27/01/2022

Després del 'forensic', la Fiscalia

2 min
Bartomeu, culpable

Ferran Reverter va exposar els resultats de la due diligence el 6 d’octubre sense oferir la profunditat que es preveia respecte als punts més foscos de l’acció de govern de l’expresident Josep Maria Bartomeu. Els socis han hagut d’esperar-se gairebé quatre mesos per conèixer les conclusions del  forensic , una auditoria més especialitzada i exhaustiva. I això que el CEO del club va anunciar que només calien “unes setmanes” per tenir-lo enllestit. Aquesta demora havia fet aixecar tota mena de suspicàcies i fins i tot alguna broma interna: “el forensic són els pares”. Després d’ajornar la compareixença dues o tres vegades, ja hi ha data -per fi- per saber què han trobat després de mesos d’investigació i reflexió. Els que ja tenim una edat ens hem arribat a imaginar, fins i tot, el Grissom del CSI recollint cabells amb unes pinces a les oficines del Camp Nou. 

La fina línia que separa una gestió nefasta del possible delicte és el que ha de dirimir, a partir d’ara, la Fiscalia. La denúncia del Barça exposa els fets que el forensic ha demostrat més greus, entre els quals destaquen la fragmentació de factures a l’Espai Barça, el suposat suborn al Laietà i la comissió sospitosa pel fitxatge de Malcom. La ferum i la vergonya se senten des de fa molt temps, però una cosa és condemnar mediàticament i l’altra, ben diferent, és que ho faci la justícia. Calen proves irrefutables i ja sabem que el modus operandi de Bartomeu incloïa fins i tot la destrucció sistemàtica de correus electrònics que s’enviaven, en molts casos, a dominis que no eren del mateix club. El camí està sent llarg i no hi entén de ganes de sang ni presses venjatives, per molt que l’entitat necessiti poder fer net del tot i mirar endavant com més aviat millor. 

La junta de Laporta fa bé d’emprendre la via judicial. El que em pregunto és per què no van més enllà denunciant directament Bartomeu i companyia per uns presumptes delictes concrets als jutjats, tal com va fer -amb èxit- el grup de socis Dignitat Blaugrana amb el Barçagate . Per què van amb el fre de mà posat? Suposo que dimarts, quan el president exposi com s’ha pres la decisió després de tants mesos de treball, sortirem de dubtes. La transparència és de les coses que més s’havien trobat a faltar al club durant els anys de mandat de Bartomeu i s’agrairà que n’hi hagi sense matisos en un tema tan delicat com aquest. La massa social del Barça s’ho mereix, després d’haver viscut el col·lapse del millor club del món i saber qui n’és el culpable.

stats