14/02/2024

Frenkie: és l’hora dels adeus

2 min
Frenkie de Jong

El teu fitxatge es va narrar com una heroïcitat de Josep Maria Bartomeu, que es va erigir en vencedor entre la multitud de pretendents. La comitiva del Barça va aterrar per caçar-te en una Amsterdam freda i nevada quan eres el flamant migcampista d’un Ajax jove que aixecava l’admiració de mitja Europa. Il·lusionaves els guardians més puristes de l’estil perquè veien en tu una llum especial que no es podia deixar escapar. L’aleshores president, capficat en mostrar-se cruyffista, sabia que perdre’t no era una opció. Vas costar 75 milions d’euros fixos, 11 en variables i una suma desconeguda en comissions per al teu agent. En el context del 2019, era un traspàs raonable, però el que ningú no s’esperava és que el teu sou, que més tard va incloure diferiments fins al 2026, es convertiria en part d’un llegat enverinat que el teu rendiment no seria capaç de sostenir. 

És impossible negar que el camí no ha estat fàcil, Frenkie. Sabem que has tingut quatre entrenadors diferents i que has viscut els pitjors anys de la història recent del Barça. El mareig al vestidor ha estat considerable, amb l'experimentació del desmembrament de l’ecosistema de Messi i les penúries extremes de l’època Koeman, i t'has hagut de moure enmig d’un solar futbolístic inhòspit. Hi ha pal·liatius, sí. Però si fas un repàs del teu pas pel club, t'adonaràs que no has estat la peça referencial que prometies ser. El Barça necessitava un visionari influent al mig del camp que marqués el joc de l’equip i tu només has ofert fogonades d’allò que podries ser. Ernesto Valverde deia que tenies potencial per ser l’hereu de Sergio Busquets. És la teva cinquena temporada al club, el de Badia és a Miami i ningú sap exactament a què jugues. 

És l’hora dels adeus, Frenkie. Ni gaudeixes al Barça, ni mereixes que el club et pagui el segon sou més elevat de la plantilla per darrere del de Lewandowski. Mantenir-te, sumant-hi l’amortització, costa 77 milions d’euros entre les dues temporades que venen: saps perfectament que la relació qualitat-preu no surt perquè ets el primer a fer autocrítica. La pregunta és si s’imposarà el sentit comú o voldràs tornar-li al Barça el calvari de l’estiu del 2022, en què van forçar-te a marxar al Manchester United i fins i tot van amenaçar-te amb dur el teu contracte als tribunals si no et rebaixaves el sou. L’estratègia del club ara ha canviat: van de bones oferint-te renovar perquè saben que, amb el pas dels mesos, la paella pel mànec la tindràs tu per poder marxar lliure on vulguis. Què faràs, Frenkie? 

stats