Apunts en calent

Encara sort que Alves no ha tornat per fer vacances: els apunts en calent del Vila-real - Barça

La flor de Xavi, traduïda en dues polèmiques arbitrals favorables en dos partits, encén el madridisme

Mingueza pugnant amb Chukwueze al partit contra el Vila-real.

BarcelonaLa primera victòria del Barça lluny del Camp Nou a la Lliga arriba a tocar del mes de desembre. Un triomf per 1 a 3 segellat en els minuts finals, amb algun moment d'angoixa i un puntet de polèmica. A continuació, els apunts en calent del partit.

Memphis, per fi. Quatre ocasions va tenir el Barça en els primers 20 minuts de partit a la Ceràmica. I de les clares. Cap d'elles va anar a la xarxa, cosa que el Vila-real va aprofitar per créixer-se. És indiscutible que, amb Xavi a la banqueta, la imatge col·lectiva ha millorat. Però els números són imbatibles i mostren que l'equip pateix per veure porta. Quan la culerada firmava l'empat en terres castellonenques, Memphis, criticat els últims dies, per fi va afinar la punteria. Ni que fos per fer-li un homenatge a Koeman, el seu valedor, i fer més digeribles els 10 milions de la quitança de l'extècnic.

Una sensació. L'inici fulgurant del Barça va tenir un protagonista clar: Ez Abde. Xavi va premiar la gran segona part del marroquí al derbi amb una titularitat a Vila-real, la primera a la Lliga. L'aposta del tècnic va sortir bé. El jove extrem va patir amb Pedraza en defensa, però en atac va fer una exhibició de morro i recursos per desequilibrar per la banda dreta. Tota la plasticitat que li falta encarant els oponents amb el cos corbat li sobra de trempera fins i tot per rematar de cap en un córner per sobre de torres com Albiol o Capoue. Bon olfacte, el de Ramon Planes, que el va fitxar sobre la botzina el 31 d'agost.

Problemes als laterals. En la seva presentació, Dani Alves va dir que no tornava al Barça per fer vacances. Encara sort, perquè ara mateix seria titular a la banda dreta, on Dest no s'estabilitza, Araujo perd propietats i Eric Garcia i Mingueza pateixen a la mínima exigència. A l'esquerra, Jordi Alba és l'única opció natural, i el seu teòric suplent, el jove Alejandro Balde, ni tan sols va viatjar a Vila-real. Alba no va poder acabar el partit a la Ceràmica i Mingueza, reconvertit per a la urgència, va quedar retratat al gol de l'empat de Chukwueze. S'acumulen els deures a Sant Joan Despí.

La flor de Xavi. Messi i Griezmann feien molts gols i Ansu, tot olfacte, està lesionat. D'acord: minipunt per a l'"és el que hi ha". Però amb una mica més d'atreviment i voracitat s'evitaria també l'entrada en joc dels debats arbitrals, l'escaire i el cartabó del VAR i les insinuacions de villarato, que van a l'alça i fan mandra. Perquè és tan evident que el Barça progressa amb Xavi com que, als dos últims partits de Lliga, les accions limítrofes han afavorit la part blaugrana. A la Ceràmica, Soto Grado podria haver xiulat perfectament un penal per mans de Piqué a la primera part i un altre d'Eric Garcia per agafar Albiol a la sortida d'un córner.