Barça
Esports Barça 27/01/2022

Els directius de Bartomeu no tenen "por" del 'forensic'

La junta sortint diu estar “tranquil·la” i assegura que “no es va posar la mà a la caixa”

4 min
Josep Maria Bartomeu, a la llotja del Camp Nou.

BarcelonaQuinze mesos després de presentar la dimissió en bloc, els membres de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu tornen a ser notícia per la denúncia que ha presentat el Barça per presumptes irregularitats en la seva gestió arran de l’informe forensic. Se’ls acusa d’haver comès, presumptament, els delictes de falsedat documental, falsedat comptable i administració deslleial. Ara bé, malgrat aquestes acusacions, els exdirectius asseguren que viuen “tranquils” i que no preveuen que aquest cas, malgrat estar en mans de la Fiscalia, els acabi suposant cap ensurt. També estan “expectants” per saber què dirà dimarts l’actual president, Joan Laporta, el dia en què ha de presentar en una roda de premsa les conclusions del forensic. I, sobretot, quina documentació aportarà. Mentrestant, es defensen individualment, assegurant que ningú va cometre cap delicte i posen “la mà al foc” per la resta dels companys.

La resposta de l’equip directiu de Bartomeu es basa en una estratègia pensada per parar el cop, almenys fins que Laporta no presenti l’informe definitiu el dia 1 de febrer. Tal com explica Goal, els antics gestors del Barça mantenen obert el seu grup de WhatsApp i aquesta setmana van fer-lo servir per tractar el tema. D’una banda, confessen que encara no tenen els detalls de l’informe i per això –i seguint el consell dels advocats– prefereixen esperar a fer cap mena de valoració, per evitar posar els peus a la galleda. Però sí que s’aventuren a defensar la seva innocència. “Se’ns acusa de cometre delictes. Jo no n’he comès cap, i estic convençut que tampoc cap dels meus companys”, apunta un antic directiu. Una resposta pràcticament calcada a la d'un altre exmembre de la junta: “Vam cometre errors en la gestió econòmica i en la gestió esportiva, en som conscients. Però estic convençut que aquí ningú ha ficat la mà a la caixa. Entre equivocar-se i delinquir, la diferència és abismal”.

Denúncia, i no querella

El forensic, l’informe encarregat arran de la due diligence per saber si les irregularitats detectades en la gestió de la directiva sortint podien ser considerades un delicte, ha ficat el nas en aspectes com sobrecostos en l’Espai Barça, la indemnització milionària al Laietà, les comissions de fitxatges com el de Malcom, el trossejament de factures en el cas Barçagate o el pagament de serveis que no es van arribar a prestar, entre molts altres. La junta de Laporta, que va tenir a les mans l’informe complet abans de Nadal, i després d’un mes llarg de deliberació, va decidir finalment recórrer a la Fiscalia en comptes de presentar una querella. A grans trets, la diferència principal és que, en la querella, els indicis que són susceptibles de delicte es presenten directament al jutge. En canvi, amb la denúncia, es presenten les sospites a la Fiscalia perquè les analitzi, les investigui i, si hi troba fets punibles, les traslladi definitivament al jutge.

Per a la directiva sortint, que Laporta s’hagi decantat per la denúncia pot ser un indicador que tot plegat pot acabar en ben poca cosa. De totes maneres, i per prudència, esperaran fins dimarts abans de pronunciar-se. L’estratègia a seguir a partir del dia 1 anirà en funció dels arguments que posi damunt la taula l’actual president i, sobretot, de la documentació que pugui aportar. De moment, no hi ha prevista cap intervenció pública, malgrat la insistència de molts mitjans per demanar que donin la seva versió dels fets en primera persona.

Així, tampoc hi ha notícies públiques de Bartomeu, que per ara tampoc ha acceptat la invitació d’aquest mitjà per donar la seva versió sobre la due diligence i el corresponent forensic. Des del seu entorn, però, expliquen que també està “tranquil” davant de les informacions que han anat apareixent els darrers mesos, tant les que va explicar el CEO, Ferran Reverter, sobre com havia deixat el club econòmicament, com les que han anat apareixent publicades als mitjans. Bartomeu, que té altres litigis pendents de resoldre relacionats amb el club, com el cas Barçagate o el cas Neymar II, sempre ha negat qualsevol irregularitat en la seva gestió que pogués constituir un delicte. I, a més, ha recordat que la seva tasca i la dels seus companys de junta, a diferència de la dels executius, treballadors i futbolistes del Barça, és “honorífica i no remunerada”.

Laporta apel·la a la prudència

La decisió de decantar-se per la denúncia i no per la querella va provocar un gran debat entre els actuals membres de la junta. Una part dels directius, sobretot els que s’estrenen al club, consideraven que havien d’anar a fons perquè tenien el compromís electoral de fer-ho. Però al final s’ha imposat la tesi que defensaven Laporta i el seu nucli dur, de no fer cap pas en fals i –recordant l’acció de responsabilitat que van patir– evitar el creuament de denúncies fins que no tinguessin totes les peces del puzle. “Si hem d’emprendre accions legals, ho farem. Però bé, no com ells [la directiva de Sandro Rosell i Bartomeu] van fer amb nosaltres”, deia fa uns mesos la vicepresidenta Elena Fort en una entrevista a l’ARA. “Nosaltres no som la policia, podem tenir indicis, però ens falta informació. Per això necessitem l'ajuda de la Fiscalia”, apunta un altre directiu. De moment apel·len a la prudència i procuren minimitzar les filtracions. Encara que s’hagin de “mossegar la llengua”.

Primer els fitxatges, després les denúncies

Els actuals directius del Barça tenien sobre la taula, a mitjans de desembre, les conclusions del forensic i hi havia prevista la presentació pública dels resultats abans de Nadal. Però aquella mateixa setmana, en la darrera reunió de la junta de l’any, es va fer marxa enrere i es va posposar la convocatòria per més endavant. La segona data escollida per presentar l’informe era aquest dijous, però tot plegat va patir una nova demora. Finalment, serà el dimarts dia 1 de febrer. Una data que no ha estat escollida a l’atzar.

La raó per esperar a publicar les conclusions de l’estudi és doble. D’entrada, la directiva, i sobretot el president Laporta, volia tenir molt clar el camí a seguir un cop s’obrís la capsa de Pandora i es detallessin tots els draps bruts de la junta directiva anterior. Un camí que ha acabat consistint en la presentació d’una denúncia a la Fiscalia. D’aquesta manera, Laporta no només compareixia per explicar les conclusions, sinó que feia un pas més i passava a l’acció.

El segon motiu per posposar la presentació de l’informe fa referència al mercat de fitxatges d’hivern, que està en plena ebullició, i on el Barça espera resoldre temes espinosos com la sortida de Dembélé. A més a més, el forensic fica el nas en les comissions d’alguns representants sobre fitxatges antics, fet que podria condicionar negativament les relacions entre el club i els agents dels futbolistes.

Per últim, el dia 1 de febrer és just l’endemà que es tanqui el mercat. O el que és el mateix: també, pot servir com a excusa per a la direcció esportiva en el cas de no poder tancar amb èxit les operacions que es proposa. Seria una manera de justificar que tots els mals del club venen de molt abans.

stats