Futbol - Supercopa d'Espanya
Esports Barça 14/01/2024

El dia que Xavi va trasbalsar Ancelotti

L'entrenador blaugrana ha utilitzat sovint el triomf en la final de l'any passat a la Supercopa per defensar la seva tasca al Barça

4 min
L'entrenador del Reial Madrid, Carlo Ancelotti, saluda Xavi Hernández, entrenador del FC Barcelona, moments abans que comenci el partit de la final de la Supercopa d'Espanya 2023,

BarcelonaMalgrat que la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia és un títol tant artificiós com ple de contradiccions, està gravat a foc a la retina de Xavi Hernández i Carlo Ancelotti. El primer perquè va ser en aquest campionat on va trobar la tecla per capgirar el rumb de l'equip el curs passat i va aixecar el seu primer títol a la banqueta blaugrana. Després de derrotar el Reial Madrid a la final, aquell Barça ja no seria el mateix. Va ser a Riad on el tècnic de Terrassa va trobar la fórmula per bastir un equip guanyador i que va signar, segurament, el millor partit de futbol sota la seva batuta. El conjunt català no només va guanyar el Madrid, sinó que el va fer ballar i el va deixar grogui. Va ser l'avantsala d'un segon tram de la temporada en què el Barça també aconseguiria prendre el títol de Lliga als blancs.

A Ancelotti, tal com asseguren des de Madrid, aquella derrota el va deixar especialment tocat. La segona punyalada arribaria en el clàssic de Lliga, en un partit en què gràcies als gols de dos secundaris com Sergi Roberto i Franck Kessié (2-1), els blaugranes van fer un pas de gegant per endur-se el campionat. Els madrilenys es refarien amb un premi de consolació menor: la Copa, això sí, ho van aconseguir després d'eliminar els blaugranes a les semifinals, amb un dolorós correctiu en el partit de tornada al Camp Nou (0-4). Malgrat la patacada a les semifinals de Copa, tancar l'any amb la Supercopa i, especialment, amb la Lliga, acabaria suposant la renovació de Xavi fins al 2025 i que va ser segellada de forma oficial el setembre passat.

El tècnic blaugrana és, de moment, un aconseguidor d'objectius. Aquest està sent el principal valor al qual Xavi s'agafa aquesta temporada, especialment quan més s'ha qüestionat si és l'entrenador idoni per al Barça. Les derrotes contra el Reial Madrid a la Lliga (1-2) i, especialment, contra el Girona (2-4), sumades a punts que s'han deixat escapar en diversos camps de la Lliga i a les desfetes amb el Xakhtar i l'Anvers, van deixar tocat el tècnic blaugrana, malgrat que ell sempre ha demostrat un "optimisme irreductible", segons apunten fonts pròximes al terrassenc.

Després de les esmentades derrotes, Xavi i el seu cos tècnic van fer pinya i van mantenir (i mantenen) el discurs que la "critica en un club com el Barça és boja i exagerada" i que estan assolint els objectius. L'equip està classificat com a primer de grup per als vuitens de final de la Champions; va superar el tràmit de Barbastre; a la Lliga defensen que encara hi ha opcions i, el darrer objectiu, plantar-se a la final de la Supercopa, també s'ha assolit a expenses del que passi a la final.

El canvi tàctic de Xavi que va sorprendre Ancelotti

El principal taló d'Aquil·les del Barça de Xavi segueix sent el joc. En la seva segona temporada des de l'inici, l'equip ha sigut incapaç de tenir continuïtat en aquesta faceta. El model a seguir segueix sent el clàssic de la Supercopa del 2023, que va acabar 1-3 però la golejada hauria pogut ser més gran. Aquell dia, Xavi va guanyar clarament Ancelotti des de la pissarra. El principal canvi va ser donar entrada a un quart migcampista, amb la qual cosa va igualar les forces amb els blancs a la medul·lar. Un Gavi sublim com a fals extrem esquerre va desconcertar la defensa blanca. Però no només va lluir el migcampista andalús, la baixa de llarga durada més sensible d'aquest curs: també van ser excel·lents Pedri, Busquets i De Jong. En defensa, Araujo va ser la kriptonita de Vinícius.

El plantejament, inèdit fins llavors, va sorprendre Ancelotti, que després del partit declararia que el seu equip havia estat "malament en tot". Xavi va celebrar el triomf pel com i el va definir com un "alliberament per a molts dels jugadors que havien estat molt criticats". Un Araujo pletòric va afirmar que començava "una nova era". El Barça arribava a aquella final eliminat de la Champions, però era primer a la Lliga amb tres punts d'avantatge respecte dels blancs. Blaugranes i madridistes havien necessitat els penals per eliminar Betis i València, respectivament.

En un clàssic les forces s'acostumen a igualar, però el Madrid partia com a favorit perquè el darrer precedent entre tots dos equips, al Bernabéu, els blancs s'havien imposat (3-1). "Estem en pitjor forma que el Madrid", ha admès el tècnic abans de la final d'aquest diumenge. En el de la Supercopa del 2023, el canvi tàctic ubicant Gavi de fals extrem va agafar a contrapeu els blancs. A la semifinal, contra el Betis, l'equip havia sortit amb dos extrems (Dembélé i Raphinha), acompanyant Lewandowski. A la final, el damnificat va ser el brasiler, novament absent, però en aquest cas per lesió. Aquell dia, els blaugranes van fer gairebé 100 passades més que els blancs (547 a 633), de les quals van tenir un 89% d'encert (564 de 633). També van regatejar amb més encert que el seu rival (6 regats completats per 4 del Madrid, tots dos equips amb 11 intents) i un especialista com Vinícius només va completar dos regats de cinc intents, només va fer una centrada i no va rematar a porteria. Una altra dada que explica aquell partit és que els de Xavi van guanyar 12 duels més (32 a 46).

Futbolistes com Gavi (gol i assistència) i Busquets (104 passades completades) van ser claus en la superioritat blaugrana i seran dos dels grans absents en la final d'aquest diumenge. Xavi vol reeditar la fórmula dels quatre migcampistes, amb un Pedri que va retornar tot just contra l'Osasuna, De Jong, Gündogan i Sergi Roberto. El Reial Madrid ja no té Benzema, sinó que Bellingham és la seva nova estrella.

stats