Barça

El Barça porta la junta de Bartomeu a la Fiscalia

Els pagaments sobredimensionats a l'Espai Barça i el fitxatge de Malcom, entre els assumptes denunciats

3 min
Bartomeu, a l'assemblea

BarcelonaLa junta directiva de Joan Laporta ha iniciat actuacions legals contra la junta anterior, presidida per Josep Maria Bartomeu. Dimarts vinent, en una roda de premsa, el club presentarà els resultats del treball de recerca encarregat per tal de descobrir possibles irregularitats en la gestió de la directiva de Bartomeu. A l'iniciar accions legals, la junta de Laporta confirma que hauria trobat operacions sospitoses, com la contractació de diferents proveïdors a preus molt per sobre del valor real de mercat o una gestió estranya del projecte de l'Espai Barça. També hi ha sota la lupa comissions massa elevades en operacions esportives.

Els membres de la junta del Barça van rebre l'informe a finals de l'any passat, però la seva presentació en públic s'ha anat posposant. Cal recordar que el conegut com a cas Barçagate ja va acabar als jutjats abans de l'arribada de la junta actual, quan una informació de la Cadena SER va permetre descobrir el pagament per sobre del preu de mercat de serveis per controlar les xarxes, amb factures fraccionades per evitar la comissió de control del club. Fonts de la directiva de Laporta posen l'accent també en la gestió del projecte de l'Espai Barça, ja que la institució s'hauria gastat al voltant de 150 milions (el 25% del pressupost inicial) però tan sols s’ha executat el 5% de les obres. I d’aquests diners que ja s’han invertit, tal com va explicar l’ARA, no s’entén un paquet de 109 milions per uns treballs que tenen un preu de mercat que voreja els 50. En virtut d'aquesta sobredimensió fracturada en petites factures per driblar controls interns, Laporta va ordenar l'acomiadament de William T. Mannarelli, responsable patrimonial durant el mandat de Bartomeu.

Des del club mantenen força silenci en relació a les accions legals endegades, però aquest diari ha pogut confirmar que és precisament l'Espai Barça –i en concret els sobrepreus en determinades contractacions i la indemnització al Laietà– un dels temes afectats per la denúncia a la Fiscalia. Sobre els pagaments al Laietà, a l'entitat es pregunten per a què es van fer servir els diners (1,5 milions pagats per suposades molèsties per pols i soroll). Aquest club multiesportiu que està ubicat al costat del Camp Nou no ha fet gaires reformes als seus equipaments. Segons ha avançat la SER i ha pogut contrastar l'ARA, el fitxatge de Malcom l'estiu del 2019 també és un dels assumptes que s'han portat a la justícia. L'extrem brasiler va aterrar al Camp Nou procedent del Girondins de Burdeus gràcies a la decisiva mediació que Júnior Minguella, el fill del cèlebre representant de jugadors, que hauria cobrat una comissió de 10 milions.

Mesos de treball

L’informe forensic, una derivada de la due diligence, es publicarà la setmana vinent després de diversos mesos de feina. En el comunicat fet públic aquest dimecres, el Barça diu que "el dimarts 1 de febrer es presentaran públicament els resultats del treball de recerca forensic, que es va iniciar a conseqüència de la due diligence financera amb l'objectiu de detectar possibles irregularitats en la gestió del club durant l'últim mandat. Així mateix, s'informarà de les actuacions ja iniciades pel club consistents en la presentació d'una denúncia davant de la Fiscalia Provincial de Barcelona per fets que es deriven de les conclusions de la investigació forensic. La presentació, que se celebrarà a l'Auditori 1899 a partir de les 11 h, anirà a càrrec del president del FC Barcelona, Joan Laporta”.

Onze mesos després de guanyar les eleccions a la presidència, Laporta és a punt de complir la seva paraula en relació a "depurar responsabilitats" sobre les actuacions que han deixat l'herència econòmica que li ha tocat gestionar. Un patrimoni net negatiu, disparat pels efectes de la pandèmia, que l'agost va deparar la traumàtica sortida de Leo Messi. L'adeu de l'argentí és el millor resum de la deriva multifactorial que ha patit el club els últims anys.

stats