cap recanvi a punt, Koeman seguirà a la banqueta

Robert Martínez no pot arribar abans del 10 d'octubre, fet que condiciona la presa de decisions al Barça

4 min
Ronald Koeman, a la banqueta de Cadis

BarcelonaRonald Koeman xerrava per telèfon, mig rialler, mentre esperava els jugadors per deixar el camp del Cadis. I Joan Laporta, per un cop, va preferir sortir de l’estadi evitant la premsa. Al vol de tornada cap a Barcelona, el tècnic i Laporta van estar xerrant, acompanyats del director de futbol, Mateu Alemany. Es tractava d’aparentar calma, quan en veritat, el tercer partit consecutiu sense guanyar va deixar encara més tocat el projecte del tècnic neerlandès al Barça. De moment, el seu regnat s’allarga com a mínim fins a aquest diumenge, quan el Llevant visitarà l’estadi. Ara, Koeman no serà a la banqueta, ja que va ser expulsat a Cadis per protestar una decisió en els darrers minuts. Una expulsió ben injusta, segons el que es desprèn de l’acta del partit, ja que només li va dir al quart àrbitre “Qui ha de xiular és l’àrbitre, hòstia!”. No li surt bé res, al tècnic neerlandès. 

Koeman queda alliberat per tant del judici d’una afició que va perdent la paciència, després de veure només un gol blaugrana en 330 minuts de joc. Dins del club però, la sentència ja s’ha escrit: serà acomiadat. Ara, si després del partit contra el Granada es donava per fet que seria qüestió de dies veure caure l’entrenador, després de l’empat a Cadis es demanava prudència. La versió oficial és que cal seguir confiant en el tècnic. La raó? Dins del club encara no s’hi ha trobat cap relleu. I es dubta sobre quin és el millor moment del calendari per canviar d’entrenador. Hi ha qui vol fer-ho abans de l’assemblea del dia 17 d’octubre, per arribar reforçats de cara als socis. Hi ha qui vol fer-ho després. Altres, com abans millor, per evitar quedar molt tocats tant a la lliga com a la Champions. El discurs no és unànim, dins del Barça. Excepte en un punt: que Koeman no acabarà la temporada. I curiosament, el neerlandès allarga el seu regnat uns dies, conscient que no es confia en ell. 

Laporta, després de veure com alguns directius es revoltaven demanant destituir Koeman la setmana després de la desfeta amb el Bayern, va ordenar accelerar per trobar un relleu a la banqueta. Vol un canvi, si, però no vol que sigui un cas similar a aquell de Quique Setién, quan Bartomeu va fer fora Valverde sense tenir tancat el relleu, fent que la solució fos encara pitjor. La incorporació del nom que va generar més consens, Robert Martínez, és ben complicada. El tècnic de Balaguer difícilment abandonarà la banqueta de la selecció belga a les portes de la fase final de la Copa de Nacions de la UEFA. El 7 d’octubre Bèlgica juga les semifinals de la segona edició d’aquest torneig contra França a Milà, amb la possible final el dia 10. A més, Bèlgica és just en la fase de classificació per al Mundial del 2022 a Qatar, torneig on els diables vermells lideren el seu grup de classificació. La bona amistat de Martínez amb Jordi Cruyff l’ha situat com el nom que generava més consens, però dins del Barça saben que serà molt difícil portar-lo al Camp Nou abans del 10 d’octubre. En l’entorn de Laporta, doncs, s’han creat dues tendències. Una intenta convèncer el president que caldria intentar fitxar Xavi Hernández. Malgrat que en el contracte del vallesà amb l’Al-Sadd de Qatar no hi ha cap clàusula de rescissió de contracte si rep una oferta del Barça, tant el club com el jugador s’hi posarien bé, en cas d’una trucada blaugrana. Laporta no acaba de veure clara aquesta opció, en part perquè Xavi no li va donar suport a les eleccions, en part perquè l’exjugador només té una experiència com a tècnic fins ara, la de Qatar. Però els últims dies el president ha anat suavitzant la seva posició respecte a Xavi. La segona tendència advoca per aguantar amb Koeman fins a l’octubre, esperant Martínez. Però implica un perill: quedar mig eliminat de la Champions i més tocat a la Lliga, ja que els dies vinents cal afrontar desplaçaments clau com el del Benfica a Europa i el del Wanda Metropolitano a la Lliga.

La data de l’assemblea

La idea de la directiva és seguir amb el neerlandès mentre no hi hagi consens total i es tingui tancat el seu relleu. Entra en joc un segon factor que divideix la directiva: fer el canvi abans o després de l’assemblea de socis del 17 d’octubre. Laporta voldria arribar-hi amb un nou tècnic per poder oferir una imatge de trencament amb el passat i de recuperar la il·lusió, però alguns directius demanen fer el canvi després, per tancar carpetes de forma ordenada.

Una nova derrota podria accelerar-ho tot. I el calendari fa pujada. Després de rebre un Llevant que arribarà amb baixes i en un mal moment de joc, el Barça s’hi jugarà molt, contra el Benfica, l’Atlètic de Madrid i el València. El partit contra els valencians, un altre dels clubs on Koeman ha treballat, ja seria després de l’aturada de seleccions d’inicis d’octubre. La cita en què Robert Martínez buscarà ser el primer entrenador capaç de guanyar un títol amb la selecció de Bèlgica. El tècnic de Balaguer s’ha compromès a ser a la banqueta d’aquesta fase final, però després una oferta del Barça podria canviar-ho tot. L’ARA s’ha posat en contacte amb l’entorn de Martínez, que ha confirmat que no deixarà la selecció els dies vinents, just abans d’un torneig que porta mesos preparant. Sobre una possible oferta del Barça, el discurs és no comentar res, però admeten contactes no oficials entre les dues parts. Però si els calendaris del balaguerí i del Barça no coincideixen, les portes de Xavi, tancades fins fa poc, s’anirien obrint.

stats