Barça
Esports Barça 18/11/2022

Espai Barça: minut i resultat

Joan Laporta vol enllestir el finançament i la licitació de les obres abans de Cap d'Any

5 min
Projecció del futur Espai Barça

BarcelonaLa maquinària ja s’ha posat en marxa. Aquesta setmana, passejant per la Travessera de les Corts, es pot veure com una grua de l’empresa catalana Gruas Serrat treballa en la demolició parcial de la tercera graderia del gol sud del Camp Nou. Així, el Barça, gràcies a l’ampliació del préstec pont fins als 180 milions d’euros que va aconseguir a l’abril amb el fons d’inversió Goldman Sachs, ha pogut començar, tal com tenia previst, la primera fase de la remodelació de l'estadi coincidint amb l’aturada dels partits de clubs durant el Mundial de Qatar. Hi ha més coses a fer més enllà del primer equip. 

Ara els pròxims objectius són dos: tancar el finançament de cara al gruix de les obres, que es faran mentre el primer equip disputi els seus partits a l’Estadi Olímpic de Montjuïc el curs 2023-2024, i decidir quina empresa constructora s’encarregarà dels treballs. Fonts del club han informat l’ARA que les dues coses haurien d’estar solucionades durant les setmanes que venen, abans que acabi aquest 2022. Però encara queden preguntes per respondre en el trencaclosques de l’Espai Barça.

Què s’ha fet fins ara a l'Espai Barça?

El 2019 es va inaugurar l’estadi Johan Cruyff a la Ciutat Esportiva Joan Gamper perquè hi juguessin el Barça femení i el Barça Atlètic. Un any després, es va acabar la demolició del Miniestadi, cosa que va provocar el polèmic pagament d'1,5 milions al Laietà per possibles molèsties durant l'operació. D’altra banda, s’han fet treballs a l’interior del Camp Nou per començar a adequar les instal·lacions pel que fa a l’àmbit tecnològic i la urbanització exterior.

Què es farà durant el Mundial de Qatar?

L’enderrocament de la part central de la tercera graderia del gol sud del Camp Nou, fet que va comportar que prèviament es retirés el videomarcador i els seients de la zona. Aquestes obres, segons el club, tindran un cost màxim de 4,6 milions i han afectat principalment 3.728 localitats de la tercera graderia, de les quals 3.182 corresponen a socis abonats que han estat reubicats o se’ls ha ofert una moratòria temporal en el pagament de l’abonament. 

Com està la recerca de finançament de l'Espai Barça?

Fins ara, el Barça ha pogut anar fent les obres de l’Espai Barça gràcies als dos préstecs pont que Goldman Sachs li ha atorgat. El primer, en època de Josep Maria Bartomeu, i el segon, en la de Laporta. Sumen un total de 180 milions. Però aquesta quantitat serà insuficient de cara a afrontar el gruix de les obres de remodelació del Camp Nou, que començaran l’estiu vinent. Així, el Barça està negociant un nou préstec amb el fons d’inversió nord-americà que preveu tancar abans que acabi l’any. De fet, fonts del club expliquen a aquest diari que “la setmana vinent” hi haurà novetats en aquest sentit. Però la xifra d’aquest tercer préstec per a l’Espai Barça, en principi, no arribaria als 900 milions que la junta de Laporta calcula com a cost total de la remodelació del Camp Nou.

Joan Laporta, president del Barça.

Qui dirigirà les obres del Camp Nou?

La UTE (Unió Temporal d’Empreses) la formen JG Ingenieros i Torrella Ingeniería, empreses de Barcelona i Terrassa, respectivament. L’elecció va comportar una polèmica perquè el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) no va veure clara la formació d’aquest tàndem, sobretot per la inexperiència de Torrella en projectes de recintes esportius. L’entrada d’aquesta UTE va comportar la sortida del projecte dels despatxos b720 Fermín Vázquez i Nikken-Sekkei, que el 2016 va guanyar el concurs pel disseny i l’execució. A més, com va informar l'ARA, aquest estiu també va sortir del projecte IDOM, empresa que s’havia encarregat de reformular la remodelació del Camp Nou des de l’arribada de Joan Laporta a la presidència el març del 2021. L’Ajuntament de Barcelona encara ha de donar el vistiplau a aquesta remodelació. 

Qui construirà la reforma integral del Camp Nou?

El dimarts 22 de novembre el Barça tancarà el termini per a la presentació de candidatures de cara a la licitació de les obres de remodelació del Camp Nou. Com va informar l’ARA al juliol, les constructores més ben situades per emportar-se el premi són les espanyoles FCC, Ferrovial i Acciona. Precisament, aquesta setmana El Economista va avançar que Acciona i Ferrovial es podrien aliar per tenir més força davant de FCC. “Aquest concurs es basa en la qualitat i el preu”, va dir Laporta en una entrevista recent al diari Sport, en la qual va afegir que es necessita una nota de 7 sobre 10 per passar la primera fase, centrada en la qualitat. 

Quant de temps es jugarà a Montjuïc i quant costarà anar-hi?

La previsió de la junta de Laporta és que s’hagi de jugar a l’Estadi Olímpic durant tot el curs 2023-2024 i, probablement, també alguns partits de la temporada 2024-2025. La inversió que haurà de fer el club blaugrana en les millores del recinte suposarà un cost d’uns 20 milions d’euros.

L’Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc.

Quants diners deixarà d'ingressar el Barça mentre jugui a Montjuïc?

La previsió, com va avançar l’ARA i va confirmar Laporta, és que es deixin d’ingressar, com a mínim, 100 milions d’euros per curs mentre es jugui a Montjuïc. Les àrees més afectades seran les de matchday (dia de partit), museu i marxandatge. A més, el fet que les previsions més conservadores de la junta rebaixin l’aforament de l’Estadi Olímpic dels 56.000 als 40.000 espectadors per solucionar els problemes de visibilitat, encara complicarà més la facturació dels dies de partit. D'altra banda, es posarà en marxa un sistema d'abonaments rotatoris. Ara mateix els més de 83.000 socis abonats poden anar al Camp Nou sense cap restricció, ja que el recinte té prop de 100.000 localitats.

On s'ubicarà el Museu del Barça durant l'exili a Montjuïc?

Una vegada finalitzi la temporada actual, el museu, situat a la tribuna del Camp Nou, tancarà definitivament les portes i es traslladarà a l’actual pista de gel. Allà es convertirà en un espai molt interactiu en què la realitat virtual tindrà molta importància. El nou museu, que es construirà més endavant, estarà soterrat a l’esplanada de l’estadi i la idea del club és que superi els 60 milions anuals que genera avui.

Com està el projecte del nou Palau Blaugrana?

La prioritat absoluta del Barça i de Goldman Sachs és la remodelació del Camp Nou. Per tant, fins que aquesta no estigui assegurada les altres obres viuen en un segon pla. Malgrat que anualment arriben al Barça expedients sancionadors amb possibilitat de multa pel retard en l’adequació del pavelló blaugrana a les exigències de l’Eurolliga, l’organisme no ha executat cap multa econòmica i allarga la pròrroga sense posar una data límit.

 

stats