FUTBOL
Esports Barça 18/05/2016

L’entitat Drets sol·licitarà la suspensió cautelar de la prohibició de les estelades

Les principals entitats sobiranistes emeten un comunicat conjunt en què "exigeixen que es respecti el dret a exhibir estelades" durant la final de Copa

M.m.
2 min
Aficionats del Barça a Berlín / EFE

BarcelonaL’associació de juristes Drets sol·licitarà la suspensió cautelar de manera immediata de la prohibició de les estelades durant la final de Copa. L'entitat ha decidit fer aquesta acció en nom d'un grup de seguidors del Barça que assistiran diumenge al Vicente Calderón per veure la final, perquè "atempta contra els drets i la llibertat d'expressió de milers de catalans".

De fet, les principals entitats sobiranistes han emès un comunicat conjunt en què "exigeixen que es respecti el dret a exhibir estelades" durant la final de Copa. Un document que firmen l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l'associació de juristes DRETS i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, i que coincideix amb la majoria de veus del sector catalanista que s'ha pronunciat sobre el tema.

"Les entitats recordem que l’estelada no la prohibeix cap llei i que ha estat reconegut pel Parlament de Catalunya com a símbol d’un anhel i una reivindicació democràtica, legal, legítima i no violenta", diu el text, que també envia un missatge crític amb la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, que ha estat qui ha informat d'aquesta prohibició. "Dancausa argumenta que la prohibició d’entrar estelades està emparada per la Llei de l’Esport espanyola, però la realitat és que el que fa la delegada és comparar les estelades amb símbols que inciten comportaments violents, xenòfobs o racistes".

Per aquests motius, les entitats de la societat civil: "Exigim que es respecti la llibertat d'expressió i considerem que no té cap sentit que s’hagi canviat el criteri respecte les dues últimes finals de la Copa del Rei, en què els aficionats del Futbol Club Barcelona van poder exhibir les estelades i les banderes catalanes amb total llibertat".

No hi haurà cap acció de resposta

Més enllà d'aquest comunicat, i de la decisió de Drets de sol·licitar la cautelar, les altres entitats sobiranistes no tenen previst fer cap altre acte de resposta arran de la decisió del govern espanyol. "No hi ha temps ni és la nostra feina. Qui ha de protegir els catalans és el nostre govern, no unes entitats", ha dit Santiago Espot a l'ARA, president de Catalunya Acció, l'entitat instigadora de la xiulada en l'anterior final de Copa disputada al Camp Nou i que es va enfrontar a una multa de gairebé 200.000 euros. "De totes maneres, fan tard. Ja ha quedat instaurat que cada vegada que soni l'himne espanyol, es xiularà".

D'altra banda, Daniel Laspra, membre del CADCI, considera que Concepción Dancausa "coarta la llibertat d'expressió i es pot estar davant d'un delicte de violació dels drets fonamentals". Laspra afegeix que no s'ha plantejat cap acció conjunta com a resposta perquè no es vol "perjudicar" cap aficionat que es desplaci per veure la final.

Més contundent ha estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha anunciat que no assistirà a la final com a protesta per la prohibició de les estelades.

stats